lørdag 22. juli 2017

Guåker Helene "Sveiseblink"


Her er man rett inn i råne miljøet ved Mjøsas bredder, der gutta har både bankende hjerter og tårer.

En virkelig god ungdomsbok som jeg tror vil treffe mange unge rett i hjertet. Den handler om kulturen i Norge på landsbygda, hvordan de måler folk fra der de kommer fra og setter de i bås. Hovedinteressen til disse folka er biler og motorer, såkalte "rånere" Men, damer kommer man ikke utenom, de er ikke enkle å få på kroken, særlig ikke når man vil være seg selv, men samtidig ikke skille seg ut fra gjengen.
Boka er skrevet på herlig opplandsdialekt og handlingen foregår på Lena, Toten og i Gjøvik området.
 
Kristoffer går på videregående skole i 2 kl. Han tok lappen for noen mnd. siden.  Han bor sammen med far, som er vaktmester og de liker å mekke i garasjen sammen.
Kristoffer ser på livet som et regnestykke. Morenen døde da han var 4 år og bestemor fikk slag når han var 8, men døde når han var 12. Da han var 16 forsvant Birger (farfaren hans inn i en stum verden og til gamlehjemmet, han har vært viktig for han), så da er det bare å vente i to år til så skjer det nok noe, for han er bare 18....men er livet slik?

Livet for de andre gutta endret seg når de fikk lappen, slik var det med Kristoffer også, selv om han fortsatte med fotballen. De andre var bare opptatt av biler og å henge i dem.
En dag oppdager han ei ny jente og hjertet hans stopper nesten opp. Kan man virkelig bli forelsket i ei jente med rødt krøllete hår som er "skater"?
Her møter vi en virkelig forelska gutt som gjør alt for å få dama henne, han som vanligvis har jentedrag blir usikker og gjør utrolig mange rare, dumme og typiske morsomme valg. Veldig bra beskrevet, hvor utenfor man kan bli når man blir forelska. Man forandrer seg totalt og gjør ting man aldri før har tenkt på.

De er en kameratgjeng som har holdt sammen, men nå begynner de å skli fra hverandre, de er ikke helt til å stole på mer. Hva skjer?
Er Odda, han som han har lekt med siden barnehagen homofil?
Lars og han, hva skjedde på hytteturen? Var det sjalusi og hvorfor var ikke Lars hedret på samme måte som dem når han endelig tok lappen etter å bli tatt i fyllekjøring og fikk utsatt 6 mnd. eller var det bare han som ble utestengt fra feiringen?
Jimmy hva som skjedde med han skjønte ingen, trist?
Torpedo som skal i læra og flytter til Oslo.....

En skikkelig bra studie av ungdomskultur og å finne seg selv. Veldig bra skrevet og jeg må le av alle de morsomme dialektordene som dukker opp hele tiden som f.eks.: "Jeg er faen meg hølgrøvin..."

Håper mange ungdommer får lest denne boka, for veldig mange av situasjonene er virkelig tatt på kornet.
Så mye følelser som bobler...herlig!
Den handler både om drømmene, virkeligheten og det virkelige liv som kan være svært brutalt.

En bok som absolutt må inn i leseprosjekter rundt om på vg.skoler.

Boka er gitt ut på GYLDENDAL leseeksemplar
Kom ut april 2017
 224 sider

VELDIG BRA! 

2 kommentarer:

 1. Skulle jeg fått med meg alle de bøkene du skriver om, måtte jeg hørt på lydbøker. Men det gjør jeg ikke. Lurer på hvor mange bøker du har lest/hørt på?
  Kos deg i godværet! Hilsen Tove

  SvarSlett
 2. Jeg hørere lydbøker når jeg jobber på verkstedet, syr eller maler hus. papirbøker koser jeg meg med ute i sola. Jeg er veldig dårlig til å se på TV. Dagrevyenser jeg på mem ikke så veldig mye mer, tv sluker utrolig mye tid.
  Hvist du lurer på hvor mange bøker så er det bare å klikke på fanen bøker, lest. Der står det oppdelt i mnd og år nedover.
  Ha en fortsatt fin sommer, i dag har jeg vært maler på høyt stilas så får vi se om regnet kommer??

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!