onsdag 25. juli 2012

Lansens Lori "Reisen hjem"


                                                         Lett og gripende sommerlektyre!

Addy Shadd er blitt 70 år og har levd et innholdsrikt og litt merkelig eller kall det tilfeldig og trist liv. Nå har hun blitt en eldre ensom dame, men som har et stort hjerte for andre mennesker. Hun er svart og stolt av det.
Sharla er en liten jente av blandingsrase som flytter inn hos Addy og Addy blir som en bestemor for Sharla. Sharla  blir som en vekker for henne og hun begynner å reflektere over hva hennes liv har vært. Det er mange paralleller i disse to sine liv og det er det boka handler om, Addy sitt liv og reisen hjem.

Jeg likte veldig godt vekslingen mellom nåtid og fortid i boka, veldig god komponert synes jeg. Dette gjør at man blir grepet av fortellingen og stemningen.

Dette er en bok som har fått utrolig mye omtale i media og jeg forventet meg en skikkelig god og engasjerende bok, men når boka var ferdig satte jeg igjen med mange spørsmål,tomhet og litt forvirring.

Ok, jeg er for kresen og venter litt mer, eller hadde større forventninger til denne boka som alle snakker om og synes er så fin. Det  må jo være stemningen de reflekterer til.
Litt vanskelig å peke kjapt på hva som var galt med boka, men jeg sitter igjen med at den var for glatt, for mange glamorbilder stilt ovenforhverandre hvor hun spiller på de perfekte strengene litt for perfekt. Uten at mange ting blir mer utdypet, litt for kjappe refleksjoner, dokumentasjoner, utdypninger og bevisste valg.

Eks:
- Addy blir voldtatt da hun er 15 og blir med barn, hvorfor forteller hun ikke det til noen. Foreldrene kastet henne ut, men hun gjorde ingenting for å forklare situasjonen.
 -Hun treffer utrolig mange hjelpere på sin veg, litt vell mang og i merkelige situasjoner?
- Når skjedde dette, her burde det vært konkrete årstall og datoer, feks når togulykken skjedde.
- Har den skjedd i virkeligheten?Den kunne i såfall vært referert mere til.
- Hadde det vært tidfestinger hadde den virket merke realistisk, nå ble den litt svevende.
- slutten ble banal, jeg likte ikke den........ og masse annet jeg hang meg opp i!

Hadde jeg gitt terningkast, noe jeg ikke pleier å gjøre hadde denne fått max 4.
Som en enkel sommerlektyre eller turbok er den grei, ikke noe mer. Dette var helt på grensen til triviallitteratur og setter den i samme bås som flere av Samartin sine bøker -- sorry!

Whoopi Goldberg har kjøpt filmrettighetene, så kanskje det kan bli en fin film?  Det er mulig!

Lest og tolket veldig bra av Anne Ryg
Spilletid 14t og 18 min
juritzen forlag 2011

2 kommentarer:

 1. Ha, så du synes ikke denne var fantastisk! Hm! men jeg skjønner hva du sikter til og er ENIG med deg i det du sier!
  Hilsen Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var godt å høre, jeg trodde alle elsket den boka og jeg var den eneste som var skeptisk og synes den var for glætt.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!