tirsdag 1. januar 2013

Grytten Frode "Bikubesong"


Hverdagshistorier fra Odda


Om dette er en roman eller ei novellesamling er usikkert. Historiene kan leses hver for seg for alt dreier seg om Odda og mest om folkene som bort i murboligen der, vanlige hverdagsmennesker. I Odda, der skjer det ingenting, sier forfatteren. Hør denne da skjønner du at det er løgn. 

Murboligen er altså fellestema der mange av historiene utspiller seg. På en fargerik og morsom måte ser jeg raskt alle bygdeorginalene for meg med sine beskrivende karakteristikker og kallenavn. Alle historiene har helt ulike temaer og hver kapittel er ei novelle. Tematikken kan være om å leve sammen i 40år, så dør den ene, hva da?. Eller om sønnen som føler at han må presentere en kjæreste for mora, som ligger for døden.
Utrolig mye spennede og uventet skjer. 

Novellene har morsomme tittler som "Fittetyven", "Mannen fra Mars" og "politidrømmer"osv.
De omhandler hverdagslige temaer og personer, men er skrevet så morsomt og så flott fortalt at man sitter og humrer og ler. Der vi hører om fyllekjøring, utroskap, drømmer og tanker om hvem man er og hvorfor ting gikk som det gikk. osv

Denne boka kom ut i 1999 og Grytten fikk Brageprisen for boka. Den ble også nominert til Nordisk Litteraturpris og P2-lytternes pris.

2003 kom sceneversjone på Det Norske Teater i Oslo (vet du at jeg var med å broderte sceneteppet til Det Norske Teater i 1984, Jan Groth har tegnet det. Kikk og les om det HER
I Bergen var det premiere i oktober 2006.

Spilletid 9timer og 5min
Opplest av mang ulike skuespillere som Jon Eikemo, Lasse Kolsrud, Ingrid Bolstad Berdall osv

En utrolig fasinerende fortellerkunst og språk blir bruk, anbefales så absolutt!

Frode Grytten er forfatter og journalist fra Odda. Jeg har tidligere lest novellesamlingen : "Rom ved havet, rom ved byen". Det var før jeg begynte og blogge, men den var også veldig bra. 

3 kommentarer:

 1. Ja, her er enda en bok man skulle ha lest. Kanskje et nyttårsforsett kunne være å begynne å låne bøker på biblioteket? Det gjør jeg altfor lite!
  Fikk Hans Olav Lahlums nye krim til jul. Han skriver lett og i Agatha Christiestil, enkel lesning i julen, men den er selvfølgelig fort slukt og ikke noe man går lenge å tygger på.

  SvarSlett
 2. Så morsomt at du har vært med å lage sceneteppet til Det Norske Teater.
  Det viste jeg ikke, Ingun.
  Høres ut som en morsom bok.
  Nyttårsklem fra Liv

  SvarSlett
 3. Du må være altetende når det gjelder bøker!
  Hilsen Tove

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!