onsdag 18. januar 2023

"Et land av snø og aske" av Petra Rautiainen

 

En voldsom, vond og spennende historie fra Lappland fra 1944 og 1949.

Boka veksler mellom to ulike forteller stemmer, gjennom hele boka. Väinö som jobber som vakt og tolk i en tysk-ledet fangeleir og er i dagboks form historie om hva han ser og opplever i fangeleiren Enero i Lappland fra februar- september1944. 

Väinö Remes er militær fullmektig tolk og hans jobb er å intervjue fangene som kommer til leiren, ofte er det så mange at han kan sitte i ti timer i strekk, kun avbrutt med røykepauser. Han forteller at tolkene bor sammen med vaktene og soldatene. Nettene er forferdelige, det er møkkete, stanken, sengene knirker og tolkene skal også holde øye med fangevokterne så de ikke sluntrer unna. Han jobber på lag med en som heter Olavi, som er finsk og Kalle, som er skoler og snakker veldig mange ulike språk. Väinö og Olavi intervjuer fangene, måler dem, høyde, hodebredden, kjønnsorganer, om forhuden er der osv. Alle opplysningene skrives ned på kort, angående rase. Fangene kommer hit for å dø, skriver Väinö. Han stoler ikke på Olavi og misliker han voldsomt. 

Den andre stemmen er en forteller stemme fra Einotekis som skildrer hva som skjedde der i 1949-50. Krigen er slutt for tre år siden og så kommer den finske journalisten og fotograf Inkeri opp dit. Hun er på jakt etter hva som skjedde med mannen sin, som forsvant der i Lappland. Hun kjøper et hus og integrer seg sakte og sikkert inn i miljøet. Hun har en leieboer som heter Olavi og etter hvert skjønner hun at han vet mer enn han vil fortelle.

Väinö får vite mye om hva som skjedde med fangene, den tyske leieren var med i et forskningsprosjekt for å finne ut hvordan den ariske rase og andre raser, var bygget og utrustet. Forferdelige ting skjedde med fangene, som var på lik linje med Mengeles forsøk. Sier ikke mer, dette var sterke saker.  

Det tok litt tid å skjønne hvem var Väinö, og hvem var Olavi, men den gåten ble løst ganske så bardust på meg, til slutt. En forferdelig skildring om hvordan samene ble sett på, og ble behandlet. Hvordan folk prøvde å redde seg selv, og hvor forferdelige ting som skjedde i fangeleirene, der nord var. 

En usedvanlig sterk bok, jeg syntes var litt vondt å lese om, historisk fin, og spennende skrevet. En bok man ble grepet av om alle hemmelighetene, forbrytelsene og kjærligheten man huger etter. Denne boka forteller også om hvordan den samiske urbefolkningen ble forfulgt etter krigen, og forteller om et mørkt kapittel i finsk historie.    

Utgitt på finsk 2020, på norsk 2022, Gyldendal, 278sider. Lese-eksemplar fra forlaget.

En annen bok jeg leste fra krigen i Lappland er : Ingen anger av Tommi Kinnunen


19 kommentarer:

 1. Ja,sant denne var bra? Leste og skrev om den før jul. Jeg har lest noen bøker fra krigen men ikke akkurat fra dette området så det var ganske lærerikt. Er enig med deg, dette var sterke saker!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg begynte på denne i jula, men den var for heftig å lese med familie og festligheter rundt med samtidig. Så jeg begynte på nytt og fikk roen over meg til å skjønne alt som foregikk. Jeg har lest ganske mange bøker fra Lappland, jobbet i Kautokeino et par mnd. som ung og folket der oppe gjorde inntrykk på meg. Her snør og snør det i dag :)

   Slett
  2. Det kan jeg forstå. Så spennende at du har bodd i Kautokeino og har litt kjennskap til folket der oppe. Kunne absolutt tenke meg å lese flere bøker fra Lappland, rett og slett for jeg ikke kan så mye. Kos deg i snøen, her er det 0 grader og snø-men tipper det er litt kaldere der du bor.

   Slett
  3. Jeg la inn en lenke i innlegget mitt om en annen fin bok fra Lappland og krigen der.

   Slett
  4. Ok, tusen takk for tips! Denne har jeg faktisk liggende så det var veldig fint å få påminnelse om den!

   Slett
 2. Intressant tema som jag vet alldeles för lite om, tack!

  SvarSlett
 3. Absolutt, en fin bok om det forferdelige som skjedde under krigen ikke bare med fangene, men også samene.

  SvarSlett
 4. Tack för smakbiten! Vill läsa den boken.

  SvarSlett
 5. Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. bare hyggelig, regner med at den finnes på svensk også :)

   Slett
 6. Denna bok ligger i min att-läsa-hög, jag hoppas snart kunna få tag i den på bibla.n. Tack för smakbit

  SvarSlett
 7. Kom på svenska förra året också. Jag blir nyfiken!

  SvarSlett
 8. det förefaller som om min kommentar fallit bort. jag försöker igen. din bok finns på svenska och jag tänker läsa den. tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Da har du noe å se fram til, men obs det er tøffe scener etter hvert :)

   Slett
 9. Låter intressant, tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Lappland er det ikke mange bøker fra, denne bør leses :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!