søndag 24. november 2019

Raskolnikov av Fjodor Dostojevskij
En stor roman, man blir helt frustrert, overveldet og fanget av å lese. 
For en klassiker! Forbrytelse og straff.

Vi møter den usselt kledde og fattige, utsultede studenten Raskolnikov som ikke har spist på to dager. Han skjemmes over å ha slutte med studiene og gjør alt han kan for ikke å møte vertinnen eller venner, han skjemmes over sin fattigdom. 

Han går de 750 vanskelig skritt til et hus hvor han pantsetter sin klokke - får noen mynter og går ut for å drikke. Der treffer han en mann, en tidligere embetsmann med navn Marmelador. Han drikker opp alle pengene sine, til og med pengene til kona Katerina Ivanovna. Han har mistet sitt arbeid og har derfor kommet til St. Petersburg. Hans datter Sofia har tydd til en av verdens eldste yrker for å få inn penger, men det holder ikke.. Marmelador vil at Raskolnikov skal følge han hjem, for Katerina er så sint. Hun har tæring og de tre barna hennes sulter. Mye av romanen handler om og rundt hvordan det gikk med denne familien.

Han får brev fra moren "Kjære Rodja" Snart kan jeg sende penger og din søster Dunja skal gifte seg. Vi skal komme til St. Petersburg, det er tre år siden vi så deg sist, skriver moren. Paskolikov blir hysterisk sint og bestemmer seg for at søsteren sitt ekteskap skal han forhindre, det er morens og søsterens galskap om hun gifter seg med den mannen.

Han skjemmes over hvordan studiebøkene støves ned og at han lever slik han gjør. Hvordan skal han møte moren og Dunja? 

Hva gjør man når man er desperat nok....? Raskolnikov gjør noe han aldri skulle ha gjort, det blir fatalt for han. Jeg ønsker ikke å røpe hva som skjedde, men det er det boka handler om de neste sidene. Handlingen er spennende, litt utmattende og møtet med de mange usympatiske personene som skildres og om hva som skjedde, det var en forbrytelse og hvor han prøver å gå i selvforsvar.
Dette er på en måte et psykologisk drama som er som en feberfantasi, hvor han går ut og inn i ekstreme situasjoner, mange mennesker blir involvert og hvem kan man stole på. Vi følger hovedpersonen til han må skjønne hva som egentlig skjedde.

Utrolig gode beskrivelser av det psykiske sinn og av fattigdom, bolignøden og skammen.

Dette er en virkelig klassiker som tar pusten fra en. 
Spennende, litt mange vanskelige navn å holde rede på, men med en notatbok ved siden av går det greit. 
Absolutt en bok jeg vil anbefale! 

Boka utkom første gang i 1937
Gyldendal har gitt ut mange opplag. Denne boka er en Pocket fra 1978.
Egen bok fra bokhylla.
487 tettskrevne sider. 

17 kommentarer:

 1. Har läst andra böcker av honom men inte den här. Karaktären är ju välkänd!

  SvarSlett
 2. Ja Brott och straff har jag ju läst, mycket bra, som det mesta av Dostojevskij. Klar fördel när det finns en förteckning över persongalleri i den sortens böcker, med tanke på alla namn. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Synd at ikke forlagene er flinkere med personalgalleri. Jeg har for mange år siden lest flere av hans bøker, så det var et gjennsyn.

   Slett
 3. Har fortfarande inte läst något av Dostojevskij fastän jag har några olästa i hyllan. Får se när det blir av... Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 4. Så gøy at du har lest og skrevet om denne. Jeg så stykket på teater for ikke lenge siden, og ble helt satt ut. Må lese boken også, det er helt sikkert, men nå holder jeg på med kvinnesak og alderdom, så Rascolnikov får vente litt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg husker du fortalte om teaterstykket, da hadde jeg akkurat begynt på boka. Boka ligger egentlig ganske godt tilrette for å lage et teaterstykke, både ang, rom, rekvisitter, handlingen som er mye dialog. Men, den må jo ha vært utrolig forkortet, selv om Forfatteren bruker mye tid til å beskrive rom, personer osv.
   Spilleren er nok en bok jeg likte enda berdre, selv om det er over ti år siden jeg leste den, har skrevet blogg i ti år.

   Slett
 5. Jag har blivit lite avskräckt av de ryska klassikerna, det är så stora persongallerier och dessutom har de en massa smeknamn på karaktärerna så jag blir helt förvirrad. Tack för smakbit, jag tror jag nöjer mig med filmatiseringarna. Trevlig söndag

  SvarSlett
  Svar
  1. Flott tips , filmen skal jeg sjekke om de har på biblioteket.

   Slett
 6. Hei! Nå har jeg hatt en pause fra bloggen igjen, men jeg kommer alltid tilbake :) Fint at du trekker fram de gamle klassikerne. Denne har jeg lest et par ganger. Det er ikke noe lettvint her! Vi trenger stadig å komme tilbake til de store, tunge verkene i verdenslitteraturen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, denne er verdenskjent og jeg tror ikke jeg leste den ferdig, forrige gang.
   Velkommen tilbake til bloggverden!

   Slett
 7. Sannelig har du vært flittig og lagt ut mange innlegg. Hos meg har det vært stille, da vi har vært på Kreta i to uker. Nå er vi tilbake fra sol til regnvær. Flott øy. Kommer nok innlegg derfra etterhvert, men først skrev jeg om litt av hvert. Fine dager ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Å, jeg synes ikke jeg har skrevet mye, for jeg har bare jobbet på verkstedet og vært på div seminar (Som jeg enda ikke har fått sjekket bildene fra. Nå kom jeg på at jeg har heller ikke laget noe om Amsterdamturen eller hos deg på Stovner, jeg henger lannnngt etter)
   Gleder meg til å se hva du opplevde på Kreta, vi holdt nesten på å melde oss på den turen vi også, men mannen min hadde ikke tid. Kreta er flott, har bare vært i en stor sirkel rundt Chania.

   Slett
 8. Brott och straff har jag läst ett par gånger. jag har alltid tyckt att människorna i den bok var så osympatiska. utom Dunja och Sonja, förstås. tack för smakebit och påminnelse

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jeg helt enig i, de er faktisk ganske ekle alle de mannlige figurene i boka.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!