fredag 29. juli 2022

"Unge Mungo" av Douglas Stuart

Om å være skeiv og bo i de fattige strøk av Glasgow .  

Dette er den andre boka forfatteren gir ut, den første Shuggie Bain ble en suksess, som han ble Bookepris vinner med. Denne boka har mange likhetstrekk, men er naturligvis en annen historie. Begge bøkene handler om det fattige miljøet, sviktende voksne, alkohol, dop og oppveksten fra Glasgow. 

 James er hovedpersonen, og hans familie blir vi kjent med. Moren er svært alkoholisert, hun var 15 år da hun ble mor og har blitt 34 år og er allerede bestemor. James føler et voldsomt ansvar og ønsker å ta vare på moren sin, han er selv bare femten år og føler et håpløst foreldreansvar for henne. 

 Mungo blir venn med James, noe han absolutt ikke burde være i Glasgow, der katolikker og protestanter bør holde seg til sine. De blir gode venner og begge er skeive, de drømmer om å komme seg vekk. Moren sender Mungo på en fisketur sammen med to tvilsomme menn, som hun egentlig ikke kjenner. Det utvikler seg til noe forferdelig....

Denne boka viser de brutale konfliktene som er i denne delen av byen de bor i, både religiøst og fattigdom, arbeidsløshet osv. En brutal virkelighet blir skildret, nesten så man ikke tror at slikt går, en macho-kultur som man ikke trodde fantes i våre dager. Særlig kommer sårbarheten hos Mungo veldig godt. frem, frykten for å bli stemplet homoseksuell. 

 En sterk og fantastisk god bok, den rystet meg. For en brutal virkelighet mange vokser opp under. Men, heldigvis finnes det mennesker som ser og prøver å trå til selv i det hardbarkede samfunnet.

Kan anbefales på det varmeste, selv om den er sjokkerende å les. Den er hard, sår, brutal, men viser også de ømme sidene hos oss mennesker. En fantastisk historie, godt skildret miljø.

Lydbok fra BookBites, Spilletid 12t 17 min. Lest av Odin Wage

9 kommentarer:

 1. ...vi hadde en jente på skolen som ble mor i en alder av 15...hun er i 60-årene nå og bor sammen med den samme mannen hun fikk en sønn med da hun var 15. De har også en datter. Fin historie.
  Klem til deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Noen ganger forblir kjærligheten livet ut, det er fint😊

   Slett
  2. Det var jeg som skrev det, på tlf. så har jeg blitt anonym :)

   Slett
 2. Jeg har ikke hatt så mye tid til blogger i det siste, og har ikke fått kommentert hos deg. Jeg har ikke lest mye heller, men nå reiser jeg til fjells, og da skal jeg kose meg både med naturen, bærplukking og bøker. Gode dager ønskes deg av Tove/fargeneforteller.

  SvarSlett
  Svar
  1. Her har det også vært travle dager, med bygging, bryllup for vår datter Maribel osv. Jeg drar på Vestlandstur med venninner på søndag, gleder meg til å komme litt vekk!

   Slett
 3. Spennende å lese omtalen din av denne boken. Jeg likte Shuggie Bain veldig godt, men denne her har ikke fristet. Ser både du og Beathe (og mange flere) liker den veldig godt, så jeg kommer nok til å finne frem til den en gang.
  Med bryllup i familien og vestlandstur, har du nok en trivelig sommer, håper været er med dere :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Mye samme tematikk, og jeg tenkte i starten at den var veldig lik, men det endret seg og ble en helt annen historie enn Shuggie Bain sin historie. Jeg hadde svært lite tid til å skrive et fullgod oppsummering, det hadde den fortjent. For her var det mange scener som utspilte seg, og fortellerteknisk også, hvor vi følger han på telttur og hva han sitter inne med som minner og hvordan det ender. Sterk, skremmende og heftig.

   Slett
 4. Virker som sterk lesing dette! Jeg setter den på listen over bøker å lese :)

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!