torsdag 29. mars 2012

Dumas Aleksandre "Den sorte Tulipan"

Når man kommer hjem fra tulipanens hjemland og finner den sorte tulipan i bibliotek-hylla må man bare ta en repetisjon av den.

Dette er en skikkelig eventyr roman fra 17århundre og er fra Nederland
Den inneholder alt hva en god rammefortelling av det slaget skal inneholdet.

Vi møter den unge tulipanelskeren Cornelius van Baerle og  naboen Isaac Boxtel som er skurken og prøver å stjele oppfinnelsen hans. Cornelius sin dyrkning, eksperimentering og forskning for å få dyrket fram den sorte tulipan, noe han klare.

Den gode Cornelius er naiv på noen punkter og skal hjelpe å gjemmer noen papirer som er farlige og blir tatt for dette etter tysting (Boxtel), hvor han dømes til døden som medløper som de to andre slektningene.
Han slipper med dødsstraffen i siste sekund og blir flyttet til et annet fengsel.
Fensgselsvokteren  er den onde og hans vakre datter Rosa, som er den gode medhjelperen. Hun forelsker seg i Cornelius som nå har blitt livstidsfange. Han har klart å ta vare på en løk som er delt i tre.
Etterhvert hører vi om Rosa, som dyrker frem en av løkene, men en beiler (tror faren) har spionert, men han er jo........
Han stjeler tulipanen og drar avsted for å få den godkjent, men Rosa har sendt melding med et bud om at hun har den og hun rømmer etter. Begge vil  ha ære, penger  og berømmelse for den sorte tulipan. Men når Rosa....nei jeg kan ikke fortelle alt!
Mye dramatikk, spenning og action hele tiden. Men alle skjønner nok hvordan dette ender!

Her er det stor spenningskurve, den gode mot den onde, livet og døden er på vipp hele tiden. En dose kjærlighetshistorie og kampen mot sjalusi og trusler er hele tiden tilstede. Magiske oddetall er gjennomgående osv. Dette er en skikkelig god klassiker!

En bok jeg virkelig har kost meg med å høre, jeg har aldri  sett den på tv eller scene, men bildene mine var i hodet hele tiden. Hele oppsetningen med kjoler, rekvisitter, musikk og det hele

Utrolig godt opplest av Erik Ulfsby
Tid: 6 og en halv time.

En hyggelig påskelydbok for hele familien!

1 kommentar:

  1. Denne husker jeg gikk som tv-serie en gang i min ungdom. Skikkelig kostymedrama, masse intriger og forviklinger. Husker ikke så mye av innholdet, men spennende husker jeg at det var!

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!