onsdag 25. mai 2022

"Fyrsten av Finntjern" av Lars Elling


Filip, 18 år får en fantastisk historie om farfarens liv.  

Denne var en roman som jeg ble svært begeistret for, den tok opp mange temaer. Den begynner med to brødre født for over 100 år siden. De het Arnstein og Truls som vokste opp med en dansk far, som kalte seg "Keiseren" ovenfor de to sønnen sine. Han forteller dem mangt og meget om skogen, om dyr, sopp, blomster og lærer guttene latinske navn på dem. De lærer å klare seg selv ute i skogen og de to guttene får dra på lange turer alene, i ung alder. 

Jeg synes denne boka var fantastisk sjarmerende, særlig med tanken på hvor unge guttene var og hva brødrene fikk lov til. Tenk å vandre rundt i skogen og leve slik. (være som Lars Monsen, hadde vi sagt i dag). Hva de opplevde før 1914 og hvordan alt ble endret det året. De medmenneskelige skildringene og hva de opplevde og fikk prøvd seg på å oppleve på egenhånd i Nordmarka og andre steder, fantastisk. (Mange av stedene var velkjente for meg, og ved Blankvann har jeg også vært på telt-tur.) 

Det som er trist er hvordan disse brødrene ble uvenner for alltid og hva som skjedde den gangen i 1914, det røper jeg ikke. De bor ved siden av hverandre i Kvartsvegen 8A og 8B på Bekkelaget, men har absolutt ingen kontakt med hverandre, en trist familiehistorie som bygger den ytre rammen i boka, fint grep.   

Filip på18 år, er barnebarnet til Arnstein. Farfaren bor i samme hus som Filip, og de kaller han bare "den gamle, som sliter med å puste. Filip blir lurt av faren sin til å gå ned for å besøke farfaren, og der får han høre noen historier fra Arnstein sitt liv. De blir veldig fortrolige og det er litt av noen opplevelser farfaren har hatt og kan fortelle om.  Fantastisk hvordan alt blir skildrer veldig bra, om konflikter, i dag og den gang, sorgen over farfaren, familieforholdet, tidsbildet osv.!

Den andre tingen som jeg satte umåtelig pris på er hvordan forfatteren snakket om kunst og det å utvikle sitt eget talent, det å lære seg til «å se, tegne-metoder osv.». (som gammel tegne/formgivningslærer må jeg bekrefte at dette fantastisk bra formidlet).

Lars Elling er en veldig kjent norsk billed-kunstner. Derfor synes jeg det er en fantastisk flott utført jobb han har gjort her, ved å løfte fram kunsten i en slik roman. Lars Elling lager selv kunst som er litt flyktig og tematikken er til tider svært lik scener som jeg ser for meg i denne boka.

En flott debutroman, håper han kommer med flere slike.

Boka ble utgitt på Oktober Forlag i 2022. Jeg har hørt den som lydbok på Book Bites, 8 t.13  min. 

Veldig bra!

Andre som har lest boka Tine

11 kommentarer:

 1. Jeg vil bare fortelle deg at jeg leste Vårofferet av Lars Mytting. Han skriver utrolig godt. Jeg har lest de andre bøkene hans, og denne var like god. Den gikk rett i hjertet. Håper snart det kommer en til. Endelig regnvær! Gode dager ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jeg helt enig i. Han skal jo skrive tredje bok om søster-klokkene, den gleder meg til. God helg:)

   Slett
 2. Så kjekt at du har lest denne, og likte den så godt. Takk for lenke! Jeg er nysgjerrig på lydbok fra BookBites, bruker bare BB på padda, aldri på mobilen, må sette meg ned å øve meg litt.
  Jeg har hatt helg allerede, så jeg ønsker også deg en fin helg Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det funker veldig bra med BookBites som lydbok, men lite utvalg. God helg til deg også :)

   Slett
  2. Enig, lydbøker fra Bookbites funker veldig bra. Har lånt mange lydbøker der. Man kan velge hastighet der også, som i Storytel, Tine. Nå har jeg lånt den siste av Knausgård der for tredje gang. Rekker ikke å bli ferdig med boka på et lån, men det er fordi jeg ikke orker så mye lydbok av gangen, og bare i perioder.

   Ang boka du har lest nå, så er jeg litt nysgjerrig på den etter alle gode anmeldelser, men det er ingen hast .

   Slett
 3. Jeg tror nok du ville likt denne boka, den handler om så mye. Relasjoner, barndomsopplevelser osv. Book Bites er flott, men jeg tror det er max lån på ca 8 bøker samtidig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan godt hende det ja, men den får vente litt. Har en plan om å lese unna uleste bøker i hylla i løpet av sommeren.
   Tror det er max 5-6 bøker her, på mitt hovedbibliotek. Hva gjelder de andre jeg er knyttet til, vet jeg ikke.

   Slett
 4. Jeg har nettopp lest om boka og notert den for lån på biblioteket. Din omtale gjør den enda mer aktuell. Ønsker deg en fin mai-helg på vakre Hamar.

  SvarSlett
 5. Så spennende! Det gir alltid noe ekstra å lese om temaer en selv er interessert i. Familiekonflikter i en eller annen form kan vel de fleste kjenne seg igjen i også. Nå er det festspill i Bergen og det foregår mye i byen. Jeg har vært på en utstilling som satte i gang mange følelser og minner som jeg skriver om på bloggen nå.

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!