torsdag 1. november 2012

Christensen Lars Saabye "Amatøren"
En morsom bok om å være ung og usikker.
Denne boka er Christensen  sin første roman, som kom ut i 1977. En herlig roman om hvor dum og tåpelig man kan føle seg, eller som mange føler seg og derved faller og utenfor. Men slik har det "vørri i alle tider" sier man på Hedmarken og intet er nytt under solen, det er sikkert.

Christian Humle er i starten av tyveårene og jevngammel med meg, født i -55. Han er en klondrian og handler etter innfallsmetoden. Jeg humrer og ler av mye av dette som jeg husker så godt, eller folk jeg kjente som var slik. Plakatene, omgivelsene, kommentarer på folks stil og reaksjoner fra den tiden.  Herlig!

Han har en forteller stil som er utrolig vakker, han forteller nydelig om de små ting i livet og overdriver så det holder, med at det/ting tok flere år osv. Mens det som tar tid nevnes nesten ikke og refereres til at jeg har vært en mnd på interrail. Anderledes og spenstig.

En slumsete gutt som helst ikke vil bli sett, men det blir han pga alt han finner på. Han blir fortvilet og svett når det kreves noe av han, men som vaktmester og medmenneske fungerer han godt. Damer er et kapittel for seg,.......ja, vi har alle vært amatører!

En bok som er like aktuell i dag som den gang den kom ut.
Jeg storkoste meg i snø og slaps på vegen til og fra jobb i bilen, 4timer varte denne skjønne, snåle fortellingen .
Oppleseren var Kim Haugen som er rasende bra

2 kommentarer:

 1. Vet du, jeg har ikke lesst noe av Saabye Christensen! Det er nesten pinlig å innrømme!

  Hvis du går inn på bloggen min, ser du at du har fått en bloggpris! Gratulerer :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Han er en freidig flott forfatter, og nå ligger "Sluk" hans siste bok og venter på meg på biblioteket. Den har fått veldig god kritikk, slik som halvbroeren som jeg synes var utrolig bra.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!