lørdag 17. desember 2022

Ekman Kerstin "Løpe ulv" ,


 En rørende vakker skildring av dyr, natur og over å bli eldre. 

Ulf har vært skogvokter og formann i det lokale jaktlaget, han sitter og tenker på hunden han hadde en gang, Kasper som klarte å få 28 elg i skuddhold. Nå har han blitt 70 år og pensjonist. Han sitter i sin gamle camping-vogn i skogen og får et syn. Et øyeblikks øyenkontakt av en stor voksen flott ulv står utenfor campingvogna, men forsvinner like raskt. Ulf finner et hår etter han som han legger i lommeboka og en skrott av et dødt dyr som ulven hadde gjemt under noen trær. Han kaller han Høgbein.

Ulf blir besatt av å holde dette hemmelig, selv for kona Inga, som han har vært gift med i snart 50år. Han klarer ikke å snakke om det voldsomme synet som rørte han på en helt spesiell måte. Alt fra han12 år har jakt vært en viktig aktivitet for han. 

Ulf, blir kaldt Uffe og han sitter og blar i den gamle notat/jakt-boka fra den gangen og ler litt over notatene han skrev som gutt, korte notater med minimalt innhold: -om hva slags dyr han skjøt, -været og stedet hvor dyret falt, og noen litt lengre utredninger, som fraktaler (is som danner mønster på vann)

Jaktlaget har fått tildelt lisens på å skyte to ulver. Ronny kommer begeistret og forteller det, noe som blir en sterk påkjenning for Uffe, som sliter med angina smerter. Vet han om Høgbein? Ronny og Uffe blir uvenner.

Vi hører mye om privatlivet hans med Inga, søsken og barn...  En kveld får han en oppringning fra Elna og Affe, han må komme med en gang, ta med rifle for sauene... det ble tøft for han, men sender bilder og rapport til fylkestingets naturreservat. Hva han fokuserte på røper jeg ikke....

Uffe, sier fra seg vervet som formann i det lokale jaktlaget, han skylder på hjerteproblemene. Han får havner på sykehuset, og kommer hjem der det har skjedd litt av hvert, både positivt og noe svært negativt.  

Kerstin Ekman ble født i 1933 dvs. hun er 89 år og jeg synes scenene som hun beskriver av det eldre ekteparet er sjarmerende og vakkert skildret. Hvordan de er ovenfor hverandre og hvordan de har gode antenner når en av dem sliter. Nydelig og følelsesmessig skrevet, dette rørte meg.

Kerstin Ekman har skrevet mange fine bøker. Jeg har bare lest boka  Hunden før, en vakker bok om en hund som roter seg vekk. Jeg har ei bok ulest som jeg arvet i bokhylla, så jeg ønsker å lese mer av henne. 

Coveret var utrolig nydelig og passet perfekt til boka. Det lille gull glimtet i øynene har lurt meg til å sette meg ned og finne ut hvordan det gikk med Uffe og ulven. Jeg trodde innholdet var helt annerledes, enn jeg så for meg, men dette var absolutt spennende og en god bok. 

En fantastisk fin bok jeg vil ha med meg lenge!  

Svensk bok, på Norsk utgitt i 2022, Aschehoug, 177sider. Kjøpt selv. 


Å oppleve ville dyr og se dem på nært hold har jeg opplevd flere ganger, møte med bjørn. Det var når vi bodde på landet og drev med sau. Det er en merkelig og mektig opplevelse. 

13 kommentarer:

 1. Denne er jeg glad jeg har på vent. Kan godt hende det blir romjulslesing:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har kost meg med den, det er en bok full med omtanke/omsorg for både dyr og folk. Tydelig at Ekman har levd et langt liv, det skinner så fint igjennom.

   Slett
 2. Denne har jeg hatt planer om å lese en stund, men siden den stadig er ledig på Bookbites, skal jeg "bare" først :)
  Fin omtale, fikk ikke mindre lyst å lese den nå, ha en fin søndag Ingun!

  SvarSlett
 3. en helt underbar bok. tack för smakebit och påminnelse!

  SvarSlett
 4. Ja den här boken stannade kvar länge i hjärtat. Tack för påminnelse och smakbit

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror nok også det er en bok jeg ikke vil glemme så lett :)

   Slett
 5. Jag har ju aldrig läst Ekman men hört mycket gott om denna!

  SvarSlett
 6. Har läst andra böxker av författaren men inte denna. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 7. Da kjenner du nok stilen hennes, så denne vil du garantert like :)

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!