mandag 20. mai 2013

Hemingway Ernest "Klokkene ringer for deg"


                 Boka skildrer den spanske borgerkrigen, den vanvittige krigen og kjærligheten.
 Robert Jordan,en ung geriljasoldat  fra USA skal sprenge en bro i fjellene i Spania. Dette er et stategisk knutepunkt som har stor betydning for replubikanernes offensiv.
Handlingen skildrer hendelsen som varte mindre en fire døgn, fra Robert kom opp i fjellene og møter Pablos bande. Maria, en ung kvinne på 19år er der og Robert forelsker seg i henne og vi blir litt kjent med hennes historie. Det er en vakker kjærlighetshistorie med mange flotte drømmer.
Pilar er Pablos kvinne og et rivjern av ei dame. Pilar og Pablo sin historie blir også fortalt, hvordan de møttes og de grusomme handlingene som skjedde tidligere i borgerkrigen. Jeg tror: - det må ha vært i Ronda, for det stemmer både med terrenget og med de høye klippene som folk ble kastet ut fra og ikke minst historisk sett.- spennende!

Hemingway skriver så vakkert og fengende så man klarer ikke stoppe å høre denne fortellingen som blir lest av Finn Schau, han har en fantastisk fortellerstemme i 16t og 23min.

En bok som kom ut på norsk i 1946 og som har blitt en evig og allmenngyldig fortelling om menneskers skjebne i krig og kjærlighet. Boka ble filmatisert i 1943 av Sam Wood med Ingrid Bergman og Gary Cooper.
Filmen har jeg sett på tv for lenge siden, nå skal jeg gå å låne den, gleder meg til å se den på nytt.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!