tirsdag 19. januar 2016

Øyvind Holen og Tore Strand Olsen "Tegneserienes Historie"


En superrask og grei oppslagsbok over tegneseriens historie

Tegneserier er noe ikke jeg leser så mye av, men så skulle elevene mine ha tegneserie-oppgave og derved tenkte jeg at dette vet jeg lite om egentlig, også hadde jeg sett denne boka så da var vegen kort....

Boka starter med at Petter med rødt hår har bursdag og bestefaren i lilla kostyme gir han denne boka i bursdagsgave. Petter blir litt sur for han syns at han er for gammel til å lese tegneserier. Bestefar skjønner at foreldrene har sviktet i oppdragelsen av gutten, ...her starter det!

 Bestefaren starter med hulemaleriet og fortsetter med hieroglyfer.......osv, historie syns Petter er utrolig kjedelig og gjesper i kjent stil, morsomt. 
Men, det tar ikke lang tid før gutten er med og syns dette var et morsomt prosjekt, etter at han skjønner at Knoll og Tott som kom ut på 1800 er noe han har hørt om og han involverer seg og kommer ivrig  med kommentarer.Tegneserie er en egen kunstform og et massemedium som alle må kjenne til, sier betefar.

Her har vi kommet til skrekk og sensuren som kom fordi det var så mye voldelige serier som ikke passet for barn og gjorde de til dårlige lesere, nærmest analfabeter og ikke for å snakke om alt det skjulte budskapet og sex og fantasibildene de kunne få i hodet av å lese disse bladene. ........og konsekvensene av dette ble.....

Manga trodde jeg var noe nymotens, men nei! De kom allerede i 1947. Der kan man se hvor lite man vet og at den type serier leses fra høyre mot venstre! Som man ser så behøver ikke en tegneserie og ha ord, for et bilde sier mer enn tusen ord

Ungdomstiden kjenner jeg flott igjen og godt beskrevet både med illustrasjoner og bok av Jack Kerouac "On the Road". Jeg syns at disse to illustratørene har gjort en morsom og anderledes bok som dekker opp tidsånden og stilen veldig bra. MAD som kommer ut som magasin  for voksene, istede for tegneserie.

Her går superheltene til filmen. Som  man ser her er siden her helt forandret visuelt i forhold til de andre sidene.  Bestefar  forteller og Petter  kommer med kommentarer er det gjennomgående temaet og han stiller seg ofte undrende til hvor tidlig man startet å filmatisere slike som  Lyn Gordon. Med en kortfilm hver uke, for dette er jo fra før tv kom. Batmann var den første med TV serier i 1966, men det var først i 1978 at det ble film med effekter.
Det var de samme menneskene som på 70 tallet tegnet plakater og tegneserier og solgte bra, da kom det også egne fortellinger om kvinner/jenter, tidstypisk!

Min mening:
Da jeg først bladde litt sløvt i denne boka virket den veldig visuelt rotete, men når jeg satte seg ned og leste fra starten og utover, ble dette en naturlige og fine overgang, og gjorde boka mer spennende å lese. Det er naturligvis tegneserienshistorie fortalt i en meget forkortet utgave, men jeg tror at den vil falle i smak hos mange som vil lære seg litt og se tilbake på hvordan det gikk til med utviklingen fra striper i avis, til bøker, filmer osv til i der de er i dag som er et vrimmel av ulike tematiske sjangere.
Boka er morsomt illustrert og har en flott tegneseriehelhet over seg. Det er så mye som blir formidlet på få sider så dette er like mye en oppslagsbok for hva som fins,ulike land, stilretninger, sjangere, filmer, på nettet osv.
Det jeg liker aller best er å få navnene frem i lyset over hvem som tegnet hva og gjorde hva. Det er skikkelig bra.
Jeg tok med med med boka til klassen min som tegner tegneserier for tiden og de ble helt oppslukt av den og klarte ikke å la vær og slå opp på noe de satt å pratet om. Det endte med at en måtte få den med seg hjem og lese den skikkelig. Så ja, den falt smak hos elevene mine som er opptatte av tema, men for meg blir den en fin oppslagsbok og bli kjent bok som jeg kommer garantert til å bruke.


Takk for lese eksemplar fra Cappelen Damm
Boka har 120 sider tegneserie og 6 sider kronologisk tidsperspektiv over utgivelser og en liste over alle som ikke er nevnt og det er ikke få!
Utkom 2015

5 kommentarer:

  1. Jeg har heller aldri vært begeistret for tegneserier, heller ikke da jeg var barn. Ville heller lese en bok - Frk. Detektiv for eksempel.
    Men artig at du fant denne boken når du skulle undervise om temaet. Hilsen fra Tove

    SvarSlett
  2. Min befatning med tegneserier begrenser seg til Donald Duck & Co. Det abonnerer jeg på fremdeles :) Renate skrev forord ti en samleutgave for noen år siden. Der avslørte hun at hun nærmest er vokst opp i Andeby :)
    Ellers leser jeg alltid Fiinbeck og Fia sitt julehefte. De tegningene er herlige, men gamle. Følger ikke med på nyere ting. Men det er flott at tegneseriene lever videre.

    SvarSlett
  3. Jeg var sammen med en gutt som var Donaldist en gang i ung alder og da lærte jeg mye om Donald. Der går min kunnskap! Jeg ante ikke at det var så mange ulike ute i verden

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for bloggpost, og hvis du vil gå videre kan du utdype Donald-kunnskapen med denne sakprosaboka:

      http://www.vigmostadbjorke.no/?isbn=978-82-419-0787-6

      Slett
    2. Takk for tips og hyggelig at du stakk innom bloggen. Morsom bok!

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!