onsdag 6. april 2011

Enquist, Per Olov " Magnetisørens femte vinter"En lite lydbok på bare 6cd, men tiden det tar å skjønne hva han beskriver tar mye lenger tid. Denne lydboka måtte jeg delvis høre to ganger for å få med alt. Boka er ikke tung, men den er på så mange plan og litt forvirrende ang. forteller.
Utrolig sjelden, men veldig fasinerende. Den får deg til å tenke!

I korte trekk er det handlingen om Friedrich Meisner og hans metoder innen legekunst eller kvakksalver?? Eller er det et kunstverk?????

Boka bygger på en virkelig person som het Franz Anton Mesmer (1734-1815) en tysk lge som drev det langt med såkalt magnetisme-effekt i sykdomslindring, men som etter hvert ble mistenkt for å drive med humbug.(baksidetekst)

Meisner ankommer i 1790 årene byen Seefond i tyskland. Han kaller seg for magnetisøren, en slags lege eller hypnotisør. Selinger som er lege har en blind datter. Meisner helbreder datteren og hun får synet tilbake. Hun forelsker seg i Meisner og vil gå i kloster for han.

Selinger skjønner at dette ikke er rett legekunst, han skjønner at magnetisøren driver på kanten av det forsvarlige. Hvem er nå denne Meiser? han begynner å grave i hans fortid og avsører han som svindler, ikke en vitenskapsmann.
Spørsmålene den stiller er hva er fiksjon? hva er virkelighet? Er han en bedrager eller har han spesielle evner?Hva er tro, tvil, humbugg eller hva er ekte?

Boka er fasinerende og ubehagelig på samme tid. Den tar historiske trekk i legevitenskapen og vi får høre om ulike metoder som feks: når en nese er  kappet vekk og man skal bygge en ny på med  hudoverføringer. Hvordan det gjøres.

Boka har to synsvinkler, den ene er en anonym forteller som rekonstruerer Meisner sin historie basert på dagbøker og antagelser. Han tenker og  tolker samtidig, dette ble litt vanskelig å skjønne.
Den andre fortelleren er Claus Selingers dagboksnotater som har jeg synsvinkling og er i dagbokform med dag for dag notater. Dette er litt komp å følge/skjønne på lydbok med en gang.

Det som er spesielt med boka er at Meisner som egentlig er hovedpersonen er så statisk og kynisk i sin fremtreden at vi tar avstand fra han. Hans kvinnesyn og bruk av dem. Hans maktbruk og at han gjør for å bli rik, å bli den store!
Han tar ikke engang imot en utstrakt hånd på slutten, han er en mannsjovernist på sitt verste.

Den som overtar som hovedperson blir Selinger som endrer adferd og begynner og tvile. Han har menneskelige trekk og hans sympati, empati og medfølelse for alle rundt seg. Han blir forvirret og oppskaket over seg selv , at han kunne være så blind og lot seg rive med.
Et spennende trekk i boka.

Dette er en virkelig god bok, tror Enquist har noe å si meg. Han ser, tolker og forteller så mye spennende!
Link til min omtale av selvbiografien hans  :Per Olov Enquist " Et annet liv" en fantastisk bok.

Boka er fantastisk tolket og lest av Finn Schau
Utkom førte gang i 1964, det er laget en film med samme tittel.
Lydboka varte i 7 timer og 16 min.
Oversatt fra svensk av Bodil Engen


Helt til slutt et tankekors:
Sett opp mot dagens samfunn med alt som har med varme hender, drømmeterapi osv  osv som har vært diskutert. Hva er hva? Hm: jeg har Snåsamannen liggene, skal jeg lese den kansje?????

4 kommentarer:

 1. Høres ut som et aktuelt tema, ja.
  Mye rart som foregår, - og som man sier: "Verden vil bedras"!

  SvarSlett
 2. Ja, intet er nytt under solen.
  Men det har vært store framskritt i medisinens verden siden den gang. Det er jo bra og tenke på. Dengang trodde de fotbad og ulike uttrekk fra urter lindret nesten alt.

  SvarSlett
 3. Jeg er i gang med boka nå - etter din anbefaling! I likhet med alle bøkene jeg har lest av Enquist så langt - med unntak av selvbiografien hans - er også denne nokså forvirrende i starten. Jeg skjønner godt at du måtte høre lydboka et par ganger før du fikk skikkelig tak på den!

  Spennende bok! Og ja: les boka om Snåsamannen! Jeg har lest den, og vitenskapelige eller ikke vitenskapelige bevis: han har hjulpet mange! Det ville være arrogant å benekte at det ER noe med denne mannen, som hele sitt liv har hjulpet mennesker alldeles gratis og uten kommersielle baktanker!

  SvarSlett
 4. Jeg har akkurat hørt lydboka. Likte den veldig godt og er helt enig med deg i at Finn Schau gjorde en usedvanlig god jobb som oppleser.

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!