mandag 7. september 2015

Lunde Maja "Bienes historie"


Tre trids-perioder og tre fortellinger, om menneskenes sårbarhet
En fantastisk bok om naturen, bier, foreldre, barn, håp, tap, drømmer og store forventninger!


En imponerende godt skrevet og komponert bok man ikke klarer  å legge fra seg. Det er tre historier vi følger i ulike kapitler og den er bygget opp etter såpe-opramodellen, når det er på det mest spennende da kommer en ny forteller inn og man må bare fortsette. Her er det bienes historie som har hovedrollen, men vi hører deres historie gjennom tre forteller stemene som kommer her:.

William Savage er frøhandler og biolog, vi er i England år1852. William har vært hos sin mentor Rahm, biologen. Der fikk han sitt pass påskrevet. Rahm fortalte at han var en latsabb og var bare en råne, som bare var opptatt av egen avel, avkom og ikke studiene sine. Det er riktig at han har syv døtre og en sønn, og da blir det liten tid til å studere, svarer William. Han ble så deprimert at han la seg til sengs i flere mnd og lot forfallet herje både med han og familien.
Charlotte, datteren som var fjorten år gikk han til hånde i hele perioden, mens Edmund hans eneste sønn viste seg ikke. En dag vender William tilbake til virkeligheten og livet står opp og går igang, de har ikke penger og de er på randen til å miste alt. Han og Charlotte som er ved hans side hele tiden begynner å utforske bikuben. Edmund derimot som han forventer skal studere, lever bare det utsvevende livet.
William får en anerkjennelse, men ........jeg røper ikke mer

George sin historie er fra 2007, han holder til i Ohio, USA. Han og hans familie  har vært birøktere i mange generasjoner. Så hvorfor skal deres egen sønn Tom absolutt studere, han skal jo overta her. Jeg ser for meg alle de hundrevis av bikubene som han har snekret og kona Emma har malt i all verdens pastellfarger, det må ha sett morsomt ut.
Georg fortviler over Tom og vi hører hvordan de driver de store farmene med bier i USA, det er fasinerende og for et slit, men så en dag.......ja, her røper jeg heller ikke mer

Historien om Tao er fra 2098, det er fremtidsvisjoner og en svært uventet tekst og historie. Verden har blitt litt Murakami aktig, men mennesker som håndpolinerer frukt-trær i Kina fordi biene er vekk. Den verden vi møter der er skremmende og et hardt samfunn, hvor lover og regler må overholdes.
Men kjærligheten som Tao har for sin sønn Wei-Wen, på tre år er ubeskrivelig. Hun går gjennom ild og vann som man sier for å finne igjen sin sønn som ble fraktet bort da han ble syk. Beskrivelsene av Beijing er så voldsomme, skremmende og fasinerende.......les selv.
Her ville jeg gjerne fortalt mer, men jeg vil ikke....ååå!
 
FANTASTISK spennende kan jeg si og jeg da må jeg nevne at jeg er en tidligere birøkter som vet mye om bier og driften for å få det til.
Dette er virkelig blitt en Fantastisk bok, både forhistorien, dagens realiteter og hva som kan skje og hvordan alt henger sammen i naturen! Dette blir en bestselger, det er jeg overbevist om!!!!
Denne boka rommer så mange ulike aspekter av hvordan vi lever og forbruker jordas ressusjer så man skjelver i buksene over vår sårbarhet og bruken av jorden vi lever på!

Løp og skaff deg boka!

Boka har 455 sider, utgitt i august 2015
Aschehoug forlag,
Takk for leseeksemplar

7 kommentarer:

 1. Så kjekt å se at du også likte boken. Den fant sin vei inn i mitt hjerte også :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en bok som man blir gående å undres over, ikke bare tematikken også følgene av våre handlinger mot naturen

   Slett
 2. Ja ikke sant denne er god?! Så morsomt at du også har drevet med birøkt! Jeg funker også litt i faget, og skal prøve å få skrevet noen fornuftige ord om både boka og biedøden som skremmende nok brer om seg. Vi får krysse fingre for at det ikke er for sent å snu utviklinga, for bildet som tegnes av framtidas matproduksjon i Kina er virkelig ikke noe å ønske seg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi hadde en del kuber og leverte slynga honning på Honnigsentralen i mange år, men det begynner å bli en stund siden. Vår siste bikube eller bifolk hadde vi til i fjor, men nå er det slutt. (det var en sverm som flytta inn i noen tomkasser.)
   Det er kanskje derfor boka engasjerte meg så mye, når man kjenner til problematikken og hvordan det livet er...

   Slett
 3. Denen boka gleder jeg meg til å lese.. Når den er lest skal jeg lese innlegget ditt . Nå registerte jeg bare at du likte den, og det er nok for meg. Ha en fin kveld.:) Eller natt..

  SvarSlett
 4. Denne må jeg også lese. Takk skal du ha for tipset. Håper både du og biene nyter "sommerværet"! Hilsen Tove

  SvarSlett
 5. Ja, dette var en fantastisk bok som gikk rett i hjertet! Takk for omtale - håper virkelig mange leser denne boka!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!