torsdag 18. september 2014

Murakami Haruki "1Q84" bok 3


Siste boka i triologien om Aomame  og Tengo

Kort om bok 1 og bok 2, klikk på lenka.

Aomane tar livet av lederen for Sakigate, men det blir ingen media storm. Jeg var sikker på at Aomane tok sitt eget liv i bok to, men nei da hadde jo ikke denne boka blitt så tykk. Hun kommer seg tilbake til skulestedet sitt. Hun er gravid?....jeg sier ikke mer....

Tengo drar til sin dødssyke far og blir der en stund, for å se om han dør eller hva som skjer med han. En kveld ser han en Luftpuppe ligge i sengen der han pleier å ligge? Det ser ut som Aomane som liten...

Så kommer det en alt for lang del om Ushikawa til tider ble det litt mye snakk og repetisjoner som nesten gikk over til å bli for kjede. Særlig lang ble delen om Ushikawa sin titing, spionering og forfølging voldsom langtekkelig og repeterende ca midt i lydboka. Da hold jeg  nesten på å gi opp! Men heldigvis gjorde jeg ikke det, for her var det mye vakkert etterhvert.
Tamuru, Aomane sin gode hjelper får Ushikawa over til en annen dimensjon og vi slipper å høre mer om han som de kalte "Hodefotingen". Litt av en type!

Detter er jo tross alt midt oppe i all fantasi, drap, korrupsjon og en fjern verden en kjærlighetshistorie som er meget vakker og sår. Det er om to unge mennesker som vokste opp under helt spesielle forhold. Tengo hos sin far(Var han egentlig faren?) som var  NHK innkrever som han måtte følge på jobben på fritiden sin og Aomane som vokste opp hos sine foreldre som var vitnefolket og strengt religiøse.

Mange parallelle linjer følger de to og dragningen de hadde mot hverandre allerede som ti åringer, er like sterk tjue år etter. Fantastisk historie som egentlig kunne ha vært en bok for seg, men da hadde det jo blitt noe annet???

En gripende fortelling nå i etterkant når man sitter å reflekterer over alt som skjedde der i IQ84.
Der det var to måner og mye skummelt, unaturlig og fantasifullt. Bok en var så avgjort den beste synes jeg, men som en hel historie må man jo igjennom alle tre for å få hele historien.
Dette er en historie, men inne i den historien er det så mange fantastiske små fortellinger og eventyr f. eks om little people osv, så les den selv!
Hvor ble det av Fukajeri?

DucMai-The leser denne boka veldig bra, har aldri hørt han lese så godt før.
Spilletiden er 18timer og 13 minutter, så det har blitt noen timer i Aomane og Tengo sin verden denne høsten.

Litt om Haruki Murakami. (fra innercoveret)
Født 1949. Han studerte gresk ved universitetet i Tokyo og debuterte som forfatter i 1979. Med boka Norwegian Wood slo han igjennom som forfatter i 1987. Han har vunnet mange priser med sine bøker og den prestisjetunge Frank Kafka prisen er nok den største. iQ84 er den største boksuksessen i Japans historie og hans mest ambisiøse verk til nå.

Han kommer med ny bok nå i høst, så da er det bare å glede seg.

 Hver morgen har hagen vært full av dugg i spinelveven

så det har fått meg til å tenke på inspirasjonskildene hans

Naturen har mye å by på!

4 kommentarer:

 1. Så flott omtale! Jeg er helt enig med deg, den siste var best, eller ga mest mening i mitt hode. Godt det ikke bare er meg som knipser bilder av spindelvev for tiden :) Dine ble veldig fine. Ha en super dag, nå er det sannelig snart helg igjen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var en merkelig verden, så godt at de kom seg tilbake til 1984. Det har vært veldig mye flotte spinedelvev-dugg stemninger i det siste så jeg har tatt masse bilder, godt å høre at andre synes dette er spennende fotomotiver også!

   Slett
 2. Takk for tipset om bøkene. Eg vart litt nysgjerrig, kanskje eg skal hive meg på...
  Nydelege bilde med mystisk preg ! Herleg.

  God helg frå Anne-Mari

  SvarSlett
 3. Jeg rekker ikke lese omtalen din nå, men vakre bilder! Vi skal til Eidsvoll og feire min tante, GT Sara`s 90 års dag i dag!
  Og hun underholder fremdeles! Helt utrolig! En god helg ønskes av Tove

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!