søndag 10. januar 2016

Ullmann Linn "De urolige"



En varm og vakker bok, som rører en langt ned i hjerterøttene om hennes familie, lengsler, kjærlighet og sorgarbeid!

Linn forteller sin historie om å vokse opp hos sin mor skuespilleren Liv Ullmann og livet med henne på godt og vondt, og om besøkene hos faren regissøren Ingmar Bergman hver sommer.

Faren var 48 år da han ble hennes far og nå har hun, Linn nådd å bli 48 år selv. Det er en blendende vakker historie og gode barndomsminner med han på Hammars på den karrige øya Fårø på Godtland i Østensjøen.

Foreldrene levde sammen fra 1965-70. Da Linn var nesten tre år tok moren og flyttet tilbake Norge, fra han. 
"Hun var hans barn og hennes barn, men ikke deres barn", sier hun. Det finnes ikke et eneste bilde hvor alle tre er avbildet. Han hadde 9 barn med seks forskjellige koner og har levd et kunstnerliv slik man gjerne tenker at store kunstnere lever. Foreldrene var ikke gift og Liv var et kjærlighetsforhold som varte i fem år mellom Ingmar sitt 4 og 5 ekteskap.

Hver sommer er jenta en mnd på Hammers hos sin far, der hun gleder seg til å være sammen med faren og gruer seg for å være borte fra moren. Boka er spekket av flotte barndomsminner fra tiden sammen med faren og hvordan han var. Han var streng og satte mange krav til de han var sammen med, men hadde  tydeligvis et stort hjerte for Linn allikevel.

I 2006 skjønte jenta at noe var feil, for punktlighet var viktig å måtte alltid overholdes. Men,"denne dagen da han kom 17 minutter for sein uten å kommenterer det, da var plutselig ingenting som før". Det ble et vendepunkt for jenta, som hun kaller seg i den selvbiografiske romanen.

Mange år seinere sitter hun der etter at han døde i 2007, med  seks lydopptakene som de var enige om skulle bli til en bok.  Det som skulle bli til deres felles bok om å bli gammel, ble ikke akkurat slik for faren var blitt for gammel og samtalene ble uforutsigbare og sprakende dårlig på lydopptakene.

Faren som kom med formaninger om ikke å improviser, - alt må planlegges var et av hans motto. Slik prøvde han å leve sitt liv med punktlighet og stramhet, selv om han helst ville være barn og jenta helst ville være voksen. Det virket ikke som han planla alt i sitt eget liv da det kom til kvinner, der var han ganske så impulsiv, tenker jeg. 

Moren som ville ha ro og syns jenta forstyrret hele tiden og som hele tiden fortalte at "nærvene krøller seg".
Det omflakkende livet som moren hadde, stadig på reise og hvor høyt jenta savnet og elsket moren. Dette er vakkert, men såre og hard ord om henne også. Hun gjør narr av moren, da hun spiller hovedrollen i "mamma Mia" på Broadway, hun som hverken kan synge eller danse. Hun var stadig på farten, flyttet fra bosted til bosted i inn og utland. Fraværet av moren da hun var borte, mormoren som hun måtte bo sammen med og  alle barnepikene som kom og gikk.

Å vokse opp med to kunstnerforeldre som var så sterke personligheter var nok ikke enkelt. Så går hun bort og blir forfatter selv og gifter seg med en forfatter, men hun er nok en helt anderledes og nær mor mot sine barn, virker det som for meg. Særlig der hun forteller småhistorier om datteren Eva....vakkert.

Hun er helt ærlig og utlevere både seg selv, sin familie og hvordan hennes oppvekst har vært. Noen av fortellingene er ganske så private også, som da hun 15 år gammel drar fra USA til Paris med en fotograf.... 

Det er en fantastisk bra komposisjon i boka som veksler mellom nåtid og barndomsminner. Jeg liker alle repetisjonen som små stikkord og hvordan hun omtaler seg selv som jenta og Han og Hun om foreldrene. Hennes korte og lekende lister som er ganske så sjangeroverskridende, fabelaktig og lekende gjort, på lydbok blir dette rett og slett poetisk.

En fantastisk bok, her har Linn Ullmann skutt gullfuglen! 
Om ikke denne boka blir prisbelønnnet så vet ikke jeg.  Jeg anbefaler den på det sterkeste! 
LYTT TIL DEN eller LES DEN selv!

Linn Ullmann har imponert meg før med "De dyrebare"

Lydboka er lest av Petronella Barker. Jeg liker henne veldig godt og hun leser så naturlig og bra, særdeles nydelig de små svenske snutene også.

Takk for lytte eksemplar fra Lydbokforlaget.

Først utgitt: 10.12.2015
Spilletid: 09:40:20
Antall CDer: 8
ISBN CD: 9788242170996
l
ISBN Lydfil: 9788242162601
ISBN Digikort: 9788242171252
Målform: Bokmål
Sjanger: Romaner

Andre som har blogget om boka er Rose- Marie, Tine,  Artemisasverden og mange flere

10 kommentarer:

  1. Takk for omtalen.
    Gler meg til å lese boka. Eg har fått den i gåve.
    No les eg Bror din på prerien.

    Fin søndagskveld frå Anne-Mari

    SvarSlett
    Svar
    1. Bror din på prærien er fantastisk. Hoem vil bli stående som en bauta i norsk litteratur, det er jeg sikker på. Ha fin uke!

      Slett
  2. Jeg likte også godt denne boka. Leste et intervju med Liv Ullmann her forleden i Adressa, og hun sa at Linn har nok diktet en del i denne romanen. Linn har vel også sagt at noe er sant, men kanskje ikke alt..
    Hun har uansett fått til en veldig god roman, og jeg tenkte ikke på at hun skrev om Liv og Ingmar i det hele tatt etterhvert..
    Jeg har også blogget om boka.

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig, underveis tenkte ikke jeg heller på at det var Liv og Ingmar hun skrev om, det var et genialt trekk og skrive om han, hun og jenta. Naturligvis er ikke alt rett for det er jo en roman, en genial faksjon.

      Slett
    2. Ja, ikke sant, det er så godt gjort..)

      Takk for linking.:)

      Slett
  3. Er veldig enig med deg, denne romanen er virkelig bra. Det kunne blitt pinlig og småteit, men hun utleverer akkurat nok til at hun holder seg innenfor. Takk for linking Ingun :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, der kommer nok litt drømmer og fantasi inn også innimellom. Genial bok som jeg ikke fikk nominert, håper mange andre gjorde det.

      Slett
  4. Godt nytt år, Ingun! Jeg har vært litt treg til å komme i gang med bloggingen i 2016. Jeg fikk siste bok av Edvard Hoem til jul: " Bror din på prærien". Jeg er jo begeistret for Hoem. Om noe negativt skulle trekkes fram, syns jeg han spredte seg litt på for mange personer og historier denne gangen. Historien om Gjertrud er verdt en egen bok :)
    Fikk også Mona Levins bok: "Mors historie". Sterk historie. Men Levin er jo journalist og historien blir ikke så sterk litteratur. Dessuten virket noen av fortellingene litt vel interne, typiske ting som er fortalt i familien om og om igjen, uten at det forklarer så mye for en utenforstående. Men absolutt verdt å lese.
    Nå holder jeg på med Jan Kjærstad sin murstein av en bok :" Slekters gang". Har prøvd meg på Kjærstad før og gitt opp. Han skriver mer "skravlete" enn jeg setter pris på. Jeg liker knappe setninger. Han hopper også fram og tilbake i tid og har en original vri på hele historien. Jeg skal komme meg gjennom denne. Tror det kan være verdt det.

    Har lest Linn Ulmans: "De dyrebare", gleder meg til denne! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei og Godt Nyttår Jorun!
      Denne boka likte jeg kjempegodt. Prøv å lån "Slekters gang" på lydbok, da funker det!

      Slett
  5. Vel - jeg leser ikke så mye som de andre kommentatorene, og kanskje litt annerledes bøker. Må innrømme at jeg også er glad i litt krim. Men boka til Linn må jeg nok lese etter det jeg forstår.
    Jeg har anbefalt en av mine elever å gå inn på din blogg Verna trehus. Hilsen Tove

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!