torsdag 12. juli 2012

Frostell Annika "och hun skal vara rød"


En vakker og tankevekkende bok 

Janine er en vellykket, ung, begavet, sjarmerende og kjent fotograf på 37 år, så tar hun tar sitt eget liv.
Boken starter med dette og jeg tror først det er en krimbok, noe det absolutt ikke er.

Marika er journalist i et ukeblad og  har jobbet sammen med Janine mange ganger. De kjenner hverandre knapt, men det er når de skal ut på et felles oppdrag at hun ikke møter opp. Etterhvert får vi vite at Janine døde og Marika skal arve mange av hennes bilder. Hvorfor? Det kan ikke Marita skjønne, men hun drar hjem til Janines leilighet sammen med Karl, broren til Janin. 

Janine bor i en vakker leilighet og hun hadde alt, foreldre, hund, bror og mann/menn.... så hvorfor skal jeg arve bildene hennes undrer Marita. 
Hun finner mye forskjellig i leiligheten og begynner å undre på hvem var egentlig Janine. Hun  finner mye spesielle ting og deriblant en dagbok. Jo mer hun finner ut av Janine, desto mindre forstår Marita av seg selv, hun blir litt forvirret. Hun som var så lykkelig med to barn, mann og jobben som hun elsket.

Jeg vil ikke fortelle for mye, men at Janine vokste opp hos noen ganske merkeligere foreldre  er ikke å si for mye. Hvordan blir vi slik og hvilken mennesker blir man tiltrukket av...... ja, det er mye av handlingen og det er ganske så bra skrevet.

Janine lager kopier og manipulerer bilder og finner seg selv. Men hvem er jeg - Marika, det blir hun usikker på.......

En sterk bok som jeg ble ganske så besatt av å bare "måtte" høre på (driver å maler, inne).
Komposisjonen er utrolig stram, og kontrastene mellom dagboka, hjemmebesøk i leiligheten hennes og oppsøking av Janines venner er utrolig godt utført, samtidig som hun reflekterer over sine barn ,man osv...

En bok det absolutt er verd å lese, jeg hørte den på svensk og det var herlig.

Tid 13 timer opplest av Angela Kovacs, veldig bra.
Fra 2003

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!