mandag 25. januar 2016

Forfattermøte på ElvisTor Arve Røssland, var gjest hos oss på fredag.
Jeg har lånt alle bildene fra hjemmesiden hans

På skolen hos oss har vi noe som heter "Leseprosjektet" i år. Det vil si, det er fem av grunnkurs klassene på  i Elvis - Elverum vg. skole som leser 20 minutter hver morgen. 
Det har gitt kjemperesultater og elever som aldri har lest ei bok før hiver seg over boka si hver morgen. Jeg har en klasse i kommunikasjon i 2 av ukas første time og det blir så utrolig rolig og harmonisk stemning i klasserommet disse 20 minuttene hver morgen. Man kan kanskje lure på om de taper undervisning på dette,  ja på en måte -  men nei, på en annen måte har de fått opp øynene for hvor fint det er å lese og det er viktig.
En skikkelig god start på dagen samtidig som de får spise havregrøt, den er gratis i kantina om morgenen.Han snakket mye om denne boka som ca halvparten av tilhørerne hadde lest. Det er alltid like morsomt å se og høre forfattere snakke og lese fra bøkene sine. Denne boka fikk han inspirasjon til å skrive pga at datteren hans var venninne med ei jente som hadde søkk rike foreldre. Han fortalte da hvordan han planla å kidnappe henne - obs ikke i virkeligheten men skrive en krim. om dette.
Hans strategi ble da:
- Han viste hvor hun bodde, -  at foreldrene helt sikkert ville utbetale løsepenger for sin 12 år gamle datter. - Hvem skulle kidnappe henne, - de måtte være over 18år og kjøre bil osv.
Han bygde opp en stram fortelling og syns det var morsomt å sitte og dikte på dette samtidig som jenta lekte med datteren sin.....hm, litt spesielt!

Den andre boka han snakket mye om og viste video snut fra. Det er en bok om spillverden. 
Noe han kunne utrolig mye om og som jeg er helt fjern for, har aldri spilt slike spill.
Tor Arve Røssland er fra Hardanger, men skriver på bokmål, les mer om han her: www.forfattaren.com
Hyggelig og inspirerende møte.

Leseprosjekt er tingen, vi skal prøve å få med flere klasser til neste år, prøv det om du er lærere!
Her får de en mengdetrening i lesing svært få av de har gjort før, det er supert og lærerikt!

3 kommentarer:

 1. Veldig bra tiltak! Flott måte å lære ungdom å dukke ned i bøkenes verden.
  Og, Ingun, gratulerer med dagen din i dag! :) Hurra for deg!!!

  SvarSlett
 2. Så enig, dette er kjempebra!
  Takk for det Jorun, jeg skal kose meg i kveld!

  SvarSlett
 3. Jeg er så enig med KKvinneblogger - veldig flott tiltak! Å bli glad i bøker tidlig er viktig. Og når du leser bøker så lærer du også noe hele tiden. Når elevene også får møte forfatterne, blir det ekstra artig! Stå på! Hilsen fra Tove.

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!