søndag 3. juli 2022

Jan Ove Ekeberg" Den siste vikingkongen, - Dødens hærfører"

 


Dette er 5. og siste bok om eventyrene Harald Hardråde!

 Harald Sigurdsson (1015-1066) han som fikk navnet Harald Hardråde, han var enehersker over Norge. Han drømte om å gjenopprette Nordsjøriket, dvs. Norge, Danmark og England. Harald var en hardhaus av en mann og krever inn voldsomme skatter av folket. Han gikk voldelig til verks, med blinding, hogging av lemmer/ kroppsdeler osv. om de ikke lystret. 

Vi skjønner at Heming også er en kongssønn etter Hellig Olav. Harald ville ha tak i mannen, hos fosterfaren Aslak, men Aslak var taus om hvor han befant seg. Da Heming dukker opp ser Harald at det var mannen som reddet dem på isen tidligere. Heming og Harald utfordret hverandre på mye, bueskyting, bryting osv., de var jevn gode. Heming sier at moren var same, og at han er kongen over det folket. Heming kommer aldri over at Harald dyttet Asgant, broren hans til isbjørnen for å redde sin egen sønnen sin liv. 

Kong Magnus var konge over Danmark, og Harald får med seg mange vikinger for å ta Hedeby. Et veldig planlagt slag, som omhandlet angrep fra mange sider og tilslutt brenne byen ned, brutalt! Mye brutalitet fortelles det om og mange slag. Hans gode venn Ulv, sin død tok Harald svært tungt. 

Heming har gått inn på Kong Harolds, den Engelsk kongens side og forteller i slaget på Stamford Bridge hvem han er til kong Harold, så han vil ikke drepe Harald selv.  Harald døde 25 september 1066, drept i en felle og døde på Stamford broen, i England. Sønnen Olav som var med han overlevd og kom hjem. 

Olav Kyrre Haraldsson var 16 år, når han vendte hjem. Faren hadde tapt alt i kampen mot den engelske kronen. Alle våpenføre menn, skip og penger var borte. Danskekongen Svein Estridsson var klar til å angripe det forsvarsløse landet.  Harald hadde blitt liggende igjen i England, Olav hadde ønsket å få han med hjem, men det gikk ikke.   

Åsta, sier at det er Olav som nå er konge i Norge. Vi skal alle over fjellet fra Nidaros og til Oslo, men jeg skal tilbake til Stein Gård, sa Åsta. Kong Magnus, var eldste sønn etter Harald og Tora, han ble syk og døde. Deres nest eldste sønn var Olav og satt som konge fra 1066 - 1093. Han giftet seg med danskekongen Svein sin datter Ingrid, i Nidaros, hun ble norsk dronning.

En fantastisk fin roman serie som jeg har storkost meg med over flere år.  Det sies at Harald Hardrådes liv er et av de mest eventyrlig i norgeshistorien, så det er jeg enig med forfatteren i.   

Jeg har hedret Jelisaveta Jaroslava, kona til Harald Hardråde, med et smykke. De to traff hverandre som unge og giftet seg i Kiev trolig i 1044. Hun ble omtalt i Norge som Dronning Ellisiv. Til henne laget jeg et smykke, som ble solgt for flere år siden. Det kan du lese mer om her.  

 De fire andre bøkene: 

1. bok:Krigens læregutt, 2016

2. bok: Djevelens rytter.

3. bok:  Keiserens leiesoldat 

4. bok:  Fredens hærfører 

Utgitt på Gyldendal, 2021, sider 328 sider  + navne register. Kjøpt selv.  

10 kommentarer:

 1. Det er interessant og jeg fant alle bøkene i tysk utgave.
  Kjeden er fantastisk...
  mange hilsener til deg Ingun.
  Good søndag for deg. Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. De må du lese, de er så fine. Ønsker deg også en fin søndag :)

   Slett
 2. Jag läser sällan böcker av den här typen men det låter intressant!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er historie i roman form, det er en bra serie :)

   Slett
 3. Jag tycker mycket om historiska romaner men vill hellre läsa om hur "vanligt" folk levde, inte om kungligheter och adelsmän. Tack för smakbit

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, egentlig er det alt for få historiske bøker om vanlige folk, men har beskriver dem også i serien :)

   Slett
 4. det låter som en väldigt intressant serie. och så roligt med smycket du tillägnat drottningen. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 5. Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!