mandag 25. juli 2022

Sissel Gran "Men størst av alt er begjæret"

 


En informativ bok om vårt begjær. Hva det er, og hvordan man takler det...

Dette er en bok som omhandler den motoren vi har i oss, som heter begjær. Drivkraften vår til å takle og overstige egne hinder. Her er mange positive eksempler på hvordan vi oppfører oss og prøver ut det ukjente, som kan være å erobre og forelske seg. Men, hun forteller også om de mørke sidene av begjær som kan føre oss dit høna sparker (På ville veier). Vi vill søke trygghet, omsorg og ha et godt samhold, men også mørke, fremmede sider av en selv kan komme fram i ulike situasjoner, like uventet for de er en del av oss ligger det der.  Så hvordan styrer man begjæret?

Sissel Gran er psykolog og forteller mange historier fra virkeligheten fra sitt arbeid som terapeut med folk, det refereres naturligvis med skjult identitet her i boka.  Utrolig mange gode sitater og refleksjoner fra litteraturen får vi også med oss. Veldig mange av bøkene hun beskriver har jeg lest og skjønner godt hva hun vil ha frem. Spennende hvordan hun trekker litteraturen inn, det fikk meg virkelig til å reflektere over hva begjær kan være. 

Jeg var ganske så enig i mye av hva hun skrev om mye, men sexklubber bare for kvinner, da ble jeg forvirret. Folk snakker om likestilling, om å være den man er, men menn har ikke adgang der. Hva med de som er født som kvinner og synes selv de er menn og vil være det? Hm, litt forvirrende. 

Bortsett fra dette synes jeg hun hadde mange fine fokus på hva begjær kan være, hva vi higer etter når man går blindt inn i forhold, fordi man er for forelsket osv. Begjær kan også utvikle seg til vold og hevn, eller som folk fra andre land driver med, blodhevn. Utroskap kan vi forsvare det, undrer hun seg over? Det finnes over alt på film, i romaner osv. Hun konkluderer med at det ender alltid med katastrofe når det blir kjent for den andre part. Men, mange ønsker å oppsøke det forbudte, eller man mister hodet i blind forelskelse. Axel Jensen sin oppvekst og liv med mange kvinner og barn etter seg, er et veldig godt eksempel. Fedrenes synder blir bra omtalt, med Axel Jensen som eksempel

Vigdis Hjort, Sara Stridsberg og Annie Ernaux er noen av bøken hun stad nevner. Til og med Erika Fatland som reiser alene i Russland, Pakistan osv. Hvordan tørr Erika som enslig kvinne, sette seg inn i fremmede biler og bli med folk hjem? Mye å reflekter over og jeg synes boka var spennende. 

 

Aschehoug , 2021. 277 sider. Lånt på biblioteket

Andre som har blogget om boka: Tine

6 kommentarer:

 1. Kjekt at du fikk tid til å skrive om boken, til tross for bryllupsforberedelser og gøy. Takk for lenke, ser at vi begge stusset over denne sexklubben hvor bare jenter har adgang, litt selvmotsigende kanskje? Ikke vet jeg, nyttig og reflekterende bok er det i alle fall :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette har vært en hektisk sommer så langt, og få leste bøker. Men, har fått høre Unge Mongo akkurat ferdig nå i dag, forfatteren som skrev Shuggie Brain, Duglas Stuart. Veldig bra.

   Slett
 2. Jeg leste om denne hos Tine, og fikk absolutt lyst til å lese den. Tema som kan være utfordrende er interessante, men kanskje jeg leser Grans første bok, Inni er vi alltid unge, først.

  SvarSlett
  Svar
  1. Inne er vi alltid unge har ikke jeg lest, takk for tips:)

   Slett
 3. Jeg kan ikke huske om du har lest "Når hvalene synger" av Jojo Moyes. Den leser jeg nå, og synes den er bra. Ganske spennende! Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, den har jeg ikke lest, takk for tips :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!