søndag 10. oktober 2021

Albertine av Chistian Krogh

En fantastisk god klassiker

Boka ble utgitt 1886, skrevet av kunstmaler og forfatter Christian Krogh. Boka ble raskt stoppet og stemplet som usedelig, og beslaglagt. Denne boka satt 18 år gamle Katti Anker Møller og leste, rett etter at den kom ut. (jeg driver og leser denne nye biografien om henne, men måtte repetere denne bok). 

Det var en sjokkerende opplevelse for Katti å lese denne boka som er en usminket, sosialrealistisk fortelling fra samtiden hun levde i. Dette ble for overklassejenta Katti et sjokkerende møte med fattigdommen og at unge jenter solgte kroppen sin i desperasjon. Katti engasjerte seg voldsom i kampen mot ytringsfriheten og i de radikale røster som ønsket boka velkommen. 

Albertine er ei 16 år gammel jente i Kristiania, en fattig, stillferdig jente som bor sammen med den syke broren Edvard og moren. Hun og moren lever av å sy til andre, men selv har de ikke mye pent å ha på seg. Albertine har store drømmer om å treffe en ung velhavende mann, ikke en gammel mann på nærmere de 60 som søstera Oline har giftet seg med. Albertine synes Oline egentlig kunne ha det så godt etter å ha prostituert seg, og fikk straff i 6 måneder på Mangelgården. Dette tok foreldrene hennes veldig tungt og de skammet seg over datteren. Nei, slik skulle ikke hun bli, bestemte hun seg for. 

Oline har pene klær og regnfrakk. Albertine får lånt noen klær av søstera hun og Jossa går ut på byen, der de danser og hygger seg. Hun treffer en mann Helgesen og de kysser. Det blir folkesnakk og en dag blir hun innkalt til politifullmektig Winther. Albertine tørr ikke annet enn å møte opp, der blir hun skjenket full og voldtatt av politimesteren. 

Etter dette bryr hun seg ikke om noe mer, hun ble psykisk knekt og havnet på skråplanet. Boka er et kraftig angrep på hvordan prostituerte ble sett på og behandlet. 

En fantastisk fortelling som Sossen Krogh leser. Hun tolker og leser med så mye patos at man blir bergtatt, en perle av en lydbok. 

Samfunnet og klasseskillet er så fantastisk skildret. Gatene, folket og hvordan de baksnakker hverandre er glimrende. Det var mange år siden jeg leste denne boka (sikkert på skolen), jeg er imponert. 

Spilletid 5timer 16 min i Storytel. Innleser Sossen Krogh.


20 kommentarer:

 1. Å ja! Takk for godt lydboktips. Leste boka i hine hårde dager, men det er så lenge siden at nå fikk jeg lyst til å lytte til den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne lydbokvarianten kan absolutt anbefales!

   Slett
 2. Författarnamnet är välkänt, men jag har aldrig läst något av honom. Albertine har jag hört talas om.

  SvarSlett
  Svar
  1. Han er mest kjent i Norge som maler, en av de største Norske fra realismen i malerkunsten

   Slett
 3. Jeg leste denne som ung og ble påvirket sterkt.
  Tenk at Krogh for så lenge siden skrev et bedre kvinneportrett enn mange menn klarer i vår tid.
  Som sagt: Takk for at du trekker fram bøker jeg har lest, men glemt eller aldri har hørt om.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg leste også denne på videregående, men husket ikke hvor godt den var skrevet. Fint når man leser bøker som linker opp til andre bøker, da må jeg ofte lese dem. Jeg leste også Olav Tryggvason boka fordi jeg hadde vært på Selje og hørt så mye om han og måtte lese den før jeg startet på Sigrid Undset sin bok. Der har du meg :)

   Slett
  2. Og vi som leser bloggen din liker at det er slik du leser - og at du deler med oss :)

   Slett
 4. Har hört talas om författaren men har inte läst något av honom.

  SvarSlett
 5. Låter som en förfärlig historia, men samtidigt riktigt intressant. Takk for smakebiten!

  SvarSlett
 6. Författarnamnet känner jag till men har inte läst något. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 7. Den här boken påverkade att prostitutionen förbjöds i Norge, wow säger jag! Krogh var en mångsidig man, författare, bildkonstnär,och journalist (berättar Google). Jag tror säkert att boken är mycket läsvärd, tack för smakbit

  SvarSlett
 8. Denne er så fin, og nydelig å lytte til. Enig med deg Sossen Krohg sin stemme passer perfekt til denne boken :)

  SvarSlett
 9. en klassiker som jag gärna skulle vilja lyssna på. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 10. Likte denne velidg godt da jeg leste den som ung:)

  SvarSlett
 11. takk til alle som har kommentert. en klassiker som aldri vil gå i glemmeboka. For i mange land er det slik enda, men heldigvis ikke her :)

  SvarSlett
 12. Heldigvis har mye forandret seg, men mye er fremdeles vondt og vanskelig dessverre!
  Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. I Norge har vi kommet langt, men vi behøver ikke reise langt før det er slik enda, dessverre!

   Slett
 13. Tusen takk for at du trekker fram denne klassikeren igjen og setter den i kontekst med Kitti Anker!
  veldig viktig tema. Utrolig hva jenter og kvinner har vært, og fremdeles blir utsatt for!
  Kan tenke meg å høre Sossen Krogh lese denne!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det bør du absolutt, jeg husker godt jeg måtte lese den på skolen. Nå fikk jeg en helt annen opplevelse av boka. Maleriet har jeg jo snakket om til elevene i alle år, siden det har vært pensum.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!