fredag 14. februar 2014

Wassmo Herbjørg "Hudløs Himmel"


Bok tre i triologien om Tora.
Tante Rakel drar og besøker Tora, hun får høre historien om fugleungen og hun blir konfrontert med hvordan Tora egentlig har hatt det. Hun får et nytt sted å bo, slik at hverdagen kan bli enklere for henne å takle.
Hun tar en strålende eksamen som det står i avisa om, men der står det også noe annet, så Tora går ned for full telling......

Rakel er hennes store støtte i livet og hun vil ikke dra hjem til øya, men når Tante Rakel sier at hun kan bo hos dem blir det ferietur hjemover. Hun forguder både Rakel og Simon og ser opp til dem som sine nærmeste familie, moren avskyr hun.

Høstferien drar hun også tilbake til Øya for å hjelpe Rakel med sauene, hun har blitt enda mer kreftsyk og har liten energi, men prøver å holde seg sterk og oppegående. Så skal de dra for å hente noen sauer med båt over fjorden, da skjer noe fatalt....

Tora som lignet slik på sin tante inntar hennes tankeverden og posisjon til hendelser og prat slik hun ville ha handlet, Tora vil være Rakel. Da hun begynner på skolen igjen etter høstferien er hun blitt som en annen, der hun går i Rakel sine klær og svarer voksent og selvstendig i timene på skolen.
Men Tora har opplevd alt for mye og hun klarer ikke skille drøm og virkelighet mer.

En utrolig viktig bok om ei jente som blir misbrukt og hvordan de kan kapsler seg inn, setter på en maske og gir seg ut for å være sterke, men innerst inne er de så såret at det kanskje aldri kan leges...
En fantastisk bok!

Etter å ha lest Disse Øyeblikk som er  Herbjørg sin siste bok, ser man at hun selv har oplevd det å bli misbrukt og at boka derfor blir enda sterkere.
Denne triologien er bedre enn jeg husker den, for den er fantastisk!


Lest av Marit Adeleide Andreassen, nydelig lest og tolket.
Utkom i 1986 på Gyldendal, som lydbok 1995/2004 på Lydbokforlaget
Spilletid 9.12.06

Bok 3, Hudløs himmel, denne

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!