fredag 22. januar 2016

Vallgren Carl-Johan "Svin"Når de høye herrer i politiet ikke er til å stole på, hvem kan man stole på da?
 
Oppfølgeren, til skyggegutten  som handlet om Joel som kom på behandlingshjem etter at foreldrene døde, der traff han og ble venner med Danny Katz og Eva. De havner sammen på dopkjøret, men 30 år etter har Eva skikker seg og blir advokat.
Katz har får utdanning i det militære og store fine jobber rundt om i verden siden han er svært språkmektig. Men en dag faller ut plutselig ut og blir morfinist igjen, mister alt og lever10 år på gata før han kommer på beina igjen. Katz blir viklet inn i en historie som skjer  i søramerika i boka om Skyggegutten.

Denne boka, er frittstående: 
De tre gamle vennen Danny Katz, Jorma Hedlund og Eva Vestin er alle hovedpersoner i boka som starter med: 
Jorma Hedlund, har ikke tenkt å være med på flere ulovligheter i livet, men så kommer det et så bra tilbud fra en gammel venn så han klarer ikke si nei, han kjeder seg egentlig i hverdagen og syns noe spenning hadde vært bra nå, men dette må bli absolutt siste gang. 
De får kort tid til planlegging av ranet og han er egentlig ikke imponert over planleggingen heller. Det skal vise seg at han hadde rett, for alt går galt og hans venn Zoran blir skutt av.....Katz har funnet vennen Ramón død, han som hjalp han en gang så han unnslapp døden da han hadde tatt overdose. Katz som er tidligere stoffmisbruker fikk et skikkelig sug i kroppen etter heroin, sist han var hos han og ser med en gang at dette ikke er en overdose, dette er et mord. Men, ingen forsker og undersøker dødsårsaken til en doper, men dette vil Katz finne ut av. 
Ramón  hadde en kjæreste Jenny? Hun er hore og han begynner på sin leting etter henne i Stockholms underverden. Hvem er hun og hvor har hun blitt av? 
Det går hard for seg og dette er skikkelig spennende....men en forferdelige historier....

Eva er advokat og jobber som Statsadvokat, hun lar seg sjarmere av sjefen sin Hoffmann...... Hun har tilgang til mye dokumenter og er en god hjelp for Katz.

Eva har to barn, skilt og delt foreldreansvar.Hun savner en mann og tester ut en ny app om anonyme sex partnere og havnet i en situasjon hvor hun trekker seg .......
Hun sliter i livet og hun oppsøker sin gamle mor som hun ikke har hatt kontakt med på 24 år. Eva har ikke sett henne siden hun ble sendt vekk. Litt av en barndom hun har hatt.. ....

Denne boka er full av forferdelige historier, merkelige koblinger mellom mennesker, menneskehandel, bortføringer, drap, misbruk av kvinner, porno og grupper av kjeltringene fra Stockholms underverden og den uhyggelige skremmende fortellingen som ligger i bunn...... ..dette kan jeg ikke røpe, naturligvis.

Danny Katz kommer vi tett inn på og hører om hans jødiske familiebakgrunn, hans liv og tomheten....suget...
Han klarer å finne Jenny som egentlig heter Jennifer og vi skjønner hvorfor hun havnet på kjøret... oy.
Katz avsluttes med!  Hva skjedde egentlig? Her må det komme en oppfølger.
Katz heter nok dette symbolsk, da tenker jeg på katten som har ni liv håper jeg. Det er en Danny Katz krim står det utenpå.

Totalt: 
En imponerende fortellerteknisk bok, som ikke lar deg falle av et sekund. Vallgren må ha en utrolig god kjennskap til narkomiljøet og hvordan de driver, tenker jeg....
All psykologien i alle tre sin vanskelige barndom kommer han inn på. Samtidig prøver de å være forbilder for barn, onkelbarn osv,  vanskelig kombinasjon, men utrolig bra formet. 
Denne forfatteren har imponert meg mer en en gang før ( jeg ikke leser mye krim), men Vallgren skriver helt spesielt syns jeg. Han lar deg ikke hvile et sekund og det er stadig nye vinklinger og han har kunnskap så det holder av alle slag, derfor er han ekstra spennende.
Dette burde filmatiseres, den er som et film igjennom hodet mitt og den hadde vært skikkelig bra!

Han skriver også om kunst og kunstuttrykk i denne boka, noe jeg syns var så fascinerende i boka Kunzelmann &Kunselmann, og Heironymus Bosch som han nevner i denne boka også har han skrevet mye om i "Den vidunderlige kjærlighetshistorie", to fantastisk bøker.
Jeg har skikkelig sans for Vallgren sin skrivestil som man skjønner, om det er krim, historie eller....
Fantastisk forfatter!
Christoffer Staib leser fantastisk bra som alltid.
Takk til lydbokforlaget for lytter eksemplar!

Produsert av: LBF
Først utgitt: 12.01.2016
Spilletid: 08:13:58
ISBN CD: 9788242162946
ISBN Lydfil: 9788242163356
Målform: Bokmål
Oversetter: Bjørn Alex Herrman
Sjanger: Krim og spenning

2 kommentarer:

 1. En fryktelig stygg tittel på boken. Den hadde jeg aldri valgt. Men forstår av det du skriver at det er en god bok.
  På min blogg er det nå min tur til å gi en reisebeskrivelse. Det kommer flere innlegg fra Nord Kypros og Tyrkia. En god helg ønskes av Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. De er skikkelige svin de mannfolka i boka, så tittelen passer perfekt.
   Den handler om menneskehandel av kvinner, misbruk av de osv og de som utfører dette er ingen hvem som helst.
   En skikkelig god krim av en forfatter jeg liker kjempegodt, så jeg leser han samme hvilken stil han skriver i

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!