lørdag 23. februar 2019

Petterson Per "Menn i min situasjon"


Arvid har blitt alene, hva gjør han da?

Arvid Jansen er hovedpersonen i denne boka også, som i mange av hans bøker. Arvid er forfatter, bor alene i leilighet på Bjølsen. Han har vært gift med Turid og de har tre jenter sammen. Døtrene bor hovedsakelig hos mor, og er på besøk hos far. 
Arvid savner en dame og drar fra bar til bar i Oslo, og ofte sover han i en kvinnes seng, men noe varig forhold blir det ikke. Han sjarmerer damer, men hans tilværelse og psyke er litt ustabil. Han har ikke helt troen på seg selv, hverken i kjærlighetslivet eller i forfatter rollen. Det blir mye drikking, ensomhet og tunge stunder. Det var som et ras har gått gjennom han med tapet så mye på kort tid.

Da han var gift og ikke fikk sove var hans gamle bil et sted han fikk ro og ofte sover han ute i bilen. Nå sover han i bilen når det blir for trist og ensomt i ektesenga. Han sliter med å skrive og tar seg mange bilturer for å få inspirasjon. Både til barndommens trakter, rundt omkring på Østlandet eller til Arvika i Sverige i sin gamle Mazda. Bilen er hans trygge ramme.

Begge sliter etter skilsmissen, Arvid som mistet fire av familiemedlemmene sine i båtulykka og Turid har det heller ikke helt greit, på mannejakt. En morgen må han ut å hjelpe henne med å finne hjem til sin egen leilighet, men hun vet ikke selv hvor hun er. Arvid klarer å finne ut av det og henter henne.

Han tar også døtrene med på bilturer, men en dag går det skeis og han snurrer av vegen ved Harestua og Vigdis besvimer. Det skulle ikke Turid få vite, men det får hun og er forbannet på Arvid.

Det er mange merkelige situasjoner han havner i, som julaften, etter å ha feiret hos svigermor og ungene drar han ut på byen. Der treffer han et par som han kommer i prat med og havner i slagsmål med mannen, etter at kona mente at Arvid ville bli en fin far til barnet deres.
Nabodamen er betatt av forfatteren og en dag hun skal ut med sine venninner, skjer det noe mellom dem, men det blir ikke noe mer.

Hans største og vanskeligste dag blir den dagen han skal hente Vigdis, 16 år hjemme hos Turid på Skjetten, og følge henne til Oslo. Det ser jeg på som en åpning og en ny fortrolighet mellom far og datter, som har vært litt uklart de siste årene.

Dette er en roman om det å være enslig mann og ha barn på lån når det passer gamle kona. En litt mørk roman, men som får en til å smile av ting han sier og finner på. Det handler jo om en mann i livskrise og som gjør så godt han kan. 
Den er skrevet svært jordnært om de vanligste ting og vi blir kjent med mange sider av Arvid, og blir glad i han som en litt for snill, hjelpeløs eller er han bare en sjenert mann…. som trenger omsorg?


Jeg likte denne boka veldig godt, en bok jeg har tenkt mye på etter at jeg hørte den ferdig for noen dager siden. 

Arvid Jansen og ulykke han beskriver mer om i boka "I kjølevannet"


Per Petterson har skrevet mange fine bøker og nå kommer
 "Ut å stjæle hester" på kino. Det gleder jeg meg til! 


Utgitt 2018
Lest av forfatteren selv
spilletid 6.25
Lånt på biblioteket

12 kommentarer:

 1. känner till Ut och stjäla hästar men inte den här titeln. det låter som en intressant roman men, vilken del av texten är själva smakebiten? har jag missat något?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo om en mann i en livskrise og hvordan han sliter psykisk og emosjonelt som er gjennomgangstemaet. hans søken etter en ny kvinne og savner omsorg.

   Slett
 2. Denne boka har jeg planlagt å lese, men har ikke lyktes å få den fra biblioteket enda. Har liksom ikke forespeilt meg noe om den, men vet at jeg liker det forfatteren har skrevet før.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes denne var fin, det er ikke de høye spenningskurvene i bpka. Men, skildringer av livet som enslig mann som er godt fortalt, både trist og humoristisk.

   Slett
 3. Kände varken till bok eller författare tidigare. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 4. Tack för smakbiten. Kände inte till boken.

  SvarSlett
 5. Jeg har ikke fått lest denne enda. Jeg liker Per Petterson, men ikke alle bøkene hans :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
 6. Har läst Ut och stjäla hästar, den tyckte jag om. Den här kände jag inte till. Tack för smakbit!

  SvarSlett
 7. Tack för smakbiten. Författaren kände jag till, men inte just den här boken.

  SvarSlett
 8. Jeg har Ut å stjæle hester på tysk... så fint at kommer på kino. Jeg er sikker på at filmen kommer til meg også her :-) Spennende.
  God søndagskveld... vi var i dag til Synfoniekonsert i Semperopera i Dresden... det var så fint.
  Klem fra meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ut å stjele hester fikk faktisk sølvbjørn for beste foto på filmfestivalen i Berlin denne uka. Den gleder jeg meg til å se!
   Å så herlig det høres ut med en klassisk konsert.
   Jeg ønsker deg en fin ny uke i morgen.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!