tirsdag 1. september 2015

Linde Heidi " Norsk sokkel"


Seks historier som er bundet i sammen rundt tre søstre og deres familiers liv i dagens samfunn.

Ragnhild, bor på Lillehammer er første forteller i denne spesielle romanen. Hun er gift med Trond og de  har to barn Synnøve og Trond Espen. De er nå voksne og flyttet ut, men vi får i Ragnhild sin historie et innblikk i ekteskapet med Trond som har alkehol problemer. Han har reist til Oslo for å bli tørrlagt og for å få hjelp med sitt problem. En skam som Ragnhild ikke helt takler og hvordan Ragnhild har prøvd å skjule dette for sine barn at faren drakk i alle år. Synnøve, datteren nå tar avstand fra moren  fordi hun mener og synes hun har løyet for henne i oppveksten ved ikke å være ærlig ovenfor dem om dette problemet. Hun tar sine to barn med til klinikken og besøker faren, noe Ragnhild blir sjokkert over. 
Sønnen Trond Espen er sint på henne fordi hun har tatt livet av den gamle hunden Cilla uten at han fikk sagt farvel til henne. Det topper seg for Ragnhild som har prøvd i alle år og vært limet som holdt familien isammen. Hun velger å dra på besøk til sin mannTrond, tilslutt.
En rørende vakker fortelling synes jeg Ragnhild klarer å få frem i denne historien.

Svigersønnene Kristian sin fortelling synes jeg blir litt for navlebeskuende og kjedelig. Det er hverdagslig ting han sliter med det er greit, men det fenger ikke på samme måten som Ragnhilds fortelling. Det blir litt for mye lapskaus for å holde meg til uttalelser i boka.

I Trondheim bor Ragnhild sin søster Marit, som er fostermor til Nadia 7år og Bror. De venter spente på at mor skal komme på besøk til dem hos Marit og Rune. Moren har fått permisjon fra fengselet og det forberedes til gjensyn, samtidig som vi hører om problemene de har hatt. Nadia er åpen mot alle om at mor sitter inne og takler det, men takler hun alle de vanskelige situasjonene og utryggheten hun har opplevd i sammen med mor når de møtes igjen?

Aslaug er også Ragnhilds søster og hennes man Gunnar på 68 år har en mor i Sogndal. Han er enebarn og sliter med ansvaret om hvordan hun har det og ansvaret han har for henne. Gunnar synes ikke hun klarer å bo alene hjemme mer, men kan hun få en sykehjemsplass?.
Får han vite hvem som er den egentlige faren hans, når moren sitter der med bildene fra krigen. Var han en tysker, slik han ble ertet med som liten?

Tale er samboer med Roar og hun har tatt med seg sin venninne Renate til syden, fordi kjæresten har skilt lag med henne og bare er bare deprimert og sur. Tale jobber i Nav og hun synes synd på alle, ufffff...... Dette blir litt for mye omstendelige historier som jeg synes ikke passer inn med de andre historiene i boka på en måte. Jeg skjønner at hun er prototypen på den oppofrende kvinnen, men hvorfor er hun elskerinnen til Trond Espen da???

Den siste historien i boka er nydelig om Vera og Kai, denne kunne blitt en roman i seg selv, fantastisk gripende historie som skjærer langt inn i hjerte røttene.Den sier jeg ingen ting om, for det kan du lese selv....

Absolutt en bok man bør les, fordi den tar opp mye sosialrealistiske i dagsaktuell tematikk som man bør tenke over. Det er veldig mye bra!
Jeg likte fire av historiene veldig godt og de var spennende, godt skrevet og komponert. Morsomt konsept synes jeg boka var, men de to historiene som jeg ikke likte kunne bare hatt noen grep, så hadde de også falt på plass i mitt hode.(Litt kritisk kanskje)

Boka har 293 sider
Utgitt august, 2015 på Gyldendal Norsk Forlag
Takk for leseeksemplar.6 kommentarer:

 1. Skummer bare fort, for denne tenker jeg å starte på nå.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gled deg, det er mye fornuftig og bra som står i den

   Slett
 2. Nå har jeg gått glipp av mange fine innlegg fra deg! Jeg er ikke så flink til å følge opp bloggen lenger.
  Så tøffe klær og flott utstilling i Kunstbanken! Og gratulerer med 40 årsjubileet til gullsmedene! :) Nå må jeg lese hva du skriver om denne boka! :) Hilsen Jorun

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er helt greit og ikke være på nett hele tiden. Det hender det skjer litt mye annet som er mer spennede, så det er litt langsomt her også

   Slett
 3. Du leser og leser! Jeg leser også, men litt mer underholdende litteratur enn deg. Satte meg på venteliste på biblioteket for syv søstre, og den likte jeg godt da jeg endelig fikk den.
  Ta en titt på bloggen - farger og de politiske partiene. Det er kanskje noe for deg?! God helg ønskes av Tove

  SvarSlett
 4. Grundig omtale av de forskjellige "novellene"! Ser ut som jeg likte boka enda et hakk bedre enn deg, men det er greit- i hovedsak er vi jo enige om at den er bra ;o)

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!