søndag 18. mars 2012

Frobenius Nikolaj "Jeg skal vise dere frykten"


En roman som jeg trodde var en biografi over Edgar Allan Poe, hans dikt var så "inn" på 70 tallet. 

Bak på boka står det at romanen er basert på virkelige hendelser, men samtidig en litterær skrekkroman i slekt med Poes egne verker.

På en måte er den det, men samtidig er dette historien om/kampen om å bli forfatter. Ikke ens egen kamp, men like mye samfunnet, kritikere, bekjente og venner/uvenner hvem kan man stole på. 
Det starter med at Poe møter i 1841 den amerikanske redaktøren og kritikeren Rufus Grimswold. De har en kamp  seg imellom, en skikkelig maktkamp. De karakteriserer hverandre med skjellsord eller gentleman for i neste sekund beskylde den andre for korrupsjon. Forholdet mellom Poe og Griswold kan beskrives som utspekulert. Griswold skriver at Poe var bråsint, kynisk, sjalu og enormt misunnelig.

Ok, men det er mange sjarmerende scener hvor Poe forteller om Sisi, kona si. Dette er rørende og følelsesladet. Men Poe var en skikkelig drukkenbolt og umulig type.

Ja dette er en skikkelig skrekkroman, med utrolig mye blod, vold og forferdelige hendelser som blir fortalt.
Jeg viste ikke at det var slik Poe skrev, men jeg ble grepet drad med!

Vi hører om hans barndom hvor moren dør og han blir adoptert bort til en rikmann, som ikke skjønner og forstår Edgar. Han gjør han siden arveløs. I hans hus finnes også en fattig liten gutt Samuel, som forguder Edgar. De drar avgårde sammen, men Poe skjønner straks at han de ikke kan dra ilag........mye her...

Samuel er som en skygge og utfører det som Edgar skriver om i bøkene. Edgar skjønner ikke noe av dette og han går fri, han har bare fortalt en historie. Vi får også vite hvem Samuel er...hm

En meget spesiell bok! 
Når man vet at Frobenius har jobbet mye med film og filmmanus er denne nesten som et filmmanus.

Tid 8timer, lest av forfatteren.
Boka vant i 2009:  årets P2 lytterrnes litteraturpris


Se noen minutter på denne:   
Videosnutt og opplesning av forfatteren       :http://youtu.be/smV3A7UUWRU1 kommentar:

  1. Ja, var ikke denne romanen flott!? Jeg får nesten lyst til å lese den om igjen etter å ha lest ditt innlegg. ;-)

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!