onsdag 7. november 2012

Hill Lawerence "Noen kjenner mitt navn"


En  forferdelig historie om slavehandelen formidlet på et utrolig vakkert vis.

En sjelden nydelig bok som omhandler et forferdelig tema, slavehandel over flere kontinent.
En hjerteskjærende fortelling om Aminata Diallo som er elleve år gammel da hun blir stjålet og bortført fra  Landsbyen Bayo i Vest- Afrika. Hun ser at foreldrene dør og de går dagevis i lange slavelenker gjennom landet. De blir etterhvert tvunget ombord i et slaveskip med kurs for South Carolina. Der hun er "heldig "som får dele køye med medisinmannen. Forferdelige scener og slaveopprør fortelles. Døden og lenkene uff... ca 2/3 igjen, men etter to mnd kommer de til land, nakene og utmagret. I South Carolina er det iskaldt, der skal de fetes opp.
hun blir solgt som skrotfange, 12år gammel til - Appelby plantasjen, som er en indigoplantasje. Hun har sine medhjelpere som er til støtte og hjelp.
Aminata er ei gløgg og oppvakt jente som lærer fort, både språk, skriving og lesing. Får en sønn, han blir stjålet og solgt. Hun blir solgt videre til jøden Lindo, hvor hun har det bra noen år. Er med han til New York og rømmer. Der havner hun midt i den amerikanske uavhengighetskrigen med britene.
Mye skjer og alt kan ikke refereres og det er heller ikke meningen fra min side.

Masse skjer, hun er besatt av å komme tilbake til Afrika til Sierra Leone og det gjør hun, men slutten er i London og er gripende!
Stol ikke på noen- hverken om de  er muslimer, kristne, katolikker eller jøder. Alle maler sin egen kake her i denne interessante boka som er en historisk roman som spenner over tre kontinenter og to århundre. Med start i Afrika ca1750.

Jeg hadde ikke regnet med at denne skulle gripe meg slik, men det gjorde den!
Denne boka var så gripened at jeg sittende/liggende pal og høre på den, særlig slutten. Utrolig godt komponert med spenningskurver som fyker opp og ned!

Her er det fortellingen som er det viktigste, ikke utbrodering av lidelser, det styrker boka .
Fantastisk flott opplesning av Kirsti Grundvig.
Tid: 17 timer utkom som lydbok i 2010

2 kommentarer:

 1. Høres ut som en sterk fortelling med historiske referanser.
  Jeg er veldig pysete når det gjelder å lese bøker om triste skjebner, holder meg helst unna det.
  Men det er jo utrolig viktig at vi ikke lukker øynene for at sånne ting har skjedd, og at det fremdeles skjer forferdelige ting der mennesker utnytter andre og utsetter dem for de grusomste ting.
  Det er litt paradoksalt at jeg er sånn, for det er jo menneskeskjebner jeg er mest opptatt av.
  Høres ut som ei god bok!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja og det er det!
   Dette er en roman om en utrolig sterk kvinne som opplever mye og hjelper mange mennesker på sin veg i livet. Hun kommer i helt uante posisjoner, med tanke på at hun engang ble tatt som fange og er svart.
   En skikkelig kvinnesakskvinne som stod på sitt og fikk det til.
   Lite groteske sener og lite beskrivende vold, i forhold til tematikken som var slavearbeidernes kår og rettigheter.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!