søndag 20. januar 2013

Rådhuset i Oslo, innvendig


Oslo rådhus er en kommunal bygning i Oslo som huser bystyretbyrådet og visse andre kommunale organer. Dagens rådhus ble oppført 193150 etter tegninger av arkitektene Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson. Rådhuset ligger i Oslo sentrum på nordsiden av Pipervika, det vil si ut mot Rådhusplassenrådhusbryggene og honnørbryggen ved Oslofjorden. Øst for Rådhuset ligger Akershus festning, rett bak Fridtjof Nansens plass.
Rådhuset er bygget i rød teglstein med to tårn på henholdsvis 63 og 66 meter. Det østre tårnet har et klokkespill med 49 klokker. En rekke arrangementer og seremonier finner sted i rådhuset. Den ene begivenheten som er sikret internasjonalt mediafokus hvert år, er utdelingen av Nobels fredspris.
(Fra Wikipedia)


Rådhushalle[rediger]

Henrik Sørensen og Alf Rolfsen har stått for utsmykningen av Rådhushallen, som er 31 meter bred, 39 meter lang og ca 21 meter høy. Gulvet og delvis også veggene er kledd med marmor. Rommet har en rekke veggmalerier som gir et bilde av nasjonen og byen i mellomkrigstiden og under okkupasjonen, og viser utviklingen av byens næringsliv, med fremveksten av arbeiderbevegelsen. Monarkene og byens skytshelgen St. Hallvard inngår også i programmet (Fra Wikipedia)
 .
jeg må innrømme at det er utrolig mange år siden jeg var her, men det er storslått vakkert.


Rådhuset bærer tydelige tegn på at det er modent for litt renovering, ser man


Toalettet i Rådhuset er en fryd, er det ikke like vakkert som en festsal?

1 kommentar:

  1. Greide ikke følge helt med deg her ei stund. Prøver å ta det igjen nå :)

    Lenge siden jeg har vært i Rådhuset i Oslo, eller i Oslo for den saks skyld.
    Rådhuset har flotte utsmykninger! Men så er det dette med vedlikehold av offentlige bygg, da!

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!