mandag 16. juni 2014

Larssen Vetle Lid "1001 natt"


En forferdelig historie som jeg ikke kjente til!

En bok som bygger på virkelige dokumenter og virkelige hendelser. En bok som forteller om hvit slavehandel  på slutten av 1700 tallet, som jeg aldri har hørt om!
Jeg som har lest og undervist i kunsthistorie i vg, skole i årevis og  har aldri hørt om dette???
Har jeg lest feil bøker? Barbarerstatene har jeg hørt om, men ikke tenkt noe mer over.....

VOWW, for en spennende og interessant bok dette var! Er det virkelig mulig.....
Vetle Lid Larsen har gjort en kjempejobb med å få fanget alle disse dokumentene og satt de så fantastisk bra inn i tidsbilde, her er det snakk om skikkelig bra resach. Han har studert tusenvis av sider med dagboknotater, brev, dokumenter osv. Til og med Ludvig Holberg sin uttalelse om at han var redd for å bli tatt som slave er med, så de viste, men handlet ikke....
En imponerende bok, les denne eller hør den! Jeg er halvt i svime av alle opplysningene.....og bokutgaven kom kjapt hjem, for der var det blant annet dette fine illustrasjonsbilde.Fra boka:
Vi hører om skipet " Jomfru Christiana" og ombord er Niels Moss fra Trondheim. Som ønsker å bli styrmann.
Hele skipet blir kapret utenfor kysten av Alger i 1767 og  hans historie bygger på dagboknotater fra tiden har var slave i ALGER til han kommer hjem nesten 3 år etter.

Kort fortalt: Niels Moss, 26 år gammel er blitt tatt som  fange, fratatt alt og sammen de andre fra skipet fraktet inn til Alger etter en hard, strabasiøs tur uten mye mat og drikke som fange på kaprerskipet. I Algier blir de fraktet gjennom noen smug av gater med bare noen filler som skulte kjønn og rumpe og stilt ut til salgs på slavemarkedet og vurdert sammen med 8 andre nordmenn. Der ble de vurdert som om de var på dyrskue, ble sett inn i munnen, gransket over hele kroppen og vurdert, men ble ikke solgt. Da havnet han i slavefengselet Bagnio Beylik med jernklave om foten og måtte være statsslave. Et slit med hard jobbing, lite mat og under dårlige forhold.

Det er mange forferdelige historie vi får høre om, og hvordan afrikanerne så på hvite. Det var under det Otomanske riket og det var tyrkerne som regjerte, slik de hadde gjort i 244år allerede. Fortsatt bodde det ca 7000 tyrkere der, omgitt av et par milioner maurere. Mye spennende historiske fakta er nøye med i boka. Særlig hvordan jødene ble behandlet er et tankekors, med  tanke på at det bodde ca 5000 jøder presset sammen i ghettoer i landets sentrale byer. Menneskesyn som man rister på hodet av......

Niels Moss ble sendt til en annen leir og var optimist, men det viste seg at der var det enda verre å dele rom sammen med ville dyr i bur som av og til kom seg ut. Dette kan jeg og vil jeg ikke fortelle her......dette er rett og slett en forferdelig, jævlig historie og jeg er fascinert over at han overlevde!
Han var ikke alene der, men sammen med ca1500 andre nordiske-kristne slaver.

Den andre personen vi kommer tett innpå og hører historien om er Christian Børs, 23 år  fra Bergen. Han er høy og vakker og vokser i gradene til han blir den muslimske herskerens personlige kaffe skjenker som heter "Deigen". Han får en svært høy rang, men var en utrolig farlig stilling. Ingen stolte på hverandre....
Christian får mat og klær. Hans kaffe skjenkeruniform finnes enda i Bergen.

I januar 1770 planlegges det at 7 krigsskip skal dra ut fra Danmark, det er den dansk-norske flåte. De skal  reise ned å frigi de 41 dansk-norske fangene som er slaver der da. Kaas som selv har vært slave i Alger og sluppet fra,  er nå kommandant. Mange historier om ulike personer er flettet inn i historien som settere en ekstra spiss og kulturhistorisk plassering av hele historien, fortellingen.
Da de kommer til Cadis i Spania etter mange mnd etter er det mange syke og det er mange som dør.
Slaget om Alger taper de og fangene får det enda verre.
Niels Moss skriver at det er så kaldt der om vinteren. De hugger trær som de må dra inn til byen, barbeint og de fryser og var helt utmattet. Helt til freden kom i 1772. Da hadde de vært slaver i 2år, 7mnd og 18 dager og jernene ble fjernet fra anklene. Da så de  ut som spøkelser og var helt utmattet når de gikk ombord i skipet som skulle frakte dem hjem.

Christian Børs kom til frigjørings skipet i sin uniform og var ved godt hold. Han hadde lidd psykisk og forble taus om det.... Han reiste tilbake til Bergen og ble en mektig mann med kone, barn og etterkomme re.

Et illustrasjonsbilde som sier litt om situasjonen på havet, været, ensomheten og håpet.
Bilder er jo malt av: Christian Krogh og heter Leiv Eriksson oppdager Amerika, fra 1893


Niels Moss dro tilbake til Trondheim og følte han hadde vært borte et helt liv. Hans store drøm var å bli styrmann, i 1776 dro han ut igjen på havet. Vinket til kona og de to stebarne og omkom på sin første tur.   Han og Jens Vinding skrev  en liten bok om Niels sine opplevelser fra fangenskapet i Alger rett etter at han kom hjem til Trondheim, den er det eneste som er etter han.

EN virkelig fantastisk bok!
Fullpakket av faktahistorie, veldig spennende og godt komponert.
ANBEFALES!

Lydboka er lest inn av fantastiske Anders Ribu, og varer i 11timer og 3minutter.
Utkom i 2013 på Cappelen Damm AS

7 kommentarer:

 1. Denne boka har jeg hatt lyst til å lese lenge. Takk for påminnelsen med dine gode anmeldelse.:)

  SvarSlett
 2. Jeg klarer ikke å følge deg når det gjelder bøker. Men som du har sagt, du hører jo lydbok mens du kjører.
  Skulle gjerne hatt tid til å lese alt dette. Jeg holder på med "Barfotdronningen" av Ildefonso Falcones, og den er kjempegod. Men det tar tid når den er på vel 700 sider. En fortsatt god sommer ønskes av Tove

  SvarSlett
 3. Takk for tips den høres spennende ut, for en skjebne de fikk. Trodde slavehandel var avskaffet da, men det var det nok ikke..
  Klarer heller ikke følge i bokverden, men jeg leser mye i en periode så blir jeg lei.. Tar opp igjen når lysten igjen melder seg..

  Varm hilsen fra nord

  SvarSlett
 4. Dette er en virkelig interessant bok!
  Jeg kjøpte den og begynte ivrig å lese, men av en eller annen grunn ligger den fremdeles halvlest på nattbordet! Kan ikke forklare hvorfor jeg ikke kom meg igjennom den.
  Som sagt, stoffet er jo veldig interessant, og det er ikke noe å si på språket, men det ble likevel litt tungt for meg. Skjemmes! :( Kanskje jeg prøver å fortsette der jeg slapp.

  SvarSlett
 5. Takk for hyggelig kommentar på min blogg. Jeg har svart deg der, selv om mitt svar kom et skritt for langt ned.
  Skal du til Vestlandet i sommer, ta en tur innom Luster i Sogn og Nes Gard. Se mer på bloggen min. Søk på Nes Gard på tidligere innlegg. Utrolig vakkert! God ferie ønskes på nytt av Tove

  SvarSlett
 6. NRK laget for noen år siden en serie som het HVITE SLAVER. Godt laget om et relativt ukjent kapittel i Nordisk historie. Sjørøvere fra Nord-Afrika seilte så langt nord at de tok fanger fra Island og Færøyene. Mer usikkert om de raidet steder på Norskekysten. Men folk i nord levde ofte spredt og uten store skip som i vikingetiden. Bønder uten særlig våpen. Lette bytter for raid. En av flere teorier om hvordan nordboere på Grønland forsvant er at de kan ha ble tatt av slike sjørøvere ( slutten av 1400 tallet ). Men ingen bevis på dette så langt. Mest sannsynlig måtte de gi opp levesettet der pga. kaldere klima. Fjordene frøs igjen og det var mye sterk vind pga "Den Lille Istid".

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Thor Heierdahl mente jo at det ble fraktet slaver fra Grønnland, til Madeira og det mener også andre. Som kommer fram i boka:
   https://kleppanrova.blogspot.com/2017/12/haugan-brynjulf-og-talgo-brian-tarer.html

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!