lørdag 9. april 2011

Bok: I kjølvannet av Per Petterson

Per Petterson er bare en fantastisk forfatter. En av min yndlingsbøker er "Ut å stjæle hester". 

Hovedtemaet i denne boka er en historie som rammet Arvids familie for 6 år siden. Men det er mye som også handler om forholdet mellom far-sønn. Han fremstiller faren som litt av en stabukk og vanskelig person, som tyraniserer guttene i familien til lange skiturer på søndager osv.osv 
Arvid har blitt skilt, han er ensom og forvirret. Han har bare igjen den ene gjenlevende broren, og forholdet mellom dem beskrives så gutteaktig og flott. 
Det han får frem i teksten sine som er vanskelige situasjoner i livet, almindeliggjør han og tar en tøff - røff tone på. 
Eller, han skriver slik at vi skjønner at det er noen ganger vi gjør ting vi ikke skjønner og i etterkant lurer på hvordan vi kom igjennom det.......egentlig?  Mens de små detaljene kan vippe han og oss helt av pinnen.

Arvid er tydelig i kjølevannet av alle sine opplevelser. Han skriver bare så fengende og flott!
 Boka slår meg midt i magen, da jeg også er litt i kjølevannet etter at alle foreldre og svigeforeldre er døde i løpet av et par år og barna er vekk og lever sine liv. Livet har forandret seg (det skal det også), men så kjapt! 

En utrolig flott bok! Det er en bok som er kort, men trenger tid til ettertanke.
Utkom i 2000, lydboka i 2010

NB:Boka  "Til Sibir" var også en helt fantastisk bok synes jeg. 
Det er lenge siden jeg leste den, men den kom veldig klart frem  i hodet mitt nå. Den fikk jeg nå for en stund siden, så den må leses på nytt. 
Alle bøkene har en fin form for link til hverandre uten at de har noe med hverandre å gjøre. Språket til Petterson er så fengende, fengslende og herlig.
Les denne boka, den er virkelig en god bok !

2 kommentarer:

  1. Kanskje dette er en idé til påskelektyre? I morgen skal jeg til byen og finne meg en ny bok :)

    Leser forresten i Lillehammer Byavis at det skal reises en byste av min gamle sanglærer, Leif Solberg, utenfor Lillehammer Kirke. Er det broren din som skal lage den?
    http://www.byavis.no/kultur/4814-solberg-har-fatt-plass

    SvarSlett
  2. Ja, Svein Tore er broren min, han har så mange prosjekter på gang så jeg følger ikke med. Men det er jo moro! Vet ikke ellers hva han har på Lillehammer,men her på Hamar har han minst 4 store skulpturer. Han bor på Hundorp i Gudbrandsdalen og er ganske produktiv.

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!