søndag 12. mars 2023

Kim Leine "Etter Åndemaneren" bok 3 i Grønlands- trilogien


Dette er tredje boka i Grønnlandstrilogien, nå har vi kommet til 1884 og den slutter i 1953.

Vi blir med ekspedisjonen "Konebåtekspedisjonen" som Gustav Holm, 33 år tidligere løytnant. Han leder ekspedisjonen sammen med presten Johannes Hansen. De er 15 mann som kom fra Danmark for å drive en vitenskapelig ekspedisjon, kartografisk, og etnografisk ekspedisjon med div spesialister som geologer, etnografer, tolk osv. til det Østlige Grønland.  Presten hadde ansvar for de kvinnelige roerne og en mannlig kajakkpadler. Denne ekspedisjonen tok lang tid, det skjedde mye både dramatisk, og hyggelig på turen. Både med barnefødsel og kontakten med inuitene de møtte. 

Hansseraq er med på ferden, og hans familie er dem vi hører veldig mye om. Vi er på Sydprøven (Alluitsup Paa) på Vest Grønland. Kateketen Hansseraq er en blanding mellom Danske og grønlender. Han er mann som har opplevd litt av hvert og sliter litt med psyken, over hva han har gjort i livet. Særlig etter det som skjedde med kona Dorthe. Hele historien om hans liv som kateket, far og familiemann rulles opp i bruddstykker gjennom hele boka. Hanseseraq hadde mange barn med kona Dorte, seinere med kona Oline, da ble det enda flere. 

Datteren hans Sara er en av de som vi blir godt kjent med. Hun får en kjæreste Mathias, en ung gutt på 14-15 år. Men, da Mathias drar får hun jobb hos en meget spesiell gammel mann, Julius Krabbe, en dagdrømmer og livsløgner om hvem han er. Han ble kalt "Røde" som har blitt ganske hjelpes-løs og sliter etter hjerneslag, og halve kroppen lam. Han er eneboer og har tidligere vært en storsjarmør som har hatt menge kvinner i senga, og tegnet dem også. De går ganske bra over ens, men magen til Sara vokser. Hvem er faren? det vil hun ikke si og når fødselen nærmer seg drar hun til kvinne-huset i Lichtenau, hos tyskerne. Hun føder sønnen Laus, hva er feil med øynene hans? Underlig hvordan kvinnene forhold seg til hverandre. Adam Bjerg 25 år gammel, han skal være den nye bestyreren på Sydprøven og vil gjerne gifte seg med Sara, selv om hun har et barn.......livet og kjærligheten er ikke enkel. 

Jørgen er Hansseraq sin bror, han hadde også hatt kvinnetekke og er far til mange barn, de to har arbeidet i gruvene sammen og der fant de noe viktig....De er tre menn som inngår en treenighet om hva de fant… Som vi skjønner er incest et av temaene som omtales i boka. Jeg blir hekt svimmel av hvem som er hvem og hvem som er far til den og den, men når boka er ferdig har man oversikt.

Jens er en ung mann som er fetteren til Sara, han er en leser og studerer alle bøker han kommer over. Han får reise til København for å studere til prest, og det går bra en stund. Han blir viklet inn i et homo- seksuelt miljø og han opplever litt av hvert. (alle som har lest biografien til Kim Leine Kalak, skjønner godt at dette er et av temaene han har vokst opp med og sliter med.) Øyenlegen som tar han med hjem og doper han med kokain. Barberer han og elsker med han. Jens vil gjerne ha en injeksjon til med kokain, med da fikk han morfin, oi og mye vondt skjer. Livet ordner seg for Jens og han finner også ut at han har en sønn…Rufus. Etter ti år i KBH kommer han hjem og får seg arbeid. 

Det er med mange forteller stemmer, mest fra Grønland og litt fra København. Fine beskrivelser fra Grønland av folk og kultur, For et liv det må ha vært å leve i det isøde.. Jeg elsker spaserturene som Jens beskriver fra København, (hvor jeg også vandret mye i min studietid.) 

Dette er en veldig tykk bok, på 838 sider (hadde lånt den så jeg kunne kikke i den). Jeg har hørt boka som lydbok, spilletid 32 timer, med Anders Ribu som opplesere. Han er en fantastisk god og fengende oppleser, takk for flott arbeid. Jeg synes denne serien har vært fantastisk bra. Jeg  kommer nærmest inn i transe og lever meg helt inn i slike lange lydbøker. 

Fantastisk bra, er mitt helhets vurdering av boka! Både tematikken som blir tatt opp, alt om inuitene og hvordan folk så/ser på dem. Incesten, kolonidriften, løgnene og troen både de og vi har på så mye rart. 

Bok 2: Rød mann- sort mann, 2018, fikk P2 sin romanpris 2019 for denne boka

Bok1: Profetene i Evighetsfjorden 2013, fikk Nordisk Råds litteraturpris for boka, 2013

Linket til smakebit på søndag HER

17 kommentarer:

 1. Läste en bok av Kim Leine för många år sedan, och funderade då på att läsa fler, men det blev aldrig av.

  SvarSlett
  Svar
  1. Han skriver fantastisk bra. Han er Norsk, bor i Danmark og skriver bøkene sine på begge språk selv. Kan absolutt anbefales, selv om det er en lang historie i tykke bøker. Hør dem som lydbøker på storytel.

   Slett
 2. läste ganska nyligen Kaluk i vår danska läsecirkel. vi var mycket förtjusta i den boken. läser gärna mera av Kim Leine. tack för smakebien!

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er et stort verk, men veldig spennende å lese om Grønlands historie og hvordan de behandlet inuittene.

   Slett
 3. Har första delen stående oläst i bokhyllan, den borde hamna högre upp på läslistan. Tack för smakebit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, han skriver så bra. Hva med å høre den på Storytel?

   Slett
 4. Tack för smakbiten! Har inyte läst något av författaren.

  SvarSlett
 5. Kjekt å lese omtalen din, og erklære deg for vinner av vårt lille lytterace :) Siden jeg datt ut litt for mange ganger, så kan jeg ikke kalle den "fantastisk bra", men det er sikkert min egen feil. Boken er jo veldig lang da, men absolutt noe en må lese, spesielt hvis en har lest de første to bøkene.
  Fortsatt fin søndag Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har nok en fordel ved at jeg kan lytte mens jeg jobber om dagen, og da er jeg helt inne i bøkene og blir som regel ikke avbrutt. Derfor liker jeg lange lydbøker. Jeg kan naturligvis ikke jobbe med ting som trenger noe særlig tankearbeid, kun produksjonsarbeid. :)

   Slett
 6. Jag har slukat alla böcker av Leine som finns på svenska. Kan inte säga om denna är någon av dem. Han skriver ju så bra. Tack för smakbit

  SvarSlett
 7. Låter som att Kim Leine bör kollas upp!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det bør man. Han skriver spesielt og veldig bra.

   Slett
 8. Det är alltid intressant med böcker som handlar om Grönland, för jag vet så lite om det.

  SvarSlett
  Svar
  1. leser man den her trilogien kan man lære litt historisk om Grønland. Forfatteren har bodd og arbeidet på Grønland i mange år. Han er Norsk, bor i Danmark. Han har skrevet mange fine bøker.

   Slett
 9. Takk for grundig og positiv omtale. Eg er veldig enig med deg, Grønlandstrilogien er på alle måtar eit stort verk og ein gedigen litterær prestasjon.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, veldig bra trilogi . Gleder meg til å høre og lese flere bøker av Kim Leine :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!