mandag 26. september 2011

Westlie Bjørn "Fars Krig"


En rystende og imponerende godt skrevet dokumentar bok. 

Bjørn skriver om sin far som var frontkjemper og nazist, han vervet seg som SS soldat og kjempet i Ukainia under krigen.
Sønnen/Bjørn tok avstand fra faren som ung, de stod på hvert sitt ytterpunkt politisk og de snakket ikke med hverandre på mange år(kun overfladisk). Bjørn ville heller ikke forstå faren, men faren spiller inn kassetter hvor han forteller om livet sitt som han sender sønnen, og sakte men sikkert skjer det noe.....

Boka omhandler mange plan om det  medmenneskelige, hva som surrer oppi hodet til ulike folk og hvorfor vi blir slik vi blir vi blir og gjør det vi gjør????  
Boka handler om forholdet mellom far og sønn. som sakte blir bedre og bedre eller de får mere forståelse av hverandre. Men man må lære og kjenne og akseptere hverandre.

Hvorfor ble Petter frontkjemper under krigen? Han var en tilbake trukket stille gutt med få venner som ungdom. Det var egentlig bare moren som stod han nær. Men hun aksepterte heller ikke at han dro i krigen som SS soldat. Da han kom hjem til Raufoss på perm(sykehuset) fra Ukraina og hun ikke er positiv til hans holdninger drar han tilbake til Oslo for å verve seg for en ny periode allerede etter en dag. Da er han hard og skuffet over familien sin og føler seg alene i verden.

Jeg sitter litt med tanker om hva som skjedde i Norge 22.07 og tenker mitt. Hvilken personer er det som kan finne på å ta slike valg i livet? og hvorfor? Hvor lite skal egentlig til for at man gjør feil valg i livet.

Bjørn som etterhver begynner å nøste i farens historie gjør dette utrolig interessant og faglig godt dokumentert og med henvisninger til navn og andre kilder hele tiden. Man blir bare dradd med. 
Jeg tenker for en sønn og fortelle om faren på denne måten er ganske så fantastisk, at han gjorde det.
TAKK!
Reisen Bjørn tar i farens fotspor er tøff og godt fortalt. Den grep meg til tårer, uvirkelig å skjønne for oss som ikke opplevde krigen.

Men at faren ble en Israel venn på slutten av livet og hatet alle innvandrere, dette er vanskelig for meg å skjønne. At han synes synd på jødene osv..... Menneskenes anger og sinn, hva gjør det med et menneske som har opplevd det Bjørn gjorde?

Dette er en bok som er utrolig intens og følsomt skrevet. Veldig godt språk og forteller teknisk utrolig bra.
Man kunne skrevet mye, men les den selv eller som meg hør den på lydbok. Det er Ivar Nergaard som leser og det er bra utført.

Boka kom ut i 2008 og fikk Brageprisen i Saksprosa 2008.
Spilletid ca 6t

5 kommentarer:

  1. Nydelig bokomtale!!!! Jeg leste denne boka for ca. en måneds tid siden, og som deg ble jeg sterkt berørt av historien. Jeg tar av meg hatten for forfatteren, som har skrevet så glitrende om noe han i utgangspunktet verken kunne forstå eller akseptere selv.

    SvarSlett
  2. Okkupasjonsromanen Det store veiskillet (1949) av Kåre Holt tar opp et parallelt spørsmål: Hvor lett det er å trå feil.

    Romanen består av tre deler (dette er etter min hukommelse) som alle har samme hovedperson og som alle starter 9. april 1940. En blir landssviker, en blir motstandsmann og en gjør ingen ting gjennom krigen.
    Hva som påvirker de tre valgene er ... tilfeldigheter. Vi kan alle gjøre feile valg. En moderne og kontroversiell tilnærming til krigslitteraturen, kort tid etter freden og landssvikoppgjøret. Anbefales.

    SvarSlett
  3. Takk for tips om samme tema bøker.
    Det er jo egentlig viktig at vi kan forstå eller få en forklaring på hvorfor folk kan/har tråd feil!
    Det var tydeligvis små marginer under krigen, men hva med i dag?

    SvarSlett
  4. Det er spennende at du trekker fram denne boka samtidig med at du forteller fra din onkels dagbøker fra krigen. Det setter det hele i en større sammenheng og utdyper temaet.
    Denne boka har jeg bare hørt omtalt i radioen. Den står på lista over "må leses".

    SvarSlett
  5. hei ja- takk for impuls på denne og slik jeg ser det skal alle på et tidspunkt gjennom den TOTALE METTELSEN av dette med å gå i krig- og når alle nekter å ta til våpen/gå i krig, - ja først da kan verdensfreden bli en realitet.

    Jf. de innvidde - fx Martinus- vil dette først endelig skje om noen århundrer...
    jeg hørte også lydboken av denne meget ærlige boken, og en midl.delkopi av lydbok er/var? her på linken http://galactic.no/rune/midlertidig/midl_lydfiler/norskPaaFeilSide_ww2.zip

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!