lørdag 11. februar 2012

Espedal Tomas "i mot naturen"


En fantastisk vakker og brutal bok om umulig kjærlighet.
Vi møter Tomas 48 år som har mistet sin kone og fått et forhold til en kvinne på 24 år. Han reflekterer mye over det og ruller opp andres fortellinger fra litteraturen (les det selv). Hva er naturlig, ja hva er nå det?

Han hopper frem og tilbake i tid. Det er noe av spenningen i boka, fortid og nåtid om hverandre og hans refleksjoner. Veldig direkte fortellerstil som fra en dagbok. Han sier han gjør det samme hver dag, men han gjør jo ikke det skjønner vi ut av konteksten.

Forteller om sitt forhold til Agnete som han fikk et barn med. Hun var ganske så spesiell kvinne som styrte mye av livet hans på en måte, eller lot han seg styre?
Herlig når han forteller fra Managua, hvordan han så gjerne vil være seg selv. Hvordan han vil styre sitt liv og være en god far for datteren. Stillheten mellom de to som var  alene i et fremmed land, men snakket ikke med hverandre. Da han bestemmer seg for å flytte tilbake til Bergen,.....herlig!

Hvordan finner man kjærligheten, eller arbeidet  som ligger i et kjærlighets forhold. Det er som skrivearbeid, må holdes vedlike. Han forteller om hvor mye arbeid det er å skrive, det er interessant. Hvordan han jobber med dagbøkene, romanene og oversettelsene.

Så var det Janne som drar fra han og datteren flytter ut og han sitter der alene. Snakk om kjærlighetssorg!
Det tar helt av, men slik er det kansje? Dette er sterk lesning, her overgår han Knausgård synes jeg.
Håper han har kommet over det nå.

Trond Brænne leser og det gjør han så bra. Tror denne boka egner seg ekstra godt som lydbok. Dette fordi det er så mange repetisjoner, refleksjoner over setninger og detaljer. Når en profesjonell skuespiller leser dette med mye patos, så blir det nydelig poesi i mine ører.

Det er en bok om kjærlighet uten at den blir patetisk, kjedelig, trivielt, banal eller på noen som helst måte vanlig. Dette er stor forteller kunst, denne lille lydboka tar bare 4timer og 9min.
Unn deg denne opplevelsen!

Boka kom i 2011 og han fikk Brageprisen for den.

Boka" imot kunsten" var også en fantastisk bok, les mer om den :her
For den boka fikk ha i 2009 Kritikerprisen og Gyldendalprisen

2 kommentarer:

  1. Hørte nettopp på "P2-lytternes romanpris" der denne var nominert. Den nådde ikke helt opp der, men har jo vunnet Brageprisen, som du sier.
    Kanskje jeg rett og slett skal låne den som lydbok for en gangs skyld :)

    SvarSlett
    Svar
    1. For deg som bor i Bergen er denne sikkert ekstra spennende, han forteller så mye derifra.
      Å høre lydbøker er en flått måte å få med seg litteratur på.
      Jeg kjører en time i bil hver dag til og fra jobb, så jeg bruker den tiden fornuftig synes jeg.

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!