mandag 8. mars 2021

"Edith" Av Ernst Brunner


En nydelig biografisk roman om Edith Södergran sitt korte liv!

Edit Södergran (1892 - 1923) vokste opp i en finlandssvensk familie i St. Petersburg, Russland og Raivola, Finland. Hun gikk på tyskspråklig skole og kunne i voksen alder uten besvær lese både tysk, russisk, finsk, engelsk, fransk og italiensk. Svensk lærte hun seg å skrive når hun var 16 år. Den finlandssvenske litteraturhistorikeren Thomas Warburton mener at det kan være hemmeligheten bak originaliteten og kraften i hennes lyrikk. Han mener hun ikke var bundet til tidens svenske språkvaner og skrev fra hjertet, uten å bry seg om konvensjonen. Hun ble en stor banebrytende svensk språklig dikter. Hun har satt sine spor og ble den første og fremste finlandssvenske modernist og fikk stor betydning for hele Nordens litteratur etter hvert. 

Denne romanen om Edit forteller om hennes liv i Raivola på begynnelsen av 1900 tallet. Stedet som vokste fra å være et lite idyllisk  byde-sted til å bli et nytt industrisamfunn. Hører om folket, venner, og veksten

Faren døde 1907 da Edith var ungdom, han og moren kranglet mye. Faren var russer, ingeniør og drakk mye og han hadde ikke kontroll på økonomien og gikk konkurs. Tidene var urolige og han var på ulikt arbeid rundt om og mye fraværende i lange perioder etter konkursen. De var ikke noen fattige folk, med flott Sveitservilla og med flere tjenestefolk i huset.

Edith var et ensomt barn som likte å leke med drømmefigurer. Var mye i lerketrærne og katter betydde alltid mye for henne. Edit drømte om å få gå på skolen i Raivola, men etter at faren døde ville moren undervise henne selv i tysk, til andre fag kom det inn dyktige lærere. Da Edith var 13 år fikk Singa komme å bo hos dem, hun bli deres fosterdatter. Hun var to år eldre og det var av henne Edith lærte finsk av. Signa døde, hun tok sitt eget liv, hun hadde fått tuberkulose og viste hvordan det ville ende og var lenge nedstemt og prøvde å skjule at hun bar sykdommen. Signa sin død ble en traumatisk opplevelse for Edith, som hun bar med seg.

Året etter at faren døde får Edith sykdommen. Hun og moren drar til Davos for behandling. En syvende del av Europas befolkning døde av denne sykdommen. Edith og moren var borte i tre år fra 1911-14. Edith modnes og avstands forelske seg i den ene etter den andre som alle andre unge piker. "Jeg drømmer om en mann…"

Først når hun kommer hjem i 1914 treffer hun (22 år) Henrik Lijander, en mann på nærmere førti år. Hun skulle seinere få vite at han var gift og hadde barn i Helsinki. Og, hun som hadde latt seg kjærtegn, hun føler seg brukt. 

14.juni 1916 sender hun diktsamlingen sin rekommandert til forlegger… Hvordan det gikk med kjærligheten og diktsamlingen røper jeg ikke her, det må du lese selv.

Dette ble en grusom tid med borgerkrigen i Finland, der de røde sloss mot de hvite. Den forferdelige krigen som ble avløst av andre kriger, moren mistet hele formuen sin i 1918 etter tsarens fall. Hungersnød og fryktelige opplevelser om fanger, fangetransporter og sårede hører vi om, forferdelig tid.

Edith hadde fått et fotografi apparat av moren før de reiste til Davos. Hun elsket å fotografere og hang opp skilt: Atelier Södergran, for å tjene penger på alle soldatene. Det finnes mange bilder som Edith har tatt, og er bevart også bilder seg selv. 

Kan absolutt anbefales!

Den finske borgerkrigen,(info Wikipedia)

Boka ble utgitt på Norsk 1993 på Tiden Norsk Forlag, 278 sider

Foto av smykket jeg har laget og hedret henne med: "Edith og moren" 925sølv og naturstein fra Mjøsa, som et fotografi av mor og datter, svart kulturperle nederst. I tidsriktig stil, Art Nouveau.  - Solgt.

 


  

NB: Jeg kom på at jeg har hatt henne i diktlesersirkelen og da hadde jeg bare overflatelest boka, men her finner du en av stolene som jeg har tilegnet henne i prosjektet "På tidens reise"

26 kommentarer:

 1. Det må du gjøre mer av, Ingun. Smykke og inspirasjonskvinne sammen. Inspirerende.
  Edith S og Karin Boye ... tøffe smarte damer med kompliserte liv- men som de kunne skrive dikt :)
  Forresten: liker smykket :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er en bok jeg skummet gjennom for mange år siden, det var fint å få lest den på nytt og ser at det ble noen feil i min omtale på https://ingunkleppan.blogspot.com/2020/08/edith-sdergran-1892-1923.html. Jeg har solgt det smykket så driver å lurer på om jeg skal lage et nytt smykke til Edith. Er på tenkestadiet enda.
   Her er det strålende sol, så får gå en tur ut nå.

   Slett
  2. Har du planer om å lage mange smykker til utstillingen i mai?

   Slett
  3. Utstillingen heter « Hommage til 40 unike kvinner». Jeg har laget noen nye smykker som har erstattet de jeg solgte, så jeg er snart i boks. Men jeg er så glad i Edith S. Sine dikt så det er ikke umulig at jeg lager et nytt, smykke nr 2. Som blir helt annerledes, men jeg får se hva jeg rekker. Jeg har tenkt å få vist denne utstillingen flere steder, så ha noen kvinner i bakhodet som jeg kunne tenke meg å jobber med er der. Evt bytte ut et av de jeg er ferdig med. Men dette arbeidet er langsom jobbing. Ha en fin dag!

   Slett
  4. Det er spennende med prosessen din. Takk for at du deler :)

   Slett
 2. Tusen takk for å gjøre oss oppmerksom på denne boken om Edith Sødergran. Oppdager at jeg ikke vet mye om henne. Og det blir så sterkt når du setter historien om henne sammen med smykket du har laget! Denne smykkeserien din er bare helt fantastisk kunst med så mange lag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha Jorunn for hyggelige ord. Jeg skal ha utstilling på Galleri Fjordheim på Biri og må få laget noen nye smykker. Utstillingen skal stå fra 8. mai -6 .juni. Du er vel ikke mer på de kanter etter at moren din døde?
   Ha en fin dag i Bergen :)

   Slett
 3. Dette var en superinteressant omtale! Jeg har lest en del av og om Edith Sødergran, og fikk lyst til å lese mer nå. En flott lyriker. Og så fantastisk flotte smykker! Du er så flink!

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, de hadde den ikke på biblioteket her, men de bestilte den for meg fra et annet bibliotek. Veldig bra bok. Det smykket likte jeg også godt, så ble faktisk litt trist når jeg solgte det. Det er derfor jeg har lyst til å få laget et nytt til en av mine favoritter Edit!
   Det blir evt. et helt annet smykke laget over et annet dikt.

   Slett
 4. Kjempefint smykke og innlegg. Fikk lyst til å lese boka. Jeg liker å lese biografier og biografiske romaner:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er den mest grundige romanen eller historie/biografier jeg har lest om Edith og sikkert den mest riktige. Jeg tror forfatteren tok doktorgrad eller noe lignende som endte i denne boka, om jeg husker rett.
   Den er historisk også interresant pga av hvordan de stadig opplevde konfliktene, der på det karelske Neset.

   Slett
 5. Den boken finns oläst i min bokhylla. Jag har alltid gillat Edith Södergran. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 6. Jag läser nästan ingen poesi och har aldrig läst Södergran mer än att vi förhoppningsvis gjorde det i skolan.

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne boka handler også om det historiske som skjedde på det karelske neset, det er også spennende å få del i :)

   Slett
 7. Den vill jag gärna läsa, tack för tips, fanns på biblan vilken tur!

  SvarSlett
 8. Så intressant! Och verkligen fina smycken du gjort.

  SvarSlett
 9. jag har faktiskt boken i min bokhylla. men jag har inte läst den ännu. vilket vackert smycke du gjort! tack för smakebit och påminnelse

  SvarSlett
  Svar
  1. Finn fram boka og takk for hyggelig kommentar :)

   Slett
 10. Tack för smakbiten!Vilket vackert smycke!

  SvarSlett
 11. Det var ju så vackert smycke, och så bra tänkt att kombinera med en dikt! Edith Södergran är en av mina favoriter, inte så att jag läst allt av henne, men jag gillar det jag har läst.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, jeg har jobbet nå til flere utstillinger hvor jeg har laget smykker og stilt ut på den måten. Et bilde å se på med dikt og smykke eller åpne de fire mutterne og ta på smykket! Jeg skal åpne ny utstilling nå 8 mai.
   Jeg elsker Edit S. sine dikt og har i bakhodet at jeg må få laget et nytt smykke, med et annet dikt, får se om jeg rekker det :)

   Slett
 12. Vackert smycke! Inte läst så mycket av Edith Södergran, kanske missat något där.

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!