fredag 22. april 2011

Lagerløf, Selma " Gøsta Berlings saga"

Dette er debutromanen til, Selma Lagerløf fra 1891. Den regnes for den mest leste romanen i forrige århundre og hun var den første kvinne til å motta Nobelprisen i litteratur.

Det er en historisk roman som er en sagafortelling fra den gang og er litt gammelmodig i formen, men morsom og underholdene påskelektyre. Jeg har gode minner fra denne bok da jeg første gang leste den som 14-15 åring. En flott bok for alle som ikke er så glade i all påskekrimmen!

Handlingen er om presten og  livsnyteren Gøsta Berling. Han er vakker og glad i alkohol og damer men, er en drømmer og stabukk. Dette er ikke forenlig med hans embede som er å være prest.

Boka starter med å fortelle om at Gøsta blir avsatt som prest og legger seg i en snøfonn for å dø. Den barske majorinnen på Ekeby er ute i natten og finner han og den arbeidssky presten blir kavaler på Ekeby.
De er 12 kavalerer på Ekeby som har kommet dit av ulike grunner,  er svært ulike og en del av fortellingen i boka. Gøsta går under navnet poeten og spiller på dette. Kavalerene gjør et opprør og forteller sannheten om "majorinnen" Margaretha Selsing, som må gå fra godset. Hun har vært en driftig kvinne men, bedrat sin mann.

Kavalerene overtar styringen og de gjør ingen ting fornuftig gårdsarbeid. Det går nedenom og hjem... virker det som. Men bokens historie handler om et år og de gjorde ingen ting i starten, men det snudde seg og de ble driftige brukere. Det som skjer påvirker dem og historiene i boka. Historiene  er  oppdragende, moraliserende i eventyr- forteller stil, sett med dagens øyne. Nøden og de rystende hendelsene får de til å tenke, de må redde Ekebys ære.
Boken avsluttes med julenatt i smien, et år regjerte de på Ekeby. Huset som brant ned bygges opp.
De reddet majorinnen til slutt og ærligheten vant. Stamjernshammeren i smie starter på majorinnens dødsleie og alt ble fryd og gamme.

Nydelige beskrivelser av natur og miljø (minner om Sigrid Undset)

Lest av Gisken Armand og boken tar ca 14timer på lydbok.


2 kommentarer:

 1. Nydelig bokomtale selv om det er lydbok. Nå har jeg ikke lest boken, men som lydbok tror jeg at den ville interessere meg. Min avdøde mor skrøt veldig av disse bøkene av Selma..

  Kos deg videre med påsken..

  SvarSlett
 2. Dette er en bok jeg trodde jeg hadde lest, men jeg hadde glemt handlingen! Hm..., kanskje jeg bare har hørt så mye om den?

  Så må jeg gratulere deg nok en gang med premie i påskenøttene mine!
  Tusen. tusen takk for trofast og fantastisk deltakelse!
  Det kan ta litt tid før jeg får premiene avgårde. Jeg laget meg nemlig litt jobb med dette her :) Men moro har det vært!

  Fortsatt god påske!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!