søndag 25. februar 2018

Lothe Ingvild "Hvorfor er jeg så trist når jeg er så søt"En sterk diktsamling!

Det er ikke ofte jeg leser diktbøker, men nå har jeg blitt med i en dikt-sirkel, så da må jeg oppdatere meg litt på hva som har blitt utgitt i det siste. Denne skuffet iallfall ikke!

I denne lille diktsamlingen møter vi fortellerstemmen til en ung jente.
Hun bruker et veldig direkte språk, den handler om livet, -oppvekst, - pubertet, -selvbildet, -sårbarheten, - å bli voksen. Dette er en usentimental diktsamling, noen ganger beveger hun seg inn i noe humoristisk, før det blir helt brudd til dypt alvor og går nesten mot det burleske.

Boka har store kontraster visuelt, det er små tekster på det store hvite papiret, noen ganger litt mer, men nøye tilpasset. Slik tolker jeg det som ett av budskapene i diktsamlingen.

"Fy, faen når pappa slår mamma" - tydelig vitne til mye brutalitet.

Jeg tok med et av diktene fra boka

"Jeg var i feil kropp, det urolige hjertet" veldig intense dikt om pubertet og om den frustrerte ungdomstiden, “Folk er så tynne i sjelen og små i hjertene" drømmene som ikke ble slik man trodde.
"Det er ikke ensomhet.
 Det er alene het. 
 Som liten drømte jeg om å bli en gammel dame"

Seksualiteten, med på kanten til burleske dikt " Vagina er et åpent sår"
Det er 100 % ærlighet og hun kommer innom mange temaer " Burde jeg ta flere selfies?" 

Avslutnings diktet "Som en dronning" er et sterkt dikt! 
Når er man dronning i en slik setting?

Dette er en diktsamling som egentlig hadde egnet seg veldig godt i undervisning. Det er læreren i meg, som ser mange muligheter for fine diskusjoner over disse diktene, iallfall i vg. skole.
Ungdommene ville ha likt dem, for de er så frekke, rette fram, sterke og feministiske.

Veldig bra!

Utgitt i 2016 
Kolon forlag- nå Gyldendal

Ingvild Lothe f 1990, fra Stord, Hordaland. Bosatt i Oslo. 
Dette er hennes første bok, hun har tidligere utgitt et hefte.

2 kommentarer:

  1. Takk for flott lesetips! Jeg merker at dikt gjør mer og mer inntrykk på meg, noe som sikkert handler om at jeg har begynt å få dreisen på det. Ha en fin dag Ingun, tenkte på deg da jeg var på kunstmuseum i Leipzig i går :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg var veldig glad i dikt før også har det bare glidd bort, men nå har den int. fått en ny vår. Jeg skal se på bildene dine fra Leipzig, der har jeg bare kjørt igjennom.

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!