mandag 4. april 2011

Abdolah, Kader "Huset ved moskeen"

Dette er en historiebok og en fortelling om en familie. Den handler om Aqa Djans familie og den sentrale posisjonen de hadde  i åttehundre år i huset ved moskeen, frem til handlingen starter i boka. Handlingen er en forferdelig  historie om hva som skjedde i Iran når Sjanen ble avsatt og hvordan det nye styret ble i landet.

Den enorme familien som bodde i huset med 35 rom, var som en bikube av mennesker i alle aldre. De har ulike yrker og statuser i samfunnet. Hele slekten, samhørigheten  dem imellom går sakte men sikker i oppløsning og  hvordan de blir mistenkelige og usikre på hverandre får vi høre om. Mange flotte fortellinger.

Irans dramatiske historie, om den islamske tradisjonen og om omveltningene til det moderne Iran. Veldig spennende og høre historien om og  hvor anderledes disse menneskene har hatt det. Det er ikke så lenge siden!
Men, den er grusom, hvordan relgion kan ødelegge familien og folk.
NB: Link til hva som skjer nå om dagen!

For meg som ikke er opptatt av relgion er denne boka en tankevekker. Det jeg ikke klarte å konsentrere meg om, var alle de vanskelige og like artede navnene i boka.

Lydbok lest av Morten Røhrt, godt lest og tolket. 12 timer 45 min


1 kommentar:

  1. Jeg leste denne boka for noen år siden, og fant den veldig interessant! Særlig fordi - som du skriver - at dette har funnet sted i nokså nær fortid. Slutten av boka skuffet meg imidlertid litt - mest fordi jeg syntes "løsningene" ble så lettvindte ... Alt i alt like fullt en meget lesverdig bok!

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!