onsdag 17. april 2019

Niemi Mikael "KOKE BJØRN"


Om ondskapen som brer seg i Lappland, klasseskille, kulturkonflikter, religion og drap i 1852.

Den åndelige vekkelsespresten, Lars Levi Læstadius, vekker samer og fastboende med sine kraftige taler og revolusjonære tanker. Vi er i bygda Kengis i år 1852, langt nord i Sverige.  Læstadius var en åndelig vekker som her blir kalt Prosten. Han var en sterk, stri mann som elsket botanikk og var forkynner for poteten og mot sprit. Hans distrikt hadde både samer og tornedalinger i sitt prestegjeld og han behandler alle på samme måte. Han var dårlig likt av de andre prestene og lensmannen i området.

En dag finner prosten en utsultet, utmattet, fattig og sky gutt i en grøftekant, han forbarmer seg over samegutten Jussi. Prosten tar han med hjem og under sine vinger og han får en tydelig oppdragelse av prosten. Jussi har hatt en vond barndom, men så blir han  døpt og får et navn Johan, av prosten. Han blir som en sønn for han og kona Brita Kajsa og en medhjelper i hverdagen for prosten.

En dag forsvinner tjenestejenta Hilda Fredriksdotter Alatalo. Prosten og Jussi er ute for å botanisere da prosten finner henne i noe mørkt slam i ei myr. Folk drar på jakt etter slagbjørnen som det er utlyst dusør for. Noen finner en bjørn og dreper han, men prosten vil ha skinnet. Prosten vet og skjønner at det ikke er bjørnen som har drept Hilda, men lensmannen klarer han ikke å overbevise. 

Jolina er andre offer, men dør ikke. Seinere dør hun og lensmannen påstår at dette er selvmord. Jussi og prosten vet at dette ikke er sant, for de har gransket liket. Mange ufattelige historier produseres om Jolina, barnemorderen som forgiftet hunden Siri, osv., bare oppspinn. Foreldrene som føler skyld fordi hun hadde fått gått på dansen, derfor føler de at hennes død har de selv forårsaket.

Prosten jobber som en kriminal-detektiv for å finne spor etter morderen som han ikke tror er en bjørn, men et menneske på to bein. Han nøster stadig opp noe nytt og vi blir trukket med i utforskningen av noen som driver med utspekulert ondskap.

Prosten kan mye om botanikk og Jussi lærer mye om planter, slekter om å se etter tegne osv. Prosten har satt poteter og de blir overveldet over hvor gode de er, kokt med smør og salt. På en settepotet fikk jeg seks poteter, det skal jeg formidle over prekestolen!

Kunstneren, Nils Gustaf dør han driver som omreisende og maler portretter av flere mektige menn i bygda, hvordan har han død? og flere spørsmål dukker opp.

Det er Jussi som er fortelleren og han er forelsket i Maria. Hvordan skal han få henne? Alle hans drømmer om hvordan han hver søndag sitter i kirken og beundrer henne, der hun sitter i kirken... 

En synder må stå bak all denne ondskap. Jussi blir syndebukken og han får virkelig lide så det holder. Snakk om å bli jult opp og få beskyldninger.....
Nå er satan tatt, det var Jussi som har vært brottsmannen, skryter Lensmannen Brahe.
Min Jussi, min Jussi, som har vært som min sønn, sier prosten. 
Nei det er ikke mulig, jeg har lært han å lære å skrive, han nekter å tro det. Lensmannen og lensmanns-drengen satt opp en felle, for å fange Jussi....
 jeg, sier ikke mer, for dette er virkelig spennende.

Boka slutter helt uventet, med en fantastisk fin avslutning. En skikkelig sanselig roman.

Dette er en veldig spennende og fin bok, som har med mange historiske trekk og sier mye om tiden den gang da. Om folks tanker, kulturkonflikter, klasseskille, tro, slaveopprøret i Kautokeino, de åpne grensene i Nord osv. 

Læstadianerne som tok til seg Læstadius sin tro vet jeg ikke om finnes mer av Nord- Lappland. Jeg jobbet i Juhls sølvsmie, i Kautokeino, sommer (- 73), da var det noen få igjen.   

En skikkelig PÅSKE roman med mange gåter som må løses underveis!
ANBEFALES!

 Mikael Niemi, han vokste opp som nabo til kirka/prestegården, der handlingen er hentet fra.


Oktober forlag 2019
kom ut i Sverige 2017
oversatt av Erik Krogstad
446 sider, Lånt på biblioteket

Andre som har lest boka: Tine

16 kommentarer:

 1. Spennende... Nord-Lappland. Jeg er interessert.
  Av og til jeg strikker og jeg hadde strikket for meg Kautokeino - votter :-)))
  Hilsen til deg. God påske. Kos deg. Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig Viola og god påske til deg!

   Slett
 2. Virker absolutt som en spennende bok, ja! Den skal jeg notere meg.
  God påske :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den har utrolig mange spennende innfallsvinkler og historie som setter lys på Lappland og hva som har skjedde der!
   God påske til deg også!

   Slett
 3. Ja, sant denne var bra!? Takk for lenke, som du vet likte jeg denne godt, både den historiske innfallsvinkelen og alt det andre som Koke bjørn byr på. God påske Ingun!

  SvarSlett
 4. Jeg skjønte nesten at dette var en bok du kom til å like. Jeg likte de allefall veldig godt. Mye bra historie her også. God påske!

  SvarSlett
 5. den här står på min läslista. tack för smakebiteen!

  SvarSlett
 6. tycker om Niemi men har inte läst denna.

  SvarSlett
 7. Tack för smakebiten. Den boken är bra, jag gillar hans böcker.

  SvarSlett
 8. Den stod jag och höll i på biblioteket sist, men så föll valet på en annan bok, men vill såklart läsa den så småningom. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 9. En av de bästa böcker jag läste 2018. En läsupplevelse. God fortsättning på påsken

  SvarSlett
 10. Den har jag inte läst men jag blir nyfiken nu!

  SvarSlett
 11. Tack för smakbiten. Den här läste jag mycket om när den kom.

  SvarSlett
 12. Hört nästan bara gott om den här, läst lite i den men den funkade inte för mig av någon anledning, tyvärr. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 13. Tack för smakbiten! Har inte läst den boken än men andra av författaren.

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!