søndag 10. mai 2015

Bjørnebo Jens " Drømmen og hjulet"

Historien om Ragnhild Jølsen, hennes liv, diktning, oppvekst og brytning!

Ragnhild Jølsen født 28.mars 1875- 28.januar 1908. Dette er en halv dokumentarisk bok.
Boka starter med en historisk gjennomgang av hvem som har drevet storgården Ekeberg som har vært i familiens eie siden 1634, da stamfaren for slekten Holm Hanssøn kjøpte gården i Enebakk. 
Faren til Ragnhild, Holm Jølsen hadde store visjoner og ble betraktet som en drømmer med sine nye tanker om drift.  Han bygde sagbruk, destilasjons fabrikk for lampeolje, teglverk, mølle og fyrstikkfabrikken ved elva Ign som renner forbi Ekeberg, han så kraften som lå i elva, fossen og bygde det man dengang kalte by i Enebakk på slutten av 1800tallet. Vi er ved et skille historisk, mellom den gamle tradisjonelle tid og den nye mekaniserte tidsalder, mellom myter og mystikk og den nye opplyste tiden.

Lampeoljen ble fort utkonkurrert av billig parafin fra Amerika. Fyrstikkfabrikken hadde på et tidspunkt 300 ansatte, den brant ned to ganger først i 1870 og så fem år etter, den ble bygget opp igjen. Han spilte et høyt spill og satte gården inn som sikkerhet for investeringene. Cellulosefabrikk bygde han opp og den  brant ned, og til slutt måtte han selge å gå fra gård og grunn og familien flyttet til Kristiania i 1899, da var Ragnhild 14år. Det var ikke enkelt å komme som ei landsens jente og bli akseptert. Hun lærer seg å modellere i leire.

Allerede som liten jente er Ragnhild et spesielt barn som ønsker å være/leke alene med seg selv. Hun var barn nr 9 i rekken, men allikevel var hun en attpåklatt i fam. siden de to sistfødte før henne var døde.
Et forunderlig barn som lekte med seg selv og skrev brev til kattene, kuene og dyra allerede som liten. Litt eldre dikter hun opp historier som hun bare gjemmer i skuffen. Kjærligheten kom brått og hun skriver et manifest til seg selv....

Hun blir kjent med en mann og de er gode samtalepartnere og treffes ofte for å hygge seg. Ragnhild forelsker seg i han, men han vil ikke ha et kjærlighets forhold til henne. Etter over to år vil Ragnhild .......røper ikke alt!
Hun går inn i en depresjon og syns livet er tungt, Fam flytter tilbake til Enebakk til ingeniørboligen "Solbakken" på andre siden av dalen og hun er forvirret over at de nye eierne av Ekeberg hugger ned de flotte trærne for bare å bli ved. Hun velger seg et arbeidsrom hvor hun ikke har utsikt til slektsgården som har gått til grunne, slippe å se at man har gått et trinn ned på samfunnsstigen. Dagene går med til å  jobber med manus og modellering.

Boken Ves`mor som hun sendte til Kinch og fikk gode tilbakemeldinger fra han oppmuntret henne. Hun gjorde noen komposisjonsmessige endringer og utgav den. Boka kom ut :Ves` mor i 1903 og  med det fulgte  mye kritikk, bla om at den kan ikke være skrevet av en kvinne, den skildrer kjærlighet og uttrykker utuktighet på en måte som er lite kvinnelig. 

Hun sier  at hun ikke tar kritikken alvorlig, men den går nok innover henne på en måte, så  det gir henne enda  mer energi til å skrive. Den andre boken hiver hun seg over og går enda lenger, det bobler i henne av temaer og historier hun vil fortelle.
Hun blir som en kraftig motpol til de etablerte tanker og forestillinger. Hun vil blir en ny moderne stemme i tiden som tørr å si noe om kvinnefrigjøring, nøden folk har rundt seg og opprøret de føler både politisk og religiøst. Hun skriver blant annet om ulik rusmidler, blodskam, kvinnekampen og barn som ble utnyttet som billig arbeidskraft. Slik skulle man ikke skrive om, aller minst i en bok.....

Moren er syk og får medisiner som hun også bruker "Er det verre å flykte fra livet via stimuli?"sier hun. Valmuen er en vakker blomst og kan nytes på mange vis. Det er kjærlighetens blomst og drømmene. Hun hadde høy bohemfaktor med sine søtviner og sigarer, ganske ukvinnelig!

Stipend får hun og da går turen til Italia, først til Firenze og videre til Roma og der lever hun et skikkelig bohem liv. Hun treffer en maler som hun får et forhold til, og blir gravid. Lengter hjem og syns det er fantastisk å komme hjem til Enebakk. Hun fikk sett mye og opplevde mye, men ruser seg og snur døgnet på hodet. Så plutselig en dag ble dosen for stor, eller var det et selvmord?

En fantastisk flott historie som griper meg, det hevdes at denne boka er et av de mest personlige kvinne og kunstnerportrett i nyere norsk litteratur. Det er jeg enig i, for den var fantastisk bra!

Spilletid 8.34min
Lest av Rut Tellefsen(den kvinnelige fortelleren) og Toralv Maustad (innledning og avslutning), to herlige stemmer som passer veldig godt til fortellinge både tidsmessig og fortellermessig.
Takk for lydfil Fra Lydbokforlaget,
Utgitt første gang i 1996, men nå digitalisert. 

Så fint å få lydfil av boka, jeg har nemlig tenkt å hedre Ragnhild Jølsen med et smykke i mitt smykkeprosjekt "Kvinneskikkelser", så jeg kommer nok med mer Ragnhild Jølsen stoff.


Ragnhild Jølsen født 28.mars 1875- 28.januar 1908..
Hennes første bok Ve:s mor utkom i 1903. Hun ga ut ca en bok i året og flesteparten bygger på historier og opplevelser fra sitt eget liv. Hun skrev også mange artikler og skrifter for aviser og blader om temaer som var aktuelle i samtiden, temaer som man la merke til: om rusmisbruk, overgrep mot barn, kjønnsykdommer, kvinners seksualitet, blodskam. 

Hun var ingen typisk heimstadsdikter selv om bøkene hennes skildrer mye om/av hjembygda både i personer og natur. Bøkene kan fremstå som fortellinger hun har opplevd fra eget liv med mye følelser og indre spenning og om de store kontrastene i livet. Hun skildere tiden rund seg på en vidunderlig vakker måte hvor hun både ser samfunnet i endring og fra ulike perspektiv.

Hun kom ut med følgende bøker: Ve's mor (1903) Rikka Gan (1904) Fernanda Mona (1905) Hollases Krønike (1906) Brukshistorier (1907) i tillegg skrev hun mange artikler


En godt lest bok fra 1975, er dette eksemplaret morsomt å finne igjen i bokhylla med egne understrekninger og kommentarer fra den gang. Valmuerød og flott er den iallfall på forsiden, mens ryggen har blitt helt blek.


3 kommentarer:

 1. Så gøy å lese at du har lest og likt denne boka, en av mine favoritt-Bjørneboe-bøker. Leste dem alle i min ungdom.:) Jølsen var også en fascinerende forfatter og kunstnerkvinne.. Har du lest biografien om henne, skrevet av Arnhild …? ? Den er veldig fin, synes jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg leste også alt av Bjørneboe i ungdommen. Jeg har faktisk snakket med han en gang på Høvikodden, i ungdommen. Takk for tips om biografi, den skal jeg finne å lese.

   Slett
 2. Nå om dagen får jeg ikke tid til å lese. Det er så mye som skal gjøres. Men jeg skal ta med meg mange bøker når jeg drar til fjells i juni. Men først må veien til hytta åpnes. Men aller først skal jeg jo til Hamar på tirsdag. Det blir stas.
  En riktig god og fargesprakende 17. mai ønskes deg av Tove.

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!