torsdag 30. juni 2016

Sommeren og ferie...



Sommer og herlige dager
  
Hagen full av pioner, kan det være bedre?

På hytta er mannen igang, ikke med å restaurere huset

 men, å bygge garasje, ikke så rent liten

Vært på flere sommerfest hos fam og venner, fartet omkring å kost oss.

Stelt i hagen
Dette er ikke tiden for å reise bort , når alt er på sitt vakreste.. 

 
Irisen er på hell

og det sammen er Kjempevalmuen. 
Nå er vi inne i en herlig tid!
Nyt dagene!


mandag 27. juni 2016

Gulliksen Geir "Historie om et ekteskap"





Et hvert ekteskap er unikt, men denne boka handler om det han trodde var helt spesielt.....


Denne boka handler om han, Jon som har et barn, ei datter på 2år. Jon ser en ung dame og forelsker seg hodestups i henne. Timmy studerer medisin og de blir fort et par. Jon forlater sin kone og hun er sint og sier "Håper du en dag vil oppleve at hun en dag bare går fra deg".

Det er bruddet og refleksjonen over hva som skjedde som er historien. Man tenker ååååå, det har man lest tusen ganger, men nei! Ikke på denne måten.

Han, Jon er journalist og skriver barnebøker og jobber stort sett hjemme. Han var den som alltid var hjemme og gjorde det kvinner før har gjort for familien. Han vasket klær, laget mat og hentet deres to sønner. De ville ikke ha et liv som på -50tallet, men ha et moderne liv.
Hun, Timmy som han kalte henne var lege og jobbet i Helsedirektoratet. Han ville gjerne lytte til henne når hun fortalte om mennesker hun hadde truffet, han levde livet delvis gjennom henne og hennes tankeverden.
De var to som virkelig elsket hverandre og nøt å elske.

Det er så mange fine sekvenser som taler for seg selv "Det var oss to, min datter og våre to sønner".
Han ser på henne og sier "Du så på den gutten, du likte han"
"Kjøkkenbordet ble for stort, det var dyrt, -men nå er det solgt"

Deres spesielle ekteskap, skulle tåle alt, trodde han. Han ville gjerne at hun skulle elske en annen og han kunne se på. De var så frie overfor hverandre, alt var mulig.
Så fant hun en annen, de løp sammen, gikk på ski og Harald ble hetende Hansken etterhvert. Da skjønner vi at Jon begynner å bli sjalu.
Kan man ha et 100% åpent forhold i et ekteskap?

Boka er kort, intens på opplevelser og stemninger. Hans refleksjoner og beskrivelser er svært personlige og oppfattes ikke som sexscener, synes jeg. De er bare så vakkert og varmt beskrevet på en veldig nær måte vi ikke helt er vant til. Han var så opptatt av sin kone og var sær på hvem han skulle omgås, en litt spesiell mann.
 
 Mange scener fra boka berører meg veldig, det er ting man kan ha opplevd eller vært på nippen til å gjøre og dette setter fantasien i spinn. Komposisjonen er utrolig raffinert og fin, sylskarp.

Lydboka er vakkert lest Henrik Rafaelsen, en rolig vakker og behagelig oppleser med sørlandsdialekt som gjorde boka ekstra sanselig for meg. Denne vil jeg høre på nytt, den var så tankefull og fin.

En bok jeg virkelig anbefaler, knall bra!

Produsert av: LBF    TAKK FOR LYTTE EKSEMPLAR FRA LYDBOKFORLAGET
Først utgitt: 19.04.2016
Spilletid: 04:51:31
Antall CDer: 4
ISBN Lydfil: 9788242163585
Målform: Bokmål
Sjanger: Romaner


Andre som har bok omtalt denne er Rose-Marie


Litt tilfeldig så har jeg lest to bøker om skillsmisse samtidig. En barnebok som tar opp tematikken veldig fint som heter Perlehviskeren, (under denne) og denne lydboka fra voksen verden.

søndag 26. juni 2016

Wilhelmsen Cathrine "Perlehviskeren"


.
En barnebok om å se det positive og lære seg til å drømme seg vekk i når livet blir vanskelig i hverdagen.

Her blir vi sammen med Julius tatt med på en vidunderlig reis for å finne Glemmeskrinet og finne fargekraften som gir livet mening og lykke selv om mor og far ikke skal bo sammen mer.

Julius har en stor familie og vi blir kjent med han når det er jul hos mormor og morfar. Av dem får han en magisk glasskule slik alle barna i familien får når de nærmer seg 7år. Han har lykkelige dager sammen med storfamilien i det store huset, sammen med alle onklene, tantene og søskenbarna sine.
Hjemme er det bare han, katten Iver og kosedyret Pappus pluss mor og far. Julius elsker å tegne, spesielt når han er lei seg. Så plutselig en dag vil ikke fargene sitte på papiret, da går han bort og rister på glasskulen og svooop så forsvinner han inn i dens magiske verden hvor han møter So.
En morsom historie folder seg ut.....


Illustrasjonene i boka er akvareller av Petter Winter og denne sier noe om byen i glasskulen
  

Møte med So blir voldsomt både for han og Pappus som får liv. Her er det masse vis av magi og spennende ting som skjer for de må finne tre nøkler slik at fargekraften i fargeblyantene kan begynne å virke igjen.  So, leder dem gjennom Flammeskogen som er ganske så skummel. Mange fine ord skildringer og symbolbruk "Stolene til de som alltid mangler" likte jeg og er en fin døråpner for hva som videre skjer...
Vulcana er medhjelpere og redder dem videre  til Diamanens Hage. Det er den vakre hagen, som lukter mamma!
Hva var det pappa sa, hva har skjedd med mamma.."Bare deg og meg" hva mente pappa med det?....

So er stifinneren, men både hun og Pappus blir stående igjen bak smijernsporten som smalt igjen bak Julius. Diamanen er en vakker kvinne, men iskald og har en voldsom stank, hun har forhekser Julius..... mye spenning! Her er det uvanlige krefter og mye mystikk. Vi skjønner at livet er som en berg og dalbane og man må igjennom mange hindringer på vegen.

Perlefallet, er tredje del de må igjennom og her er de på en lang og kald vandring, der begynner Julius og gruble over faren ord. Faren som beskriver Julius og sier så mye pent til han om hvorfor han er så unik, vakkert. De får også her hjelp av Perlehviskeren og alt ender bra til slutt, for de finner fargekraften.

En bok som har mange veldig bra sider i tematikken og komposisjonen. Den klarer ved hjelp av eventyrstilen og fortelle at livet ikke er så helt grei. Man må igjennom vanskeligheter og problemer som må løses underveis. Derfor er det viktig at man kan mye, så det ligger en god oppdragerrolle i teksten. Hvordan man skal oppføre seg og ikke la seg lure, man må handle og ta beslutninger ikke bare gjøre som man selv vill.

Dette er skrevet inn i historien på en vakker måte som styrker barnet på trygghet og på en varm og kjærlig måte forteller at det er viktig og lære seg teknikker som f.eks å svømme, bruke kreativiteten sin og å se løsninger. Livet har så mange fasetter, så man må lære seg til å se muligheter og ikke problemer.

Den har med så mange fine momenter i fortellingen og den er godt komponert. Spenningen bygger seg opp parallelt med historien om mor. Så glemmer man henne for alt det magiske som skjer før det kommer som et stikk.... 

En veldig god fortelling, en bok jeg anbefaler !

Akvarellene er malt av Petter Winther og er enkle og litt barnslige i streken som passer godt i denne barneboka. De to som jeg viser her er flotte, men det var noen som ikke holdt mål rent faglig i henhold til proporsjoner, teknikk osv. Dette må jeg si siden jeg har vært og er tegnelærer i formgivingfag i vg. skole.
Det er ikke sikkert at det er meningen at de skal være perfekte, men "som om" det er Julius som har laget dem.
Flott, men mange illustrasjoner og  fine variasjon tematisk i dem. Jeg liker også godt at de har ulike formater  og kommer i tilfeldig rekkefølge.

En kraftig godt innbundet bok som tåler mye og hard bruk. Tykt fint papir og fint format, litt utenom det vanlige. Det er viktig med kraftige barnebok, for noen ganger får de litt hard medfart og faller de fra hverandre da er de ikke morsomme mer. Særlig om det blir yndlings boka, noe denne absolutt kan bli for mange barn.

Utkom på Kolofon Forlag i 2015
ca 150 sider.
Fikk den fra forfatteren Cathrine Wilhelmsen, Takk for lesereksemplar
Les mer om dem og boka på hjemmesiden: http://www.wilhelmsenwinther.no/

NB: jeg syns også at den var spennende og lurte på hvordan dette ville ende og jeg likte den veldig godt.
Jeg håper mange barn får lest denne boka, sammen med voksene. Det er en fin bok til å sette ord på  vanskelige situasjoner, sammen med barn. En døråpner for en god samtale!




tirsdag 14. juni 2016

Middelalderfestivalen på Hamar del 2


 På veg inn mot Domkirkeodden ser jeg båten vår Olav Kvite (Viking gildet) er tettet og ankommer festivalen.

 Vikingene har et eget område, slik retsen er delt opp med bueskytterer, markeder, middelalderforeningen  osv
 Her ligger Mjøsen Lange og Olav Kvite, mens tredje båten Balder er ute på Mjøsa.
Vi har på Hamar Olav Kvite som vi ror, mens  de to andre kommer fra Lillehammer og Gjøvik.

 Kjenninger fra Vikingene miljøet, fra Hamar og Lillehammer som vi også har julefest sammen med. 
I vikingetiden hadde man ikke funnet opp strikkingen så da var det nålebinding som gjalt. Det kan jeg ikke, men ser på det som en ny hobby etter hvert

Et fint Vikingetelt med dekket bord, men ingen hjemme.

Et gammelt bilde av meg og Steinar fra York, slik seg man altså ut på festival.  Her var det nok en som trengte litt søvn.
 Disse vikingene fra Borre? (litt usikker der) De hadde et flott telt med fin dekor.

 Det er så morsomt å se alle de flotte draktene og detaljer som folk har. 

 Tiden har kommet for turnering og det må man se....

 Her kommer kongen og hans menn i flotte omgivelser.
Turneringen er i gang på hesteryggen

Her sitter de kongelige og vakter dem

Idylliske bilder fanges inn over alt.

Jeg hadde tenkt å dra tilbake på kvelden, men jeg sovnet på sofaen, kjett!
For om kvelden er det masse flott underholdning både fredag og lørdag kveld.
Mjøden er vidunderlig god i ølstua!
Moro er det og leke seg litt!

Se bilder fra tidligere middelalder festivaler på Hamar HER


søndag 12. juni 2016

Middelalderfestivalen på Hamar del 1


 Kom og bli med på en tur til Middelalderfestivalen som var på Hamar i helgen.

 Her får du kjøpt masse flott, som her vesker av alle slag som matcher tiden du velger
  Ja, man kler seg ut og lever livet som i Middelalderen hele helgen

Mange flotte foredrag. Elisabeth Østby, forteller om hekser og mytene om dem. 
Det var jo spennende, jeg viste ikke at menn også var hekser. For en skjebne!

 Mye flott håndverk, her er det kniver og div av bein (litt mye sol)
Eller er man sulten, det var mat og matlukt over alt.

 Kurver av alle slag kunne man få seg her, eller lære om lin og hvordan det bearbeides.

 Alle de imponerende teltene med alt tilbehør. Der har man det flott!

 Elevene fra Design -Tekstil 2kl ved Hamar Katedralskole hadde en fantastisk 
moteoppvisning med sine re-design kostymer som de har sydd i løpet av året. 

 Re-design betyr at det er gamle gardiner, sengetøy eller andre stoffer som er tatt i bruk

mange fine kjoler, men sjekk ut hår og sminke!

 Når alt blir gjennomført som her er det en opplevelse, fantastisk bra!

 Det var så mange, så jeg tar med disse og 

 Veldig bra, det viste jeg fordi at jeg har nylig vært sensor for dem til eksamen i søm. 
Men, da så jeg ikke dette. Dette var imponerende.

 Premieutdeling var det også.

Å ha moteoppvisning med middelalderklær er jo bare en drøm her, dette fantastisk stedet i Hamar-domen

Det kommer en del til om Vikingene osv ......

Klikk HER så får du opp tidligere middelalderfestivaler fra Hamar