lørdag 2. januar 2016

Meyer Siri "Kunst og visuell kultur"En virkelig god kunsthistoriebok!

Jeg fikk denne boka fra Pax allerede i august og har lest i den periodevis i henhold til at jeg underviser i stilhistorie på Design og Håndverk og i kunsthistorie på studiespes. Formgiving. Derfor har jeg brukt den boka og prøvd å finne nye innfallsvinkler på fagstoffet til mine elever i løpet av høsten og naturligvis derved oppdatert meg selv. 

Denne boka egnet seg spesielt bra til kunsthistorie biten da den tar for seg hva som skjer i kunsthistorien på en ryddig og naturlig måte. Her er det med  hendelser og teorier fra arkitekturen, forskning, religioner, kriger, fotohistorie, fargehistorier, reklame, identitet og ikke minst mediehistorien på slutten av boka må nevnes. 

Alt dette og mye mer som politisk ståsted, nasjonalisme og til og med hendelsen 22 juli er med. Hun beskriver hvordan folk strømmet til rettslokalet 1.april 2002 for å se hvordan Anders B. Breivik så ut i virkeligheten og oppførte seg da han ble konfrontert med hva han hadde gjort. 
Eks: Ansiktet er som sjelens speil som forteller fysiologisk hvordan vi reagerer i hjernen (konglekjertelen) når vi møter noen vi liker eller ikke liker.

Hun setter alt inn i en lett forståelig sammenheng og gir oss muligheter til å se helhetlig på hendelser og hva som skjer i kunsten og tiden rundt hendelsene på en ny måte. Dette er krydder som sette lærdom fast i elevenes hoder og stoff  jeg alltid leter etter.

Til og begynne med var jeg ikke helt fornøyd med at epokene ikke er egne avsnitt i boka, som barokken, realismen, impresjonismen osv. I denne boka må man lete seg frem om man ikke har knekt koden på hvordan boka er komponert. Men, etterhvert likte jeg boka svært godt, fordi den referere til andre innlegg andre steder i boka også. Dette passer meg utmerket så min konklusjon er at den er perfekt for en lærer. For å se ting fra ulike vinkler og ikke bare fra kunsthistorien, men få mage andre knagger å henge stoffet på som hendelser historisk, musikk og utviklingen i Europa generelt.

Fantastisk bra sammesatt til en veldig forståelsesfull lærebok. 
Den anbefales på det varmeste til alle.
Dette er ei fagbok og det er ikke ei bok man leser i et jafs, men må la de ulike temaene og kapitler få synke ned. 

Bak på boka nevnes blant annet at: blant bokens mange temaer vektlegges særlig ett: Kunsten å se.
Dette beskrives i denne boka innenfor ulike temaer som identitet, globalisering, makt, kjønn også videre. Her inkluderes kunstens tradisjonelle uttrykksformer, men også sjangere som film, fotografi og reklame.

OM: Siri Meyer 
Hun er professor i kunsthistorie ved Universitetet i Bergen, med kunstteori og visuell kultur som  særlige interesseområder. Hun har skrevet en rekke bøker i ulike sjangrer. Flere av dem handler om kunsten å se, 
som læreboken Hva er et bilde (2009) og essaysamlingen Visuell makt (2011).


Siri Meyer er professor  ved Universitetet i Bergen;: Hun gir oss her en innføring, der hun viser hvordan det vi kaller synsekulturen blir påvirket fra ulike hold, som det sier i omtalen av boka 
Av Håvard Østrem Peersen., dette er jeg absolutt enig i.

Boken er utgitt på PAX forlag, takk for lese eksemplar!
Utkom i 2013 
282 sider+ noter og referanser, 313 sider

2 kommentarer:

 1. Først - Godt nytt år!
  Jeg forstår ikke, som sagt før, hvordan du mellom alle dine gjøremål - undervisning, utstillinger, reiser, og jeg vet ikke hva - klarer å få med deg så mange bøker!
  Jeg har lest krim nå, av Hanne Kristin Rohde, som jeg synes har vært spennende. Er det slik i politiet, så er det ille!
  Fint, hvis du som er lærer, kan gi meg en tilbakemelding på det jeg har skrevet på bloggen min nå, hvis du har tid. Jeg tror mange ungdommer i dag ikke verdsetter seg selv, men bare tar etter andre. det er veldig synd. En fortsatt god helg ønskes deg av Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har lest denne boka i forbindelse til til undervisningstimer mine. Uff ja det går over stokk og stein noen ganger så jeg endte med å ha med meg sju oppgave sett hjem for retning i jula. Og innen ti dager skal jeg/ må jeg ha gjennomført 45 halvårsvurderinger med elevene muntlig samtale og lev skriftlig slik at elevenes foreldre kan lese halvårsvurderinger. så nå har jeg en skikkelig tøff periode forandre meg. De som tror at å være lærer er et enkel jobb, må tro om at. Det er skikkelig hard jobbing.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!