fredag 19. juni 2020

"Barabbas" av Per LagerkvistForfatter fra Europa er tema i 1001 bøker for juni. 
Mitt valg ble Per Lagerkvist, Svensk og hans meget omtalte bok som utkom i 1950

Jeg valgte meg denne lydboka fra storytel, for den sto på 1001 listen. Hvorfor jeg kom borti denne var på grunn av et radioprogram hvor de snakket om Per Lagerkvist og Barabbas. Jeg viste ikke hvem Barabbas var, og kan ekstremt lite om religion, for dette er mitt ordspråk: "Hadde vi ikke hatt religioner i verden hadde vi heller ikke hatt kriger". Jeg er pasifist og ateist, er vanligvis ikke opptatt av tematikken og holder meg lengst unna dette temaet.

Så handlet boka om Barabbas, røveren som ble dømt til døden, men benådes da Jesus fra Nasaret ble korsfestet og Barabbas slapp fri. Barabbas så mannen ble korsfestet og ble der en stund, så opplevde han at det ble mørkt en kort stund, hva var det? Han kommer seg tilbake til vertshuset, for og drikke og hygger seg med den tjukke kjæresten. Alle på vertshuset er fornøyde over at han er fri og ikke måtte dø.

Men, så møter han folk som forteller at det var guds sønn som var korsfestet. Dette tullet orket han ikke helt å bry seg om, men så opplever Barabbas noe spesielt og begynner å undre seg på om det var sant? Kan man virkelig stå opp fra de døde? 

Hendelsen på Golgata setter i sving mange tanker i hodet på Barabbas og han blir en grublende tenker. Hans kjæreste blir sjalu for hun tror han har en annen, han er helt vekk i sine egne undringer og opplevelser. For hvem var han som ble korsfestet og hva skjedde egentlig med han?

Barabbas fremstår som menneskenes som er rotløst, har levd ansvarsløst, farlig og var en trussel for mange. Hvorfor skal han tro på dette der med at den korsfestede var Guds sønn, de som tror på den korsfestede mannen blir forfulgt og mannen selv korsfestet! Dette begynner han virkelig å undre seg over.

Så forsvant Barabbas en lang tid og som 50 åring dukker han opp, - da var han slave. Tvillingslave med Sahak nede i gruvene, den verste straff man kunne få, å være lenket til en mann med en jernkjetting og ikke vite om det var dag eller natt, for man levde bare der nede i gruva. Det er først når Sahak forteller at han er kristen at Barabbas forteller hva han opplevde på Golgata. De kommer seg sammen opp av gruvene og får andre oppdrag på et gods. Mye skjer!

En dag ser en romerne Sahak sin brikke som han har rundt halsen, og får spørsmålet tilhører du staten eller herren. Sahak ble torturert og korsfestet for sin tro. Hvordan det gikk med Barabbas røper jeg ikke. 

Faktisk en veldig fin historie! Den får en til å undre over mye!

Den boka fikk enormt mye omtale og ble en storselger da den kom ut i 1950. Det sies at denne boka var avgjørende for at Per Lagerkvist fikk Nobelprisen i litteratur 1951.

Utgitt 1950
Pär Lagerkvist (Wikipedia)F 1923-1974
spilletid 4.47 min
Storytel, lest på svensk

Forfatter fra Europa i 1001 bøker, link til Elida som haroversikten.

Linket til Smakebit på søndag!

22 kommentarer:

 1. Hm... spennende valg av bok. Har ikke hørt om verken boken eller forfatteren, men legger ham på minne. Fortsatt god helg Ingun!

  SvarSlett
 2. Ja, det var bare tilfeldigheter som gjorde at jeg kom borti den boka, men har hørt om forfatteren før! :)

  SvarSlett
 3. Känner till både titel och författare men där tog det stopp. Har inte läst denna klassiker. Tack för smakbit

  SvarSlett
 4. sett en gammal svartvit filmatisering, boken oläst i min bokhylla, borde kanske läsa.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så absolutt, det var ikke uten grunn han fikk Nobelsprisen for boka

   Slett
 5. Jeg er ikke ferdig med 1001 bok for mai enda, men håper sterkt at det skal gå å få til i løpet av juni. Kanskje jeg rett og slett må ta den med på ferie :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Noen bøker tar lengre tid enn andre og heldigvis er det vi selv som bestemmer fremdriften og aktiviteten! Ha en fortsatt fin søndag, her renner vi bort i over 30 grader, men jeg tåler det godt!

   Slett
 6. Det är en av de bästa böcker jag läst! Per Lagerkvist är en fantastisk författare.

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, den var veldig spennende, tankevekkende og bra!

   Slett
 7. Det här är ju en svensk klassiker, och jag tror faktiskt jag läst den i tonåren. Eller så är den bara så välkänd att jag tror det ;-)

  SvarSlett
 8. Den läste jag faktiskt aldrig färdigt, men försökte i varje fall! :)
  Tack för smakbit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tips! Hør lydbokversjonen i storytel lest av Jonathan Stenson!

   Slett
 9. Den har jag inte läst än men jag har hört mycket gott om den.

  SvarSlett
 10. En riktig klassiker som jag hoppas läsa någon dag. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 11. Tror att jag har den boken bland mina olästa. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 12. läste den för något år sedan i läsecirkeln. bra bok att diskutera. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 13. Denne har jeg lest for lenge siden.
  Enten vi kaller oss religiøse, tror på noe større enn oss elv, eller kaller oss ateister, er det greit å ha kunn skap om religioner, for de er opphav til mye av kulturen vår, og vi forstår kunsten vår på et dypere plan hvis vi har kunnskap. Dette gjelder både litteratur, billedkunst, språklige uttrykk osv. Mange faste uttrykk i språket vårt har f.eks. opphav i Bibelen. Jeg har tenkt å lese Koranen i sommer for å forstå kulturutttrykk som har opphav i islam. Man trenger ikke tro på religionen i bokstavelig forstand for å ha stort utbytte av å kjenne ti det.
  Men du har jo helt sikkert lært om Barrabas på skolen, Ingun, vi hadde jo bibelhistorie på skolen, vi som er over 60 :)
  God bok, vel verdt å lese!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, jeg er så enig med deg i at vi må ha kunnskap. Faktisk hadde jeg de to siste årene jeg jobbet et fag, kommunikasjon på Helse og sosial faglinja, vg1. Der hadde vi mye om de ulike religionene. Heldigvis hadde jeg alltid ungdommer fra ulike kulturer og religioner. Det var fantastisk bra og få slike elever som hadde det som gruppearbeider og la fram for alle.
   Jo, jeg hadde bibelhistorie på skolen, men husker ikke Barrabas annet en et morsomt navn. Så derfor var denne boka veldig spennende og bra. Han fikk meg til å gruble litt og se saker og ting fra ulike sider.
   Jeg har faktisk akkurat i dag sittet å lest og skrevet om en kvinne jeg har laget et smykke til som heter Hester Stanhope,f 1776- 1839, engelsk. Hun var en reisende kvinne på beg. av 1800 tallet, antropolog og arkeolog. Hun levde med beduiner og druserne. Var den første vestlige kvinnen i Palmyra i 1813 og var med på utgravningene der. Tenk at IS- bombet deler av denne antikke byen i ørkenen i mai 2015, forferdelig! Hun har jeg laget et smykke i sølv og ørkenroser (steiner)til.
   Kommer mer om henne på Ingun Kleppan bloggen etterhvert- beg av august tror jeg!
   Ha en fin uke!

   Slett
 14. Jag tror inte jag läst något av Pär Lagerqvist. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 15. Jag har läst annat av författaren, också med religiös underton. Den här vill jag också läsa. Den där händelsen när Barabbas blev fri och Jesus istället korsfästes har etsat sig fast sedan jag såg Jesus från Nazareth när jag var tonåring. Den serien väckte många tankar, inte bara kring religion, utan om människor och hur vi agerar i olika situationer. Tack för smakbiten!

  Annette
  https://justnujusthar.com/

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!