tirsdag 11. februar 2014

Wassmo Herbjørg "Det stumme rommet"

Bok nr.2 i serien om Tora.

Stefaren blir straffet for begge ildspåsettelsene og moren synes det hele er skamløst, men besøker han.
Tora og Fritz skriver brev til hverandre og har gode følelser for hverandre, men Fritz er jo både stum og døv?
Orkanen, med fire meter høye bølger fær over øya en januardag. Utrolig billedlig og godt fortalt, som en suami som farer over landskapet. De fine refleksjonene, hjelpsomheten, omtanken folk får for hverandre etter en slik ulykke som rammer dem og det lille samfunnet de lever i er sjarmerende. Om folkene i tusenhjemmet og samholdet.
Han Ottar på butikken som ikke har asurert varene sine, men vet at folk kommer å må ha/trenger alt og får det på bok. Et samfunn som vil greie seg selv, men samtidig ønsker støtte utenifra. Der noen mistet både levebrødet sitt, hus, heim og ble stående på bar bakke. Vakkert og følelses messig nydelig skildret på en humoristisk måte og allikevel, dette veldig alvorlig. De får hjelp fra russerne med 50 tusen rubler og svenskene støtter med 50-60 tonn høy, men så kom fisken..

Rakel som fikk kreft og måtte på radiumhospitalet og opereres, mens Tora passer dyra hennes og bor på Bekkejordet sammen med Simon. Hun vokser seg til en voksen kvinne, med meninger. Så den dagen hun får vite på melkebutikken at Henrik skal komme hjem på permisjon. Ja, da sier hun virkelig fra til moren, og han kom ikke hjem......

Tora blir konfirmert og Sol har sine drømmer og behov som er svært ulike morens....
Simon lager en stor fest for Rakel og bygda. Han ordner skoleplass, Realskole og husrom til Tora, så hun drar av sted fra mora. Men, Henrik han rakk å komme tilbake før hun dro og ja hva han rakk..... les selv!

Tora starter på skolen, men det blir en vanskelig tid forTora og slutten av boka er så gripende at man sitter og skjelver....    Jeg vil naturligvis ikke røpe alt som skjer.

Hun skriver så billedlig og fantastisk så jeg er overgitt i hennes verden under opplesningen, jeg som prøver å lage ringer på verkstedet til min neste utstilling i april.
Gleder meg bare til å starte på bok tre. Jeg har lest disse bøkene før, men husker ikke at de var så gripende. Fantastisk!

Lest av Marit Adeleide Andreassen, nydelig lest og tolket.
Utkom i 1983 på Gyldendal, som lydbok 1995/2003 på Lydbokforlaget
Spilletid 11.00.48

Les om bok nr I: Huset med den blinde glassveranda
Bok 2 er denne
Bok 3, Hudløs himmel

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!