mandag 5. august 2013

Jølsen Ragnhild "Ve`s mor"

 

Om uheldig kjærlighet og stand- klassereise i 1903.

Boka handler om byfrøkna Paula Heiss som gifter seg meg den mye eldre bonden Gerhard Winkel. De bor på  Gruvang Gård - "den graa gaard med den vanskjøttede jord" som det står. Ragnhild Jølsen er en heimstadsdikter og skriver fra områdene i og rundt Enebakk.

Paula kommer til gården og de to ugifte brødrene (Jon og Perikles) til Gerhard vil ikke respektere henne som noen gårdsfrue. De er nærmest som bygdetullinger og kikker gjennom sprekker og nøkkelhull på de nygifte. Paula finner ser ikke til rette, men isolerer seg. Så er det fest og hennes ungdomsforelskelse Ove Munk dukker en dag opp, da våkner hun opp og det blir nesten som et trekantdrama. Gerhard misliker dette og tar sin kone med vold. Dette blir sønnen Dag, som Paula elsker å ånder for. Han blir drept i en treskemaskin og Paula har tunge stunder og Gerhard blir grå og trist. Men mannen som hun etterhvert lærer å bli glad i har stor respekt for henne og støtter henne i alt.
Ove dukker opp igjen og hun får med han den vannskapte sønnen Ve. Dette blir til stor konfrontasjon mellom Paula og Gerhard. Han mener hun burde flytte ut og bo i fjøset, mer er ikke hun verdt. Det blir mange lange år, med mye taushet og kulde mellom dem7-8 år). Gerhard blir syk og de finner tilbake til hverandre og kjærligheten, men han dør.

Paula har det ikke godt og hennes morfinbruk og samværet med Ve er sterk  kost. En stille, tung og fryktelig stemning ligger over romanen, men allikevel er den utrolig vakker.
Hun tar opp tema som er like så aktuelle i dag, tross tiden som har gått!
Nydelig bok!
Her er det mye tematikk hun rører borti, på denne lille bok. Så kraftfult og modig!

Den varte i bare 3og 1/2 time så jeg hørte den like godt to ganger. Det var så mange fine partier og stemningsbilder i romanen som ble lest av Ane Hoel, meget bra.

  
Dette er Ragnhild Jølsens (f 1875. d 1908) debutbok som utkom i 1903. Da boka utkom kunne man ikke skjønne at den kunne være skrevet av en kvinne og til overmål av en ugift kvinne. (henet fra baksiden)
4 kommentarer:

 1. Høres ut som en bok jeg bør lese! :)

  SvarSlett
 2. Anbefaler "Drømmen og hjulet" av Jens Bjørneboe, biografi over Ragnhild Jølsen. Der kan du lese om hvor vanskelig det var for henne å få skrevet Ve's mor :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo takk, men den har jeg faktisk akkurat funnet igjen i bokhylla mi og driver å leser nå(har kommet igang). Den har vært med meg i Danmark denne uka, men fikk ikke sett i den, men slik er det jo i ferien.
   Den er flott! Leste den første gang i 1975 og har enda vage erindringer fra den gang, men ser det nok i et annet lys nå som voksen kvinne.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!