søndag 17. desember 2017

Christiansen Rune " Ensomheten i Lydia Ernemans liv"
En følsom vakker roman.

Boken åpner med noen strofer fra Edith Södergran og mer svensk tekst kommer mellom i teksten, dette sette meg i en spesiell modus allerede fra første strofe. 
Lydia er enebarn, vokser opp på et småbruk i Jamtland i Sverige. Hun har fra hun var liten vært fast bestemt på å utdanne seg til dyrlege og reiser som 19 åring for å studere i Skåne. Hun får seg jobb i Norge og praktiserer som dyrlege. Hun må ta mange vanskelige valg som å avlive dyrebare dyr for eier. Ellers er det mye hverdagsrutiner som følger årstiden med lamming, vaksinering osv...

Hun jobber sammen med Brandt og hun blir invitert hjem til han, der treffer hun Edvin, skuespilleren. Brandt er veldig godt fornøyd med henne og skryter av henne, hun blir verdsatt i lokalsamfunnet og trives.


Johan , en liten gutt tar kontakt med henne for han vil vise henne en skadet hund, det utvikler seg til et hyggelig og fint bekjentskap og de tilbringer mye tid sammen i akebakken ol. hun begynner å tenke på hvordan det er å ha egne barn.....


Selv om hun er enebarn har hun ikke den gode åpne fortrolige samtalen med foreldrene, de har alltid vært lukket med for sine følelser ovenfor henne. Lydia liker å være alene, men savner når alt kommer til alt en livsledsager. En hun kan være åpen og fortrolig med, men det er ikke lett hun prøver og prøver.

Hun drar på besøker familien og faren spør "hvor er du på vei?". Det er lenge siden hun var hjemme og alt er fremmed. Faren jobber og sliter på småbruket og vil at hun skal overta. Moren er døds-syk, men det er det en nabo som forteller. Det er ikke greit med foreldrene som ikke forteller henne noe om sine følelser.

Lydia har en tiltrekningskraft mot de ensomme i samfunnet, flere nydelige fortellinger. Selv om man er født inn i ensomheten kan man komme ut av den. .
Det er noe denne boka forteller så nydelig om, men jeg ønsker ikke å røpe mer av innholdet

En fantastisk kort nydelig roman, den er så språklig konsis at man blir helt grepet av teksten.


Lest av Andrine Sæther, hun leser veldig bra, med flott rytme og bruk av stemmen.

Denne boka ble tildelt Brageprisen i 2014. 
Nominert til Kritikerprisen for beste voksenroman 2014 
Nominert til Ungdommens kritikerpris 2014
Kortlistet til P2- Lytternes Romanpris 2014Jeg har bare lest en bok av han før og det var Fanny og mysteriet 2017, Jeg likte den boka så godt at jeg måtte finne ut mer av hva denne forfatteren har skrevet.  Tonen i begge romanene er så vakre, kort og konsist, men veldig visuelt forklarende. Disse to bøkene her en del fellestrekk, men tolket helt forskjellig. Dette er en forfatter jeg vil lese mer av.


Produsert av          LYDBOKFORLAGET
Utgitt 2015
Spilletid 4.01.27
Skjønnlitteratur
Leseeksemplar fra forlaget

Andre som har lest boka : Randi Reading og sikkert flere

Lagt inn på smakebit på søndag.

15 kommentarer:

 1. Denne boken og jeg ble ikke så gode venner :-) Jeg leste mye fint om den da den kom ut. Også av andre bloggere som leste den. Men jeg slet med å komme gjennom den. Så den er ikke blant mine favoritter :-)
  Ha en riktig fin adventssøndag og en riktig God Jul!

  SvarSlett
 2. Tack för smakbiten! Kände inte till den här boken. Trevlig tredje advent!

  SvarSlett
 3. det låter som en bok jag skulle vilja läsa. människan är ju en ensam varelse innerst inne. det svåraste måste en alltid göra själv. tack för fin smakebit!

  SvarSlett
 4. Tack för smakbiten. Detta var en okänd bok för mig.

  SvarSlett
 5. Høres ut som ei god bok. Gode bøker kan vi aldri få for mange av!
  Ønsker deg ei god førjulsuke! :)

  SvarSlett
 6. tack för smakbiten, blir nyfiken på denna

  SvarSlett
 7. Känner inte till den här boken, men den låter intressant.

  SvarSlett
 8. Denne likte jeg også godt, kjekt å lese omtalen din :)

  SvarSlett
 9. Tack för smakbiten! Denna kände jag inte till, verkar intressant.

  SvarSlett
 10. Denne likte jeg utrolig godt, og nominerte den som numero uno i BBP det året den kom.:) Har blogget om den også.:)

  SvarSlett
 11. Artig at smaken er så ulik. Jeg har ikke lest den.
  Men du som leser så mye - kanskje du kan ha glede av den lille historien om "hvorfor snøen ble hvit", som jeg har lagt ut på bloggen nå. Kanskje du også har barnebarn som du kan lese for?
  Fine, hvite dager ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
 12. Åh! Denne boka var bare SÅ fin! Det var min første Rune Christiansen-bok, og jeg elsket den! Stillheten i historien, språket og det nærmest poetiske berørte meg sterkt! Glad (men ikke overrasket) over at du likte denne boka!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!