Myrten Fjellstrøm, het moren. Ingefrid hadde aldri hørt om Rödböck, Skinnarviken osv. Hvor var det? Fosterforeldrene Kalle og Linnea hadde bare fortalt at hun ble adoptert vekk av en fattig jente. Det viste seg ikke å være sant. Hun hadde arvet 12 millioner i aksjer og obligasjoner, pluss verdien av skogen, som var verd like mye. Hun skjønte ikke noe av dette, hva det betydde? Penger betydde plikter og tjenester som måtte realiseres, hva skulle hun som prest med så mye penger, tenkte hun.
Hun kunne frasi seg arven, men først måtte hun finne ut av hvem Myrten var og hvem var egentlig faren hennes. Det fantes det ikke opplysninger om i papirene. Ingefrid eller Inga som hun het på folkemunne dro til Svartvattent på alle-helgens dag, fordi hun vil legge en krans på Myten, moren grav. Hun ville også ta en titt på hva hun hadde arvet og banker på i et av husene. Hun spør hun som åpner om dette huset var her Myrten ble født?
Det er Kristin Klemetsen og Elias Eriksson som er i huset, og de skjønner ingen ting, for de hadde aldri hørt noe om at Myrten hadde fått barn.
Ingefrid
viser dem dokumentet på at hun er arvingen og datteren til Myrten, født 21.
april i 1946 i Stockholm. De to hadde aldri hørt om henne, og visste ikke at
Myrten hadde den hemmeligheten. Ingefrid beroliger Kristin/Risten med at det
står i testamentet at foster-søsteren skal få bo i huset så lenge hun lever.
Elias spør Ingefrid om hvem faren er?
Ingefrid kom tilbake til Svartvatten litt seinere, for hun måtte jo finne ut mer om moren sin. Nå har hun med seg adoptivsønnen Anand, 14 år. En meget spesiell gutt, som sliter på skolen og i samvær med andre.
Risten
viser Ingefrid mange bilder av moren og hun forteller, hun har god hukommelse
om når og hvor bildene er tatt. Dette inspirer Ingefrid til å søke på den
ledige prestestillingen, hun får et vikariat og hun flyttet inn i
Presteboligen. Elias og Anand blir gode venner, og de blir gode venner. De ser
kunst i det andre ikke skjønner.
Ingefrid drar til India, en lang reise sammen med en gruppe fra menigheten. Det ble et sjokk for henne å komme fram. Hun så all fattigdommen og alle luktene, de skitne og magre barn, og avfall over alt. Hun delte rom med Becka, som hadde vært i India før. En litt lang beretning om hva de opplevde der, men grei nok. Ingefrid får ideer om hva hun skal gjøre med noen av pengene hun har arvet.
Jeg vil
frasi meg retten til arven, sier hun til Becka. Det kan du ikke sier Becka og
det samme sier advokaten som skal hjelpe henne. Du blir lurt sier advokaten,
han vet råd.
Å være kvinnelig prest i Sverige har ikke vært helt enkelt. Kvinner skal ikke predikere, og hun utsettes for mistillit, overgrep og div. Så å komme seg vekk og finne sine røtter blir hennes drivkraft. Det skjer naturligvis mye i Svartvatten også, men det er mer saker hun kan rydde opp i.
Vi hører mer om same-jenta Risten, Hilevi sitt foster søster, hvorfor hun kom til familien i Svartvattnet. Hun som giftet seg med en Norsk same, og sønnene hennes. Hvorledes folk i grensetraktene enda behandlet samer, med mistro osv. Et ganske tradisjonelt gammeldags samfunn, på mange måter. Et samfunn som vet alt om alle og skravla går, men samtidig tar vare på hverandre.
Elias 94 år, har vært en kjent glasskunstner og det har blitt laget en retrospektiv utstilling på Nasjonalmuseet i Sverige, over hans arbeider. En journalist kommer på uventet besøk og vil intervjue han ang. utstillingen. Dagmar, som han dro fra i 1926 har kommet med voldsomme beskyldninger mot han. Hun står bak et stort oppslag i Adresseavisen. Hva synes han om det? Fortiden inntar han, ….
Kerstin Ekman (wikipedia) har her skrevet denne usedvanlig vakker bokserie på tre bøker. Den vitner om stor fortellerkunst og menneske kunnskap. Hun var 70 år når denne bok kom ut. Hun forteller om de ulike kulturene i Sverige (grenselandet Sverige/Norge) og endringene. Jeg vil nok sette denne serien i sammen bås som Selma Lagerlöf sine bøker, og Sigrid Undset sin stil og fortellerevne, spesielt om natur og historiske skildringer har de mye av den samme poetiske formidlingen. Mye fin tematikk tases opp, både det religiøse, adopsjon, om å bli gammel .....osv.
Denne siste bok i serien kom ut i Sverige 2003, på Norsk i 2004, 383 sider, Lånt på Biblioteket.
Kerstin Ekman fikk August prisen i 2003 for denne boka Vargskinnet- Skrapelodd
Kerstin Ekman satt som medlem i Svenska
Akademien stol nr. 15, fra 1978-2018.
Hei! Nå utfordrer jeg alle bloggvenninner til å være med på Alt Går Bras broderiutfordring. Les hvordan på bloggen min i dag :)
SvarSlettDelte den på Facbook. Ha en fin dag Jorun :)
SlettDet er herlig å pakke en historie inn i tre bøker fordi det gir en lang leseopplevelse... Kerstin Ekmans bøker er oversatt til tysk og jeg har ikke lest noen av dem ennå. Det skal jeg endre på. Takk for tipset ditt.
SvarSlettJeg leser for tiden Robert Seethalers «A Whole Life»/"Ein ganzes Leben", den er nå også tilgjengelig som film på arthouse-kinoer.
Mange varme hilsener til deg Ingun, nyt adventstiden.
En klem til deg fra Viola
En bokserie som handler om grenseområdet ved Østersund i Sverige og på norske siden. En herlig slektsroman. En nydelig og flott beskrivelse av tre slektsledd og historiske hendelser.
SlettØnsker deg også en fin adventstid :)
Fortsatt en fin advent ønskes av Tove/fargeneforteller
SvarSlett