mandag 1. april 2013

Tunge tider høsten- 49,

Så var det tid for litt Kleppan Historie igjen:

Høsten 1949 kom,  pappa jobbet på tegnekontoret på Mesna Kartongfabrikk. 
Mamma gikk på Husflidsskolen på Nybu, der var det husflidsfag som hun elsket som var hovedfagene. 
Hun gikk et år på søm og et år på vev.

Dette er også fra Husflidsskolen. 
Foreldrene mine var blitt et par som hang sammen.på kveldstid


Utpå høsten ble far til mamma, Oluf svært syk og hun som eldste datter (20 år) måtte være mye hjemme for å avlaste bestemor. Oluf hadde fått dommen ( kreft) og det var bare en utveg - døden. Han lå hjemme i stua på Amundgård og folk kom i mengder og tok farvell med han. Dette var en hard og tøff tid for unge Anne Marie.
Så kjærlighetsbrevene gikk ofte mellom Lillehammer og Sør Fron. Mamma mislikte alltid seinere november mnd og hvite nelikker. Det minnet henne om farens død og den vanskelige tiden.Det var tungt å miste faren sin, men verst var det nok for bestemor som satt alene tilbake uten mann og bonden  på gården.

De var nå Eli ca 18år, Anton som ikke var gamle karen 14-15? og
bestemor igjen til å drive gården videre.
 Mamma, eldst (20år bodde på Lillehammer).
Dette bildet er tatt året etter i 50


Jeg vet utrolig lite om bestefar Oluf Kleiven. Når jeg nå fant dette minneordet, ser jeg litt mer hvem han var.
Tydelig at bestemor giftet seg med en under sin stand, en gårdsarbeider som det står.
Hvem var han??? Det hadde vært spennende å finne ut av!
Vi ser også at Oluf Kleiven tok navnet Amundgård som slektsnavn, det var jo ikke uvanlig den gangen at man tok navnet på gården man flyttet til.

Bestemor Adele kom fra en ganske holden gård, Kvikstad og fikk Amundgård når hun giftet seg. Den har vært i farens slektslinje i mange ledd og het fra gammelt av Ommundgård på Hundorp i Gudbrandsdalen.
Faren til bestemor, Anton Ommundgård f.1854, var mange år i Amerika og var over 40 år når bestemor ble født.
se mer om dette Her  


6 kommentarer:

 1. Han var jo veldig ung da han døde.. Kreft den gangen var det vel ikke behandling og få? Du får søke og se om du finner mer ut om din bestefar.. Kan jo komme fram masse..

  Historie er så spennende.. Akkurat nå er det opphold i snøværet, men det setter vel til igjen som det ellers har gjort i påsken... Ha en fin, fin dag...

  SvarSlett
 2. Veldig interessant!
  Husmorsskolen lå ikke langt fra huset foreldrene mine bygde i Nybu i 1971 og som mor fremdeles bor i. Selv gikk jeg husflidsskole på Fagernes.
  Tragisk at bestefaren din døde så ung!
  Så fantastisk at du fant minneord om han! ofte er det i begravelser og minneord man ser et levd liv i perspektiv.
  Og har du virkelig dine foreldres kjærlighetsbrev?! :) Spennende!

  SvarSlett
 3. Det er spennende med slektshistorie. Min fetter begynte å forske på vår familie, men da han døde for noen år siden, tror jeg ingen har fortsatt.
  Jeg har jo mine aner på mors-siden fra Hedmark. Mors eldste søster var gift med en som var stasjonsmester, tror det var på Tretten. De hadde også seter på Bånsetra. Der oppholdt mange i vår familie seg i perioder under krigen, litt til og fra. Dette er jo også i Gudbrandsdalen, der vi nå har hytte. Jeg elsker å være der, og ser du på bloggen min, ser du fine bilder fra påsken. Hilsen fra Tove.

  SvarSlett
 4. Ser jeg har skrevet "Husmorskolen", det var selvfølgelig "Husflidsskolen"!

  SvarSlett
 5. Mon tro om dette er samme Kvigstad/Kvikstad-slekt som er å finne i mitt utvidede slektstre? En av min oldemors søstre giftet seg med en Einar Kvikstad fra de trakter. Han var født rundt 1880-1890. Kjenner du til en med hans navn?

  SvarSlett
 6. Noen få andre opplysninger: Einar ble født i 1893 og hans far het Martin. Grunnen til at jeg er litt nysgjerrig på ham/hans familie er et lite mysterie knyttet til min oldemors opphold hos de rundt 1920. Hør av deg om du finner en match :)

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!