søndag 23. januar 2022

Nino Haratischwili "Det åttende livet (til Brilka)"


En slektshistorie fra Georgia som forteller om krig, fred og kjærlighet gjennom et århundre. 

Boka handler om en familie i Georgia, historien starter begynnelsen av det tjuende århundre  da de slår seg opp ved hjelp av en hemmelig sjokolade-oppskrift. Dette er fortellingen om familien og historien til Brilka forfedre. Heldigvis er det et fint stamtre i boka, så man kan følge med. Det kan virke som mange navn, men det går bra. Boka handler hovedsakelig om familien Jasji, men også om fam. Eristavi, som flettes inn og ut av hverandre. Det er en reise gjennom Europa i endring og et rystende og rørende flettverk av kjærlighet, krig og tragedier. Dette var rene historieboka sånn sett, fra 1900 til i dag. Her er det mye korrupte ting som skjer og hvordan makt og maktkampen råder. Stamfaren K. Jasji er sjokoladefabrikanten og har midler og makt. Men, det er seinere i boka barnebarnet Kostja viser sin makt, hvordan han styrer og splitter familien på mange måter. 

Historien starter med at Stasia ble født i 1900 og vi føler familien opp gjennom revolusjoner, kriger i Russland og verdenskrigen, sult og helvete. Den handler om hva som skjedde med dem, alt det de opplevde gjennom et hundre årene.  Historiske hendelser og nyheter blir flettet inn mellom familie feider, hat, sorger, gleder, kjærlighet, lengsler, håp og mye maktkamp. En utrolig godt oppbygd bok, den var utro spennende komponert, en bok som jeg ble helt fanget av.

Boka er inndelt i 8 bøker, hvorav den siste bare er historisk bakgrunn kronologisk ordnet med årstall. Forteller-stemmene varierer fra bok til bok, også innenfor hver bok. Dette blir bare noen stikkord for meg selv, for en bok på 1150 sider er det ikke mulig å blogge om i kortform. Jeg fant ut at det enkleste for meg er å skrive et lite resyme fra hver bok, litt stikkordspreget, men mest som en huskeliste for meg selv, eller gjenkjennbar for de som har lest boka. 

Bok 1. Stasia f 1900: Boka starter i nåtiden, men hopper raskt ned til 1900 da Jasji Ketevan, sjokoladeprodusenten, datteren Stasia blir født i 1900. Hun blir hans elskede datter, hans øyensten. Stasia, gifter seg med Simoni i 1917. Hun får den hemmelige sjokolade oppskriften i bryllups presang av faren. Stasia hadde en drøm om å bli ballettdanser. Stasia og Simon fikk bare en natt før han ble utkalt til St. Petersburg, han var løytnanten for de røde. 

Stasia vil besøke han, hun har adressen hans, men finner han ikke i St. Petersburg, der sult og Bolsjevikene herjer. Hun får bo hos Tante Thekla, midt i hjertet av den russiske revolusjonen, med sult og drap. Stasia vil reise hjem til Georgia, men må reise til Moskva for å få utreise-tillatelse, der etter nesten tre år treffer hun igjen Simon. Stasia får sønnen Kostja i 1921. Når Simon endelig kommer hjem, er det en psykisk knekt mann Stasia får hjem. De flytter på landet og  datteren Kitty blir født 1924. Stasia får etter hvert vite en del av hva Simon har opplevd disse årene.

Bok 2. Kristine f 1907: datteren som Larissa hadde før hun giftet seg med sjokoladefabrikanten, etter at han ble enkemann. Kristine, 20 år giftet seg med Ramas, 36 år. Han har makt og midler og eier et stort hus i Tbilisi. Ramas er stadig bortreist og Kristine blir elskerinnen til, den store /lille mannen. Stasia bor hos stesøsteren Kristina og blir kjent med en helt annen verden, enn den søsteren lever i. Hennes venninne Sofhio, feministen og opprøreren opplever fryktelige ting. Stasia overtar ansvaret for sønnen hennes Andor, han blir hennes adoptivsønn. Kristine sitt utroskap blir kjent for Ramas og stygge, fryktelige ting skjer. 

Bok 3. Kostja, f. 1921: er Stasia sin sønn, Kostja utdanner seg i Leningrad, på Marine-akademiet. Han deler rom med Alania, som også er fra Georgia. De to blir etter hvert venner, et spesielt vennskap som skal bety mye for familien etter hvert. Alania er hans eneste virkelige venn som hjelper han i alle situasjoner. 1939 og krigen tar til, Tyskerne går inn i Polen. Kostja må ut i krigen. Andor og Kitty vil gifte seg, noe Stasia er sterkt imot. Andor lar seg overtale og blir motstandsmann og Kitty er gravid. Dette fører til forferdelige scener, som Kitty overlever takket være Miriam. Krigen er over, men alle kom ikke like hele fra den krigen. 

Bok 4. Kitty f. 1924: datteren til Stasia. Krigen er slutt, Miriam og Kostja blir kjærester. Kitty og Miriam vil hevne den lyshårete kvinnen Alla, som de kjenner igjen på en fest. Kitty og Miriam oppsøker kvinnen, og det resultatet blir blodig. Kostja har en finger med i alt og det ender dårlig for Miriam, hun ble sendt til kvinneleir. Kitty ble landsforvist til Vesten og beskjed om aldri å komme tilbake til Georgia. Andor kommer tilbake til Tbilisi, han har opplevd grusomme leirer og er psykisk og fysisk en nedbrutt mann.  

Alania, jobbet høyt oppe i ministeriet i London, og han får Kitty til London. Kitty spiller gitar og er visesanger, hun treffer Amy og får spille jobber. Flytter inn hos Amy, treffer malerinnen Friederike som blir kalt Fred, kjærlighet, rus, fravær og legsler. Kitty gjør det bra og tjener penger og har mange konserter, gir ut plater.  Generalissimusen i Georgia er død, Kitty ramser opp alle drapene han står bak. Kitty blir nærmest forelsket i den anonyme mannen som følger henne opp, via telefonen. Det er Alania, men som ikke vil si hva han heter, han er kun et hjelpe-ledd og må være anonym. 

Bok 5. 280 sider. Elene født 1953: datteren til Kostja og Nana. Elene må bo i Moskva hos faren og gå på skole der, noe moren Nana misliker. Andor kommer til Stasia og ber om at Mika, sønnen hans kan få bo hos dem og gå på skole. Stasia er overlykkelig over å se adoptivsønnen sin igjen. Mika får bo hos de to gamle tantene Stasia og Kristine, Nana bor der også. Mika er en flink, kjekk gutt de skryter av, men Kostja, fordømmer han. Stasia eksploderer ovenfor Kostja og hans maktbruk. Årene går og i 1959, er det ni år siden Kitty hadde kontakt med familien sin. Kitty hadde blitt en kjent musiker og hadde mange konserter. Hun skal ha konsert i Praha, men må avlyse konserten, da den urolige Praha våren kom. Kontaktpersonen hadde fått Stasia til Praha slik at mor og datter kunne treffes, et kort møte. 

Elene flytter tilbake til moren, hun er sjalu på Mika. Elene er en utspekulert ung kvinne. Da Elene er17 år føder hun Daria i 1970, barnefaren Vasili, sender hun til Amerika. Tre år etter er hun gravid igjen og foreldrene fortviler over jenta og faren beskyller Mika for at han har ødelagt henne. Mika får skikkelig hevn av Kostja og ender i fengsel, for en film han har laget som eksamensoppgave på film-instituttet, ingen har sett filmen, tragisk, forferdelig. 

Kitty blir mer og mer populær i hippietiden, men sliter med Fred som doper seg. Hun har i mange år hatt mannen som følger henne opp i London, Alania. Han får ordet en konsert i Russland og i Tbilisi, slik at Kitty får møte moren sin og familien igjen, på godt og vond. Andro rekker hun også å se, uff, tragisk, trist og med tre sikkerhetsvakter på slep.    

 Bok 6, Daria f. 1970. 280 sider: Nitsa er stort sett fortelleren:  Elene, studerer engelsk, har to døtre Daria og Nitsa, med to ulike fedre. Elene gifter seg med Aleko, en alkoholiker, og de lever som hippier, 1976. Stasia og Kristine blir uvenner.  Kitty vil hjem, og gjør strålende karriere som visesanger i Europa. Hun er ensom og trist, har tomheten inne i seg, alt er meningsløst og Fred er på avrusning. 

De to søstrene Daria og Nitsa avskyr hverandre. Hva hjelper det å være pen, synes Dario når hun ikke får lov å spille i en film. Og Nitsa blir mobbet for hun er for skoleflink. Kostja har avvik i regnskapene og mister antagelig jobben i ministeriet. Han ber Alania om hjelp.  

Kitty er psykotisk på tuppa, hun ser Andro over alt og snakker med han. Hun drikker alt for mye, og etter veldedighets konsert blir Fred med henne til havet, da går noe helt galt. Tsjernobyl- ulykke skremmer alle. Gorbatsjov kommer til makten i 1985 og i 1989 slår sovjetiske sikkerhetsstyrker ned på demonstrasjon i Tbilisi, Kristine dør. 

Daria blir filmstjerne og gifter seg med Lasja, 1991, de flytter til det fri Russland. I Georgia er det store økonomiske og politiske problemer. Folk sulter og selger alt på svartebørsen. Dario føder Anastasia/Brilka i 1993. Daria og Kostja dør, Stasia dør 99 år gammel. Elene viet seg til barnebarnet sitt og Nitsa forlot Georgia i 1995. Hun dro til Severin, som bor i Tyskland, en gutt hun traff i byen. 

Bok 7. Nitsa f 1973. 90 sider: Severin var homofil, men de giftet seg slik at hun kunne få opphold i Berlin. Hva skulle hun gjøre der? Hun begynte å studere historie og statsvitenskap og årene gikk, hun skilte seg fra Severin og fikk egen leilighet. Hun er flink, og gjør det godt. Foreldrene besøker henne, men hun drar ikke tilbake til Georgia. Nitra elsket å spille poker og sendte penger hjem til familien. Hun kjøpte seg bil oppdaget Europa, gjennom endeløse bilturer alene. Først i 2006 får hun en telefon fra moren sin, at tantebarnet Brilka har forsvunnet i Amsterdam, hun var med på en tur og lagt igjen en beskjed om at hun skulle til Wien, men hun er bare 12år. Slik rulles de siste brikkene på plass i familien Jasji. 

Stamtreet fra boka

Herlighet for en fortelling, spennende, godt skrevet, fine skildringer av hva som har skjedd i Georgia og ellers i Verden, både historisk, politisk og hva makt mennesker kan få seg til i krig og fred! 

FANTASTISK BRA! 

 Utgitt på Aschehoug, 2021, en mega tykk bok på 1150 sider. 

Jeg kjøpte denne boka i fjor, den mursteinen skremte meg litt. Men, etter et fall (ved nyttår) med brist i ribbeinet og smerter, måtte jeg holde meg  i ro. Så da var det bare å hive seg over denne. Nå er jeg ok igjen og boka er ferdig. Jeg har storkost meg!

Nino Haratiscwili er født i Tbilisi i 1983, bor i Tyskland. Hun er forfatter, dramatiker og teater-regissør. Boka kom ut på tysk i 2014, og har fått mange priser. 


29 kommentarer:

 1. Denne koser jeg meg med på lyd om dagene 🙂 ha en fin søndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj, hvor mange timer er den på? 40?

   Slett
  2. Nesten 36 timer! Jeg er bare ca 10 timer ut så "litt" igjen ☺️

   Slett
  3. Oj oj, blir for langt for meg.. Begynte forresten på Knausgårds siste på lyd i dag, måtte ha noe da jeg gikk ut på ur og har nå lyttet i 2,5 time. Lang nok den med 24,5 time. Nok for i dag. Begynner å bli interessant nå, med Tsjernobyl og drømmen om faren. Har jo boka, så kjører kombo, da blir den lest/lyttet ferdig.

   Slett
  4. Det er i lengste laget men som deg hører jeg ca 2t pr dag, det tar tid men jeg skal jo prøve å huske litt i ettertid også, har lastet den ned på nettbrettet også så mulig jeg leser den etterpå eller i kombo.

   Både leste og lyttet til Knausgård sin jeg også, likte boken godt jeg. Kos deg med lesingen videre,Anita :-)

   Slett
  5. Ikke hver dag jeg orker å lytte så lenge, men i dag gikk jeg tur, støvsuget og litt annet husarbeid, så da passet det fint:) God oppleser.. og boka egner seg godt til lydbok.
   Tror jeg lytter til den til jeg er ferdig med Trollmannen, så leser jeg etter det..Takk, du og Beathe:)

   Slett
 2. Jøss, for en brag då komme gjennom en bok på over 1000 sider..
  Virker interessant, da, særlig at den er fra Georgia.
  Og alt den er delt opp i mindre "bøker" gjør det antagelig lettere å komme gjennom. Litt som i Vetles Lucia?
  Ha en fin søndag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hørtes vondt ut med ribbeinet, godt du er bedre:)

   Slett
  2. Ja, den var veldig bra, og fantastisk at den var delt opp i mange bøker, som gjorde det enklere.
   Jeg og noen venninner satt og planla tur til Georgia for ca.et eller to år siden. Man vet egentlig så lite om det landet. Bortsett fra i boka "Høyt" til Erika Fatland. Der skrev hun at det var et fantastisk vakkert land, mer viste jeg egentlig ikke.

   Vet ikke helt om det var brudd eller brist, men gjorde utrolig vond. Måtte stort sett sitte stille på en stol, noe jeg har gjort i tre uker. Å ligge i senga var det aller verste, men nå er jeg bare litt støl.

   Slett
  3. Uff ja, vet hvordan det er å bli begrenset/litt funksjonshemmet av plager som dukker opp i kroppen.
   Har sett på reiser til Georgia og det er et land jeg kan tenke meg å dra til, kanskje med en gruppereise.

   Slett
  4. Finner du gruppereise dit så si ifra, da hiver jeg meg med :)

   Slett
  5. Har sett annonser i Klassekampens lørdagavis stadig vekk, der er det fler reiseselskap som annonserer, som Albatros: https://www.albatros.no/reiser/det-ukjente-georgia?i=GERTR09B|20220511&da=OSL

   Og Escape som har flere type turer til Georgia: https://escape.no/europa/georgia/?s=Georgia

   Dream away:)

   Slett
 3. den här vill jag gärna läsa. inväntar rätt tillfälle. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 4. Den boken har jeg lastet ned, men ikke kommet i gang med. Kanskje det er tykkelsen som skremmer meg av :-) Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg fikk med meg de litt under de to siste kapitlene på lydbok, hun leste bra. En dag skal jeg høre hele boka som lydbok. Det skjedde så mye, så å få det i reprise på lyd vil jeg gjerne.
   Det som var bra, var at den er delt opp i ulike bøker, i bokversjonen veldig tydelig med svart side. Det hjalp!

   Slett
 5. Låter riktigt intressant! Och det har jag uppenbarligen tyckt fler gånger, för nu när jag gick in på Storytel för att se om den fanns där, så upptäckte jag att jag redan sparat den :)

  SvarSlett
 6. Den här boken låter mycket intressant, ett för mig rätt okänt land och dess historia och människor. Men, jag har inte tid att läsa en bok på 1100 sidor! Inte som livet ser ut nu. Men, man vet aldrig vad som sker, blir jag sjuk och hemmasittande länge, då skulle jag tänka mig att ta mig an denna mastodont. Tack för tips och smakbit

  SvarSlett
 7. Ibland är det fint att läsa en riktig släktsaga, och det verkar den här boken vara.

  SvarSlett
 8. Den verkar vara väldigt välskriven. Jag har den visst i min läshög. Trevlig söndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er tykk, men er egentlig lett å lese, for boka fanger deg. Den er så intens. :)

   Slett
 9. Falt for din spontane "herlighet for en fortelling" :) Det skal litt til å holde koken gjennom godt over tusen sider, hell i uhell med den ulykken kanskje. Ser den finnes på lyd, så jeg håper den dukker opp på Storytel en gang :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den fant jeg på Book bites da jeg var midt i 6. bok, så jeg fikk med meg de ca 200 siste sidene på lyd. Jeg hadde ikke tenkt når jeg startet at den kunne ligge der. :)

   Slett
 10. Jeg tror boken er alt for lang for meg, men det var spennende å lese din omtale. Det er kjipt når kroppen er vond og man ikke får vært i aktivitet. Bra foten har blitt bedre. Georgia er nok et interessant land å oppleve. Jeg håper du kommer deg dit - og forteller om det :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en bok, inndelt tydelig i 7 ulike boker. Så det gikk greit om man tenker slik :)

   Slett
 11. Deilig å ha noe å lese på når man må ta det med ro. Godt at det ikke gikk verre med fallet ditt og at du er bra nå! Det er så utrolig mye spennende literatur. Du er flink til å trekke fram bøker som er litt utenfor listene alle bokhandlerne opererer med. Takk for det! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Liker man slektshistorie og historien til ulike land, her er det mest om Georgia. Utrolig spennende og fin bok om et land man ikke vet så mye om. :)

   Slett
 12. Denne var omfattende, men man kan jo lese litt av gangen.
  Ribbeinsbrudd/brist er kjempevondt. Jeg har hatt det tre ganger, og det tar tid å bli bra. Ca. 5 uker er det bedre, men så kan man få et lite tilbakefall. Men så går det fremover. God bedring!
  Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. HeiTakk Tove! Nå er jeg i ganske så god form igjen, men uff så vondt det var, jeg skreik rett ut noen ganger når jeg reiste meg for fort osv.
   Den boka var utrolig bra og den er tykk, men tydelig avgrenset i 7 ulike bøker, også var den spennende.
   Ha en fin uke videre. :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!