søndag 29. oktober 2017

Gabrielsen Gøhril "Ankomst"
En sterk liten roman, den er gripende og rystende langt inn i sjelen.En kvinnelig forsker, biolog drar alene ut til en hytte langt ut i havgapet i nord Norge. Der skal hun overvintre og forske på klima og sjøfuglenes tilstand.  "Det er som enden på verden, herfra er det bare havet og klippene ved denne vær-stasjonen, øde og alene med ti mil til nærmeste tettsted". Det er bare hun som skal være der til å begynne med, hennes nye kjæreste Jon skal komme etter.Hun skal settes opp en automatisk værstasjon ute på et fuglefjell, hun monterer opp denne slik at hun kan laste ned de metrologiske dataene, føre tilsyn med værstasjonen og nedbørsmålingene. Dette skal bli viktige data til hennes doktorgradsavhandling. Den skal handle om forståelsen av hvordan atmosfæriske vandringer virker inn på sjøfuglenes vandring mot koloniene og tidspunkt for hekkstart. For tidspunktet har innvirkning på sjødyrbestanden. 


Dette ble en kald og vanskelig jobb, "men om to uker vil vi være to om alt, for da komme Jo". Hun har avtalte tider for samtaler og Skype med Jo. Det viser seg at han klarer ikke å dra fra sin datter Maria, før han vet at Maria har det trygt og godt hos moren, hun har så mye å gjøre i jobben. Dette vil ikke forskeren forstå, hun har reist fra sin datter Lina.

Etterhvert skjønner vi at hun ikke har et godt forhold til sin eksmann S. og savnet etter sin to år gamle datter som bor hos han er skremmende. Vi skjønner at han ikke er helt i vater psykisk, hvordan kunne hun overlate sin datter til han?

Hun får forsyninger hver 5 uke, ellers ser hun ingen andre bortsett fra Jo som hun kan snakke med via satellitt telefon og kan se på skype en dag i uka og ukene går. 

Familien som en gang bodde der og historien om dem, da huset brant ned og sønnen døde. Det livet de fikk etter brannen er sterk og den river og driver i henne i stormnetter. Hun begynner å dagdrømme om deres liv og skremmer seg selv. 

Hun er på flukt fra sitt tidlige liv og ser tilbake på godt og ondt. Alt hun kan bli og har vært utsatt for. Dette er en intens thriller, hvor man kan rote seg inn i psykiske settinger og se fanden på veggen, når ensomheten ute i ødemarken blir så påtrengende. 
Samtidig som vi er med i de erotiske drømmene hennes med Jo. De fantastiske naturskildringene av vær, lys og stemning. Alle marerittene, stormene, tankene og drømmene hennes.

Hennes summering og syn over sjøfuglenes samarbeid og samvær om oppdragelse og mating av fugleungene. Forholdet mellom mannen Olaf og sønnen som bodde her før....sterkt historie!
Den setter hennes liv i et flott perspektiv, men uhyggelig vanskelig perspektiv.

Ensomheten, kan vi klare den over tid? 
Hennes reise sier en del om hvordan hun endret seg, begynte å rote, viste ikke hvor hun la ting- sanseforstyrrelser. Rutinene skjerper hun seg på, men kun for en kort stund. 
Man bør være to på en slik stasjon, særlig om det skulle hende noe, velte med scooteren, gå seg vill i stormen osv.

Komposisjonen i boka er veldig bra, den hopper fra nåtid til de som bodde der for hundre år siden og hennes liv før avreisen. Knall bra!

En Fantastisk bra bok!

Denne anbefaler jeg alle å lese, selv om man ikke skal emigrere til et forblåst sted. Det handler mer om hvordan man takler ensomheten, lengselen og fraværet fra andre. Både med det fysiske i renhold og det psykiske som skjer med en. Det er en bok på 170 sider, men det er sider hjernen og tankevirksomheten ikke blar fort forbi,boka forblir i tankene dine.
 

Utgitt på Aschehoug, sider 170  Lese-eksemplar fra forlaget.

Andre som har lest boka: Min bok og malerblogg ,  tineellikken , solgunn og sikkert flere legg gjerne igjen link i kommentarfeltet

16 kommentarer:

 1. Denna bok har jag inte hört talas om tidigare. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 2. Okänd bok/författare för mig, men låter ju lovande! Ibland känner man för böcker med färre sidor, behöver verkligen inte vara sämre för det. :) Tack för smakbit.

  SvarSlett
 3. Leste akkurat boken ferdig nå og likte den veldig godt! Skikkelig creepy innimellom. Likte godt den delen som tok for seg Olaf og Borghild og det som skjedde med dem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne biten likte jeg også veldig godt. Den satte fortellingen i et annet perspektiv. Hvem har skyld og om tilknytningen mellom barn generelt.
   Flott trekk!
   Jeg har faktisk brukt lang tid på denne boka, selv om den var kort. Det ble så mye å ta stilling til. Vanskelig å skrive om, uten å si for mye.

   Slett
 4. Jeg leste nettopp Din alltid av samme forfatter, men likte den ikke i det hele tatt. Så jeg tror nok ikke jeg kommer til å lese denne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ganske så forskjellige bøker, gjør et forsøk ... :)

   Slett
 5. TAck för smakbiten. Det lät som en bok jag kunde tänka mig att läsa.

  SvarSlett
 6. Låter intressant och spännande, blir nyfiken. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 7. Tack för smakebiten! Det verkar som en intressant bok, som jag blir lite nyfiken på.

  SvarSlett
 8. verkar tilltalande. ska hålla utkik efter den. tack för tipset!

  SvarSlett
 9. Herlig omtale! Jeg likte også boken veldig godt, holder en knapp på den som en av de beste norske i år. Takk for link :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den kommer nok som en av mine favoritter også, men der mange favoritter i år.

   Slett
 10. Ja! I en uhyre sterk bokhøst er denne min favoritt så langt, og jeg blir jublende glad for hvert godord jeg leser om den :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, den er liten men intens. Jeg noen som har overvintret på Svalbard og de historiene som fortelles i boka er virkelig troverdige, koblet sammen med det gamle og datteren. Genialt!

   Slett
 11. Jag gillar tunna böcker och den här verkar intressant. Tack för smakbiten!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!