mandag 6. juni 2016

Hoel Sigurd "Møte ved milepælen"


Hvem og hvorfor ble noen nazister under krigen?

Møte ved milepælen er en bok jeg studerte grundig, da den sto på pensumlista i Norsk GF. Det er mange år siden og jeg begynte å tenke på den når jeg leser om krigen og spesielt akkurat nå når jeg holder på med en bok av Birgit H. Rimstad som heter "UNGE TIDSVITNER" som handler om de unge jødene som opplevde å måtte flykte til Sverige under krigen.  Denne boka handler overhode ikke om jøder, men hvorfor vi blir den vi er....

Bokas handling er fra krigen og om krigen. Den handler om hvorfor ble noen nazister og andre ikke? Gjennom forfatteren som oppfatter seg som den plettfrie, møter vi hans venner og venninner og det som skjedde under krigen.
Komposisjonen er som en dagbok, med fri tankestrøm og assosiasjoner kommer tilbake til spørsmål som: Hvorfor skriver jeg dette? Den har notater som går tilbake til opplevelser i fra 1943,-44 og -47.
Denne boka er skrevet nesten som en psykoanalyse hvor man skal være fri og konvensjoner brytes, men barndommens opplevelser og forholdene du vokste opp og  miljøet er sentralt. Mange historier er flette i hverandre.

Boka starter med 1947 hvor han ser tilbake på hendelsene og konsekvensene over hva han opplevde. Jeg er fortellerstemmen og han prøver å vise en distanse for hva som skjedde, men dette bryr han seg egentlig mye om. Hans sønn, hans avkom er han tross alt, der han regner ut hvor gammel han, frontkjemperen vil være når han slipper ut. Gjennom ironien skjønner vi mye....
Hans ungdomstid fra 20 tallet og krigen fortelles som bruddstykker om hverandre.

Litt fra boka ang kjærligheten:
Jeg treffer en pike, hun sier hun heter Kari og vi har en felles bekjent og mer vil hun ikke si. Kari, er det det du heter? Hvor bor du? Hun tok kontakt, jeg var uviten om hvor hun holdt til denne mystiske fantastiske kvinnen.
Kari og jeg hadde en fin tid sammen, en dag dukket hun opp og fortalte at hun ventet barn. Jeg satte meg ned og tenkte hvem kan hjelpe oss og  fjerne det. Jeg fikk en ide og oppsøkte min gamle venn legen Heidenreich, men det endte i slåsskamp og uvennskap. Kort tid etter kom Kari og sa at hun alt var i orden, så jeg behøvde ikke tenke på dette mer.

Nå, mange år etter skjønner jeg at barnet er Karsten, han var en tro kopi av han selv som ung, der han sto i naziuniform.
Kari het Maria og hun kunne ikke si noe om hvem hun var, hvor hun bodde og hvordan hun hadde det, hun hadde det problematisk hos sin stefar. Hva er det verste? Å gifte seg med H. eller bli boende i huset med stefaren?

Som vi skjønner så handler det om mye mer en egne valg som tas her i livet, hvem man er . Hvor man kommer fra og miljøet man vokser opp i. Hvordan det kan preger deg og dine valg.

Denne boka er helt fantastisk bra og den er like så aktuell i dag, som da den kom ut i 1947. Jeg har lett og lett for jeg vet at jeg har boka som er full av notater, men jeg måtte dra på biblioteket og låne denne. Der fant jeg også et hørespill fra radioteateret. Så vil man ha historien i kortform kan man lytte til denne, som var veldig bra.
Anbefales å lese om du ikke har gjort det


2 kommentarer:

 1. Husker den stod på pensumlista, lurer på om den gjør det enda?
  Ha en flott uke!
  Line

  SvarSlett
  Svar
  1. Å, så mye jeg hadde glemt, den er få flott ei bok!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!